Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obogaćivanje zemljišta
  • 13.05.2023. 10:30

Zašto je dobar i za šta se sve koristi pepeo?

Primjena pepela, nastaog isključivo sagorijevanjem drveta, je višestruka u povrtarstvu. No, budite oprezni jer se za neke kulture ne preporučuje.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 17.589
  • 929
  • 0

Proljetne kiše ponovo su donijele talas hladnoće, pa se grejna sezone ove godine prilično odužila, a u mnogim domaćinstvima još traje. Termini sadnje i sjetve mnogih gajenih kultura su prolongirani, a brojni su i primjeri odustajanja od sjetve jer je u neke parcele još nemoguće ući.

Poljoprivredni proizvođači pokušavaju odraditi osnovne agrotehničke mjere međutim "zapadaju" s traktorima, lome plugove i slično. Brojni su problemi na terenu, pa se već može zaključiti da je poljoprivredna sezona krenula otežano.

No, u svakoj nedaći ima i nešto dobro, pa ako koristite drvo kao ogrjev, pepeo ne bacajte jer ga možete iskoristiti u biljnoj proizvodnji.

Đubrivo i prihrana

Poznato je da pepeo, sadrži dosta hranjivih materija te se iz tog razloga može upotrijebiti kao đubrivo gajenim biljkama naročito za paradajz, krompir, papriku, patlidžan. Zavisno od drveta koje je sagorijevalo, bogat je magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i mikroelementima. Osim u povrtarstvu može se koristiti kao prihrana jorgovanu, božuru i drugom cvijeću.

U povrtnjaku ga je bolje inkorporirati u zemljište nego ostaviti na površini jer bi ga vjetar mogao raspršiti. Ne stavljajte sjeme direktno na pepeo i dobro pripazite da prekomjernim dodavanjem pepela, zemljište ne dovedete do teško popravljive alkalne pH vrijednosti.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Pepeo je alkalne reakcije pa se može koristiti radi neutralizacije kiselog zemljišta. Ne preporučuje se njegova primjena u bijelom luku, peršunu, batatu, jagodama, azaleji te u bobičasto voću.

Može se dodati i u kompostu, kojeg u tom slučaju obogaćuje kalijumom. Takođe, svoju primjenu je našao zajedno sa solju u baštama kao odbrana, barijera od puževa.

Pepeo u peradarstvu

Osim u biljnoj proizvodnji primjenjuje se u peradarstvu, bilo da se radi o farmi ili o par koka na gazdinstvu. Poznato je da kokoške vole boraviti u nekom pijesku ili prašini, na adekvatnim, sličnim mjestima, im se stavlja pepeo uslijed čega skidaju sa sebe grinje, buve i druge štetočine, a na velikim farmama je našao primjenu jer sakuplja višak amonijaka.

Može se dodati u hranu pilićima i kokoškama od 1%  na osnovu čega se poboljšava nosivost jaja i dužina nošenja, te se na taj način i ublažava neugodan miris izmeta. Osim kao dodatak hrani,  možete ga dodati i u vodu za piće stoci kada pepeo služi kao dezinficijens od bakterija i algi, a voda postaje bogatija mineralima.


Tagovi

Pepeo Đubrenje biljaka Prihrana pepelom Drveni pepeo Pepeo u peradarstvu Hrana za piliće


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.