Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 26.05.2017. 12:00

Zbog slabe prodaje sve manje krompirišta

Ovog proleće biće zasejano znatno manje krompira nego lane, jer su zbog slabe prodaje trapovi još puni prošlogodišnjeg roda.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.567
  • 73
  • 0

U selima kod Nove Varoši počela je setva krompira, a proizvođači se žale da u trapovima i magacinima još ima dosta prošlogodišnjeg roda. Krompiraši godinama posluju s gubitkom, pa će i ovog proleća biti zasejano znatno manje nego lane.

Slično je i u ostalih deset opština Zlatiborskog okruga, gde su za poslednjih nekoliko godina površine pod krompirom smanjene za polovinu.

Cena: 10 - 11 din/kg

Proizvođači poslednjih dana krompir nude u bescenje samo da ga ne bi bacali u jaruge i potoke, ali ga niko neće. Retki kupci plaćaju svega 10-11 dinara za kilogram, što ne pokriva ni osnovne troškove.

"Samo ja na zalihama imam više od 20 tona jelovnog i skoro 50 tona semenskog krompira, a slična situacija je i kod drugih proizvođača.Ovo je sigurno najgora sezona od kada se bavim ovim poslom. Da zlo bude veće, zbog lošeg vremena jesenas nisam stigao da izvadim krompir sa oko pet hektara, zbog čega mi je samo tu propalo više od 250 tona roda", kaže Branko Gujaničić iz Akmačića.

Nema otkupa i pored niske cene krompira

Ove godine setva za 50% manja

On je najveći proizvođač krompira u jugozapadnoj Srbiji. Lane je na padinama Zlatara krompir sejao na oko 25 hektara, a rod je bio rekordan. Na njivama, koje u proseku daju 20-25 tona po hektaru, rodilo je i do 50 tona, a odličan je bio i kvalitet.

"Na žalost, ove godine ću zasejati sigurno 50 posto manje nego prošle. Proizvodnja je sve skuplja, a paradoks je da tona semenskog krompira danas košta kao 15 tona jelovnog. Kažnjeni smo i naopakom agrarnom politikom države, koja isti iznos podsticaja po hektaru daje i nama koji proizvodimo u surovim planinskim uslovima i onima u drugim delovima Srbije koji zahvaljujući klimi i plodnom zemljištu tokom sezone imaju po dve tri žetve sa iste parcele", kaže Gujaničić.

Ulaganje u stočarstvo

I u selima na Javoru, gde je do skora bilo najviše proizvođača, površine pod krompirom se iz godine u godinu smanjuju. Meštani kažu da se više ne isplati sejati, pa ulažu u stočarstvo, proizvodnju mleka i zlatarskog sira.

"U selu je trenutno na zalihama više od 15 vagona krompira, ali nema kupaca. Nekoliko poslednjih godina nas je potpuno finansijski iscrpelo, pa više niko neće da seje na sopstvenu štetu. I privatne kompanije, koje su svojim kooperantima garantovale otkup, sada su oborile cenu krompira, pa mnoge njive ovog proleća neće biti zorane", kaže Dragan Ivanković iz Ljepojevića.

Prošle godine rod je bio rekordan

Sve više malinjaka

U opštini Nova Varoš krompir je lane sejan na oko 960 hektara, dok je u celom Zlatiborskom okrugu bilo zasejano 3.500 hektara. Međutim, agronomi kažu da će ta površina ove godine biti znatno manja, jer je sve više poljoprivrednika koji spas traže u malinarstvu. A pre samo osam godina u ovom delu Srbije bilo je više od 6.000 hektara krompirišta.

"Slab izvoz, suženo domaće tržište i niska otkupna cena, koja je ovih dana spala na svega sedam dinara, glavni su razlozi što se u ovom delu Srbije iz godine u godinu proizvodi sve manje krompira. Zbog toga je i sve više malinjaka koji se podižu na krompirištima, a relano je očekivati da će tako biti i narednih godina. Ovaj deo Srbije, naročito opštine Nova Varoš i Ivanjica, bogom dan je za proizvodnju kvalitetnog krompira, ali malina i ovde preuzima primat, jer je zbog organizovanog otkupa profitabilnija i sigurnija", kaže Ljubodrag Pantelić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.

Foto: Željko Dulanović


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Nova Varoš Krompirišta Zlatar Javor Branko Gujaničić Zlatiborski okrug


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u