Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đurđica Kšenek
  • 16.06.2021. 15:00
  • Požega

Zbog kombinacije vrućine, vlage i kiše veća pojava bolesti i štetnika na voću, lozi i povrću

Viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek savjetuje koje fungicide i insekticide koristiti u zaštiti, pogotovo na području Požeško-slavonske županije u kojoj su nedavno bile obilne kiše.

Foto: Lucija Bencarić
  • 726
  • 119
  • 0

Toplina i vlaga pomažu biljkama u rastu, no ponekad su i kobna kombinacija za razne bolesti. Kada se još pridodaju i brojni štetnici, ova godina je pravi izazov za zaštitu svih nasada.

Prema riječima više stručne savjetnice za zaštitu bilja Đurđica Kšenek, u voćnjacima u ovo vrijeme, pogotovo na području Požeško-slavonske županije u kojoj su nedavno bile obilne kiše, potrebno je primijeniti fungicid u svim voćnim vrstama na bazi kaptana u kombinaciji s pripravkom na bazi aminokiselina. 

Zaštita u voćnjaku i vinogradu

"U nasadima jabuka i krušaka treba zaštititi protiv čađave krastavosti isto kontaktnim fungicidom na bazi kaptana ili pripravkom Delan, Pinozeb, Polyran DF, a u nasadima gdje ima pepelnice primijeniti Luna Experience ili Stroby WG“, pojašnjava koja sredstva se smiju koristiti.

Također, napominje, kod višanja nakon obilne kiše može se pojaviti bolest kozičavosti, a onaj tko je tretiranje obavio prije oborina treba ga ponoviti. 

A osim bolesti, problem stvaraju i insekti. Vrijeme je leta trešnjine muhe i svim proizvođačima, savjetuje postavljanje žute ljepljive ploče za kontrolu leta. 

"Kada se na dvije ploče uhvati jedna trešnjina muha preporuka je da se ide u zaštitu protiv uzročnika crvljivosti ploda“, ističe. 

U voćnjacima jabuka, bresaka i šljiva vrijem je i produženog leta savijača pa svakako, naglašava sugovornica, savjetujemo primjenu insekticida Coragen, Affirm Opti, Insegar i Imidan. U nasadima u kojima ima pojavnosti lisnih uši obično po vrhovima mladica potrebno je upotrijebiti Closer, Movento, Teppeki ili Pirimor. 

U vinogradima se, ističe, pozornost treba obratiti na više stvari. "Oni koji su dobili značajne količine oborina trebaju smanjiti razmak tretiranja zbog intenzivnog porasta loze. Preporučujemo sistemičke fungicide protiv plamenjače kao što su Mikal Premium F, Forum Star, Kurzet F, Pergado F ili Luna experience, Korus, Dynali“, objašnjava savjetnica.

Žute ljepljive ploče za povrće

Osim voćnih vrsta i povrće je u opasnosti od bolesti i štetnika. 

"Svi koji su imali značajne oborine savjetujemo primjenu fungicida protiv plamenjače na luku i češnjaku kao što su Ortiva, Acrobat MZ, Ridomil Z, pepite, a protiv hrđe Luna experience, Signum“, kaže Kšenek.

Na korjenastom, mahunastom i plodovitom povrću, dodaje, potrebno je upotrijebiti isto fungicid poput Zaftre, Zakeo, Tazer, Ortiva, a iste te i na krumpir.

Što se tiče kukaca, protiv krumpirove zlatice ide se s tretiranjem i to isključivo ličinki kada se počnu izlijegati iz jaja. Tada je potrebno primijeniti Ampligo, Coragen, Laser, Mospilan, a postoje i druga rješenja osim kemijskih pripravaka.

"Na otvorenom savjetujem postaviti žute ploče na kolčiće i na razmak dva do tri dužna metra. Tako se lisne uši uhvate, to je masovni ulov i primjena insekticida nije potrebna“, pojašnjava dodajući da kod onih koji nemaju ploče, a uši su prisutne preporučuje korištenje dozvoljenog insekticida Closer, Movento, Teppeki.

Sva navedena, ali i ostala dozvoljena sredstva možete provjeriti u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede ovdje.

Što je sve savjetovala provjerite u videu:


Tagovi

Đurđica Kšenek Zaštita Toplina Vlaga Oborine


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]