Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici povrća
  • 04.06.2019. 12:00

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Uzgajane biljke možete zaštititi i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gospodarstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi.

Foto: Danijela Plavšić
  • 12.614
  • 1.269
  • 0

Kemijski preparati koji se koriste kao zaštitna sredstva u biljnoj proizvodnji, kontaktnog su tipa što znači da ova sredstva djeluju samo u trenutku kada se s njima prskaju biljke. No, sve su češće u upotrebi sredstva koja se mogu napraviti na prirodnoj bazi odnosno na bazi koprive, humusa ili drugog ljekovitog bilja. Jedan od tzv. zdravijih verzija preparata je i plavi kamen odnosno bakreno vapno. 

Za preparate iskoristite ono što već imate na gospodarstvu

Uzgajane biljke možete zaštititi i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gospodarstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi. Prave se tako što se biljka, koja se koristi za tu namjenu, prelije vrelom vodom i tako natopljena stoji par sati, a zatim se procijedi i koristi za suzbijanje bolesti i štetnika. 

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

Usjevi se tretiraju ovako pripremljenim preparatom na svakih sedam do deset dana, a hoće li biti potrebna blaža ili koncentriranija otopina, ovisi od faze razvoja tretirane biljke, kao i od intenziteta napada patogena. 

Protiv plamenjače uvijek tretirati poslije kiše

Plamenjaču na rajčici može spriječiti preventivno prskanje s otopinom za čiju pripremu je potrebno pola kilograma ljuski crvenog luka. One se potope u 10 litara vode, ova smjesa zatim se ostavi da odstoji 10 dana. Nakon ovog vremena, može se ocijeniti pjeni li se smjesa ili ne, kada se prestane pjeniti, razrijediti u omjeru 1:10 i s njom prskati jednom tjedno rajčice i tikvice.

Plamenjača rajčice: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Biljke prskati uvijek poslije kiše, nikako prije jer nakon kiše stvaraju se uvjeti za razvoj ove bolesti. Ako se biljke tretiraju poslije kiše, ona će sve isprati. Poslije padalina, od intenziteta sunčevog zračenja, zemljište se isparava i eto pogodnih uvjeta za plamenjaču.

Bojama protiv štetnika

I boje dosta utječu na suzbijanje nekih insekata i štetnika. Bijela boja npr. utječe na biljne uši i zbog toga se kreči plastenik, da bi se smanjila refleksija svjetlosti. Žuta boja privlači uši, bijele muhe i tripse. Otjerajte ove štetnike tako što ćete u vrt staviti žutu posudu s vodom i deterdžentom jer će to privući mnoge biljne uši, grinje tripse itd. Isto tako može se staviti i plava posuda u polje jer i plava boja privlači neke štetnike.

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Soda bikarbona efikasna je u sprječavanju patogena, a ako se doda malo suncokretovog ulja, povećava se djelotvornost ove smjese. Priprema se tako što se u pet litara prokuhane ohlađene vode, doda dvije do tri jušne žličice sode i isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmiješa. Primjenjuje se isključivo preventivno i prska se čitava biljka. Umjesto suncokretovog, može se koristiti i ulje od soje. Ono je efikasno u suzbijanju uzročnika pepelnice

Povrće voli kopar

Da je dovoljno posaditi korisne biljke u nasad povrća, kako bi se efikasno otjerali štetnici, dokazuju znanstveni pokusi rađeni na parcelama od jednog hektara, pod nadzorom stručnjaka iz sektora ekološke proizvodnje. U uvjetima kontroliranog uzgoja krumpira, oko ove biljke posijan je komorač, a u samom nasadu posađen je buhač, rezultati su bili odlični, odnosno, bez prisustva krumpirove zlatice. 

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Bosiljak je također dobar u borbi protiv zlatice. Ili kombinacija krumpira i plavog patlidžana u nasadu. Kod ovakve sadnje, zlatica će prvo napadati patlidžan. Dobra ideja je i zasaditi hren oko krumpira, a zatim se biljke krumpira prskaju otopinom od bosiljka. Kao zamjena za hren, može se koristiti i čaj od koprive. 

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Neven mnoge životinje ne podnose tako da se može po vrtu posaditi i nekoliko strukova ovog ljekovitog cvijeta. 

Kompletna biljka kopra sadrži sve esencijalne minerale, kalcij, kalij, sumpor i druge korisne elemente tako da i od nje može da se napravi korisna otopina. Za preparat dovoljno je u pet litara vode staviti jednu punu žlicu (ne mora biti do vrha) kopra i 2,5 žlice nekog biljnog ulja, može poslužiti bilo koje. 


Tagovi

Štetnici povrća Biljni čajevi Štetnici Plamenjača Pepelnica Tretiranje Bolesti na povrću Alternativa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]