Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obogaćivanje zemljišta
  • 15.05.2023. 13:30

Zašto je dobar i za što se sve koristi pepeo?

Primjena pepela, nastalog isključivo sagorijevanjem drveta, je višestruko korisna u povrćarstvu. No, budite oprezni jer se za neke kulture ne preporučuje.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 61.299
  • 3.199
  • 0

Proljetne kiše ponovo su donijele val hladnoće, pa se sezona grijanja ove godine prilično odužila odnosno u mnogim kućanstvima još traje. Termini sadnje i sjetve mnogih kultura su prolongirani, a brojni su i primjeri odustajanja od sjetve jer je u neke parcele još nemoguće ući.

Poljoprivredni proizvođači pokušavaju odraditi osnovne agrotehničke mjere međutim "zapadaju" s traktorima, lome plugove i slično. Brojni su problemi na terenu, pa se već može zaključiti da je poljoprivredna sezona krenula otežano.

No, u svakoj nedaći ima i nešto dobro, pa ako koristite drvo kao ogrjev, pepeo ne bacajte jer ga možete iskoristiti u biljnoj proizvodnji.

Gnojivo i prihrana

Poznato je da pepeo sadrži dosta hranjivih tvari te se iz tog razloga može upotrijebiti kao gnojivo posebno za rajčicu, krumpir, papriku, patlidžan. Ovisno od drveta koje je sagorijevalo, bogat je magnezijem, kalcijem, kalijem i mikroelementima. Osim u povrćarstvu može se koristiti kao prihrana jorgovanu, božuru i drugom cvijeću.

U povrtnjaku ga je bolje inkorporirati u tlo nego ostaviti na površini jer bi ga vjetar mogao raspršiti. Ne stavljajte sjeme direktno na pepeo i dobro pripazite da njegovim prekomjernim dodavanjem, tlo ne dovedete do teško popravljive alkalne pH vrijednosti.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Pepeo je alkalne reakcije pa se može koristiti radi neutralizacije kiselog zemljišta. Ne preporučuje se njegova primjena u češnjaku, peršinu, batatu, jagodama, azaleji te u bobičastom voću.

Može se dodati i u kompostu, kojeg u tom slučaju obogaćuje kalijem. Također, svoju primjenu je našao zajedno sa soli u vrtovima kao obrana, barijera od puževa.

Pepeo u peradarstvu

Osim u biljnoj proizvodnji primjenjuje se u peradarstvu, bilo da se radi o farmi ili o par koka na gospodarstvu. Poznato je da kokoši vole boraviti u nekom pijesku ili prašini. Na adekvatnim, sličnim mjestima im se stavlja pepeo uslijed čega skidaju sa sebe grinje, buhe i druge štetnike, a na velikim farmama je našao primjenu jer sakuplja višak amonijaka.

Može se dodati u hranu pilićima i kokošima od 1% na osnovi čega se poboljšava nosivost jaja i dužina nesenja, te se na taj način i ublažava neugodan miris izmeta. Osim kao dodatak hrani,  možete ga dodati i u vodu za piće stoci kada pepeo služi kao dezinficijens od bakterija i algi, a voda postaje bogatija mineralima.


Tagovi

Pepeo Prihrana pepelom Drveni pepeo Pepeo u peradarstvu Hrana za piliće Gnojidba biljaka


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.