Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 12.08.2018. 10:00

11 zadrugara počelo sa urbanom poljoprivredom, pa sada prodaju svoje proizvode pod motom "Pravo zdravo"

Zadrugari, njih 11, odlučili su da krenu sa takozvanom urbanom poljoprivredom, proizvodnjom u urbanim i naseljenim mjestima, daleko od sela.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 2.445
  • 165
  • 0

Grupa mladih ljudi, njih 11, odlučili su da krenu sa takozvanom urbanom poljoprivredom, proizvodnjom u urbanim i naseljenim mjestima, daleko od sela te se okupili i osnovali Poljoprivrednu zadrugu "Sunčani brijeg", sa željom da na svojim parcelama u Prijakovcima, Debeljacima, Karanovcu i Novoseliji uzgajaju organsku hranu koja će najkraćim putevima dolaziti od njive do trpeze.

Ukupno raspolažu sa 35 dunuma zasada malina, 1.000 metara kvadratnih plastenika sa raznim povrćem, pet dunuma povrća na otvorenom, šest dunuma sa zasadima šljiva i krušaka te oko 40 pčelinjih društava.

Prema riječima direktorice ove zadruge Zorice Lakić, njihovi proizvodi se promovišu pod sloganom "Pravo zdravo", a glavni cilj je podsticanje kupaca da kupuju zdravu hranu, domaćeg i provjerenog porijekla. 

Dosta pažnje posvećuju marketingu

"Većinu proizvoda prodajemo putem direktne prodaje jer smatram da je to najbolji način da kupcima isporučimo kvalitetan i svjež proizvod u svakom trenutku", istakla je ona, dodajući da zadrugari gotovo da i nemaju problema sa prodajom svojih proizvoda jer je dosta pažnje posvećeno marketingu

Zahvaljujući Milki Tamamović, u ponudi zadruge mogu se naći i neki nesvakidašnji proizvodi poput batata, ašvagande, kivana, marakuje... Ova zadrugarka ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji ovih kultura.

Kako je pojasnila, pored vrijednog rada, to je jedna od najvažnijih stvari jer je istraživanje tržišta najlakši način da se sazna šta kupci žele.

Planovi za naredne godine su veliki i ambiciozni. Kako kaže ova mlada farmerka, u narednom periodu će dosta pažnje i truda biti uloženo u brendiranje proizvoda i sertifikovanje proizvodnje. Dodaje da potražnje za njihovim proizvodima ne nedostaje, što im daje dodatnu motivaciju.

Žele dopuniti postojeću mehanizaciju

"Neophodno je da osavremenimo i dopunimo postojeću mehanizaciju. Planirali smo i podizanje zasada borovnica i šipka te proizvodnju jagoda u plastenicima, ali i proširenje već postojeće proizvodnje povrća u plastenicima", kaže Lakićeva, koja se okušala i u proizvodnji soka od malina, koji se pokazao kao odličan proizvod.

Zahvaljujući Milki Tamamović, u ponudi zadruge mogu se naći i neki nesvakidašnji proizvodi poput batata, ašvagande, kivana, marakuje... Ova zadrugarka ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji ovih kultura.

Iako je zadruga formalno osnovana u januaru 2018. godine, njeni osnivači su do sada uspjeli da ostvare značajnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Udruženjem "Zdrava logika" i Centrom za razvoj poljoprivrede i sela koji im pomažu u plasiranju i promovisanju njihovih proizvoda. Također, pri samom osnivanju zadruga je ostvarila partnerstvo i sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, koji je u toku projekta pružao punu stručnu podršku.

Autor: Veljko Zeljković/glassrpske.com


Tagovi

Sunčani brijeg Poljoprivredna zadruga Organska proizvodnja Urbana poljoprivreda Povrće Maline Voće