Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nutritivne osobine
  • 04.12.2022. 09:00

Zdravlje je u kupusu - obavezan na blagdanskom stolu

Ukusna i ljekovita namirnica neizostavan je dio blagdanskog jelovnika.

Foto: Depositphoto/maxsol7
  • 1.328
  • 107
  • 0

Na stolovima vrijednih domaćica neizostavna je sarma, posebice u blagdansko vrijeme, kao najpoznatije jelo od kupusa.

Ova povrtnica Brassica oleracea potječe iz Kine gdje se u tradicionalnoj medicini još uvijek koristi kao lijek. To je višegodišnja biljka iz porodice krstašica Brassicaceae, gdje još pripadaju: cvjetača, brokula. kelj pupčar, kelj, raštika i druge vrste. Konzumira se u svježem stanju kao salata, a od njega se prave razna variva i jela. Znamo da je zdrav i obiluje vitaminom C što ujeiče na jačanje imuniteta, ali dobro se prisjetiti i njegovih drugih kvalitetnih osobina.

Ljekovito, niskokalorično povrće

Ubraja se u hranjive i vrlo zdrave namirnice. Kako obiluje mnogim nutritivnim osobinama treba ga često jesti. Niske je kalorijske vrijednosti, a bogat vitaminima i mineralima potrebnim za normalno funkcioniranje našeg organizma. Iz tog razloga se može naći u sadržaju mnogih dijeta. Najzastupljeniji je vitamin C i beta karoten, a od minerala kalij, željezo, mangan, sumpor, bakar, kalcij i fosfor.

Još nije kasno da glavice stavite na kiseljenje (Foto: Enid Jukić)

Listovi su vrlo sočni, jer imaju 92,52 posto vode što je glavni razlog zbog kojeg se u kupusu krije tako malo kalorija. Ne obiluje ni proteinima kojih ima 1,21 posto, a masti su u tragovima 0,18 posto i 2,3 posto dijetetskih vlakana. Pored neprobavljivih, ima probavljive ugljikohidrate u formi šećera, zahvaljujući kojima se procesom fermentacije dobiva kiseli kupus. On je vrlo zdrav i konzumira se širom svijeta, jer sadrži prirodne probiotike koji njeguju crijevnu floru i poboljšavaju probavu. 

Redovna konzumacija doprinosi zdravlju

Prisustvo antioksidanasa pomaže u borbi protiv upalnih procesa u organizmu, posebno sulforafan koji ima antikancerogena svojstva. Redovna konzumacija smanjuje razinu kolesterola i postotak masti u organizmu i tako štiti kardiovaskularni sustav, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Minerali kalcij i kalij pomažu pri reguliranju krvnog tlaka. 

Ubraja se u najznačajnije namirnice za rad i zdravlje mozga. Sadržaj vitamina K i antocijani poboljšavaju mentalnu funkciju, koncentraciju i djeluju u obrani od Alzheimerove bolesti i demencije.

Listovi se koriste kao oblozi za sve upalne procese, liječenje čireva, raznih lišajeva na koži, bronhitisa, kašlja, slabokrvnosti.

Kako kiseliti kupus ribanac?

Još nije kasno da glavice stavite u kace na kiseljenje, ako to niste stigli ranije uraditi. Ukoliko se zbog toplog vremena proces kiseljenja nije mogao odvijati kako treba pa je došlo do kvarenja možete ukiseliti novu količinu. Tržnice imaju još u ponudi dovoljno kupusa i krajnje je vrijeme da se to učini. 


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Ljekovitost kupusa Sarma Kiseli kupus


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]