Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćari Požeštine
  • 29.08.2015. 15:45

Zbog suše će i pozitivna nula biti uspjeh

Brojna gospodarstva u Požeško-slavonskoj županiji bave se proizvodnjom povrća.Velike vrućine mnogima su potpuno uništile urod, a oni koji su nasade navodnjavali, očekuju upola manji urod od planiranog.

Foto: Slavenko Čuljak
  • 331
  • 41
  • 0

Duga sušna razdoblja na području Požeštine su iza nas, no ostale su posljedice u vidu velikih šteta na poljoprivrednim kulturama, posebno povrću. Krešimir Čengić, iz mjesta Lakušije nedaleko Pleternice, ima sedam hektara duhana i pet hektara različitog povrća. Inače, ukupno obrađuje 25 hektara zemlje.

I 15 tona cvjetače po hektaru dobar rezultat

"Očekivali smo da će ova godina biti bolja od prošle, no bit će još gora. Ne znamo hoće li uopće doći do berbe određenog povrća. Kao kooperanti PIK-a Vinkovci, zasadili smo tri hektara cvjetače i brokule. Sadili smo relativno kasno, kako bi izbjeći vrućine, no one su trajale duže no što smo mislili. Prilikom presađivanja nije se primilo više od polovice presadnica.

Po hektaru smo trebali dobiti 30 tona cvjetače, no bit će dobro ako će ga biti upola manje. Imamo i hektar paprike. Iako tom povrću odgovaraju toplina i sunce, sušni dani su bili ipak prevrući, pa su na mjestima gdje list nije pokrivao plod, nastale ožegotine", priča Krešimir, a prenosi portal rva.hr Svjestan je da se ovakve situacije teško mogu spriječiti, jer poljoprivreda je tvornica pod pod vedrim nebom. Štete se tek donekle mogu umanjiti navodnjavanjem.

Navodnjavanje poskupljuje proizvodnju, no bez njega ništa

"Imam sustav navodnjavanja iz rijeke Vrbove, koja na sreću nikad nije presušila. No, kako navodnjavanje mora raditi dan i noć, imamo velike troškove za gorivo, pa je isplativnost, ako gledamo činjenicu da cijena paprike na tržnici oko tri kune, vrlo upitna. Poslije svakog obilnijeg navodnjavanja mora se i kultivirati kako bi se maknula pokorica", kaže nam Krešimir te dodaje da je član Klastera proizvođača povrća Zlatna dolina iz Pleternice te da su i drugi članovi u sličnim, ako ne i gorim situacijama.

Ovaj poljoprivrednik iz okolice Pleternice pokušao je pobijediti sušu i spasiti urod navodnjavanjem. No neki su, doznajemo, odmah na početku sušnog razdoblja, digli ruke od proizvodnje, ne vjerujući da se mogu boriti protiv velikih vrućina. OPG Čengić nije se kreditno zadužio, pa će biti sretni, ukoliko uspiju pokriti troškove uloženog.

U očekivanju naknada zbog elementarne nepogode

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, je zbog dugotrajnog razdoblja bez oborina i visokih temperatura, još 10. kolovoza 2015. proglasio elementarnu nepogodu u cijeloj županiji. Poljoprivrednici su štete u svojim gradovima i općinama mogli prijaviti u roku osam dana. Povjerenstvo obilazi teren i procjenjuje štete, a poljoprivredni proizvođači, kao i naš sugovornik Krešimir Čengić, nadaju se da naknada, kao što se to često događa, neće biti samo simbolična, već da će doista pokriti nastale troškove.

Foto: Slavenko Čuljak


Povezane biljne vrste

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Požeština Krešimir Čengić Lakušije Pleternica Duhan Cvjetača Brokula PIK Vinkovci Kooperanti Paprika Ožegotine Navodnjavanje Rijeka Vrbova Troškovi goriva Kultiviranje Pokorica Klaster proizvođača povrća Zlatna dolina OPG Čengić Troškov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.