Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrarima
  • 09.06.2015. 12:00
  • Virovitičko-podravska

Zrioba povrća u plastenicima

Obavijest Savjetodavne službe za povrćarima.

  • 110
  • 6
  • 0

Plodovito povrće u zaštićenom prostoru započinje sa zriobom. Stoga je jako važno voditi računa o karenci zaštitnih sredstava koja se eventualno koriste. Ukoliko ste obavljali zaštitu, vrijeme berbe prilagodite karenci. Na nekim lokalitetima unutar Virovitičko-podravske županije primijećena je pojava grinja, stjenica i tripsa, pogotovo u zaštićenim prostorima.

Zaštitu protiv grinja treba provesti na početku zaraze odnosno napada i to u žarištu pojave bolesti, uz visoki utrošak škropiva. Preventivne mjere suzbijanja grinje su podizanje relativne vlage zraka i uklanjanje korova, iznošenje biljnih ostataka te izbalansirana gnojidba. Akaricidi registrirani za zaštitu povrća su Vertimec 018 EC (rajčica, krastavac, dinja, lubenica, paprika) koji ima karencu od tri dana kod paprike i krastavaca i sedam dana kod rajčice potom, Kraft 18 EC s karencom od sedam dana kod rajčice i Apollo 50 SC kod krastavaca, s karencom od sedam dana.

Razvoju tripsa pogoduje visoka temperatura. Odlaže veliki broj jaja i ima ga 12 do 15 generacija. Kod zaštite povrća brzo postaje rezistentan odnosno otporan na insekticide. Suzbijanje tripsa potrebno je izvršiti na osnovu ulova na plavim ljepljivim pločama. Za suzbijanje insekticidima na paprici i krastavcima koristite Kraft 18 EC, Laser ili Mospilan 20 SP, na patlidžanima Kraft 18 EC i Laser. Na rajčicama, paprici, patlidžanima, krastavcima i tikvicama koristite Decis 2,5 EC, a na paprici, rajčici, krastavcima, tikvicama, patlidžanima i lubenica možete i Vydate 10 L.

Zabilježen je i let kukuruznog moljca (Ostrinia nubilialis), koji je veliki tehnološki štetnik povrtlarskih kultura, jer umanjuje tržnu vrijednost ploda.

Za zaštitu u paprici dozvoljeni su insekticidi Alverde, Decis 2,5 EC i Match 050 EC, u rajčici samo Decis 2,5 EC, a u patlidžanima Decis 2,5 EC i Alverde. Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača, redovito vodite obrazac evidencije o uporabi, a praznu ambalažu zbrinite u skladu s propisima.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.

e-mail: ana-marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Plodovito povrće Zaštićeni prostor Zrioba Berba Karenca Virovitičko-podravska županije Grinje Stjenice Trips Akaricidi Apollo 50 SC Jaja Otpornost Insekticidi Kukuruzni moljac Paprika Patiliđan Raj


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije