Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima i cvjećarima
  • 10.04.2015. 18:00
  • Međimurska

Zaštita presadnica povrća i cvijeća u plastenicima

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare i cvjećare.

  • 2.454
  • 48
  • 0

Prije mjesec dana proizvođače rasada povrća i cvijeća upozoravali smo na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom uzgoju. Većina proizvođača plodovitog povrća (najčešće rajčice, salatnih krastavaca i paprike) je u proteklom razdoblju obavila sadnju mladih biljčica u grijane ili negrijane zaštićene prostore (plastenike).

Od početka mjeseca travnja ove godine, bilježili smo prohladno i uglavnom vrlo vjetrovito razdoblje, ali od današnjeg dana dnevne bi temperature zraka mogle dostizati i 18°C, a u narednim danima i veće. No tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna moguće su povremene dnevne oborine.

Sunčani i topli dani, s povišenom vlagom zraka, pogodovat će početnoj pojavi štetnih organizama životinjskog porijekla u zaštićenom uzgoju, npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Radi praćenja populacije navedenih štetnika, u plastenicima iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, primijenite jedan od slijedećih insekticida iz Tablice 1.

Tablica 1. Neki od insekticida dopušteni za tretiranje povrća i cvijeća u našoj zemlji:

Djelatna tvar

Pripravak

Kulture

Primjena

acetamiprid*

Mospilan 20 SP i sl.

krastavci, paprika, salata

0,0125-0,03 %

tiametoksam*

Actara WG

kupusnjače, salata, lubenice, dinje, krastavci, paprika, patlidžan, tikvice, ukrasno bilje

0,015-0,02 %

imidakloprid*

Confidor 200 SL i sl.

kupus, rajčica, krastavci, grašak, ukrasno bilje

0,025-0,05 %

pimetrozin**

Chess 50 WG

krastavci, salata glavatica, crveni i bijeli kupus, kelj, ukrasno bilje

0,04-0,06 %

*djelotvorni na lisne uši, štitaste moljce, resičare ili tripse, buhače

**djelotvoran na lisne uši i štitaste moljce

VAŽNO: Prema Uredbi Europske komisije od 24. svibnja 2013. godine, a koja se primjenjuje nakon 01. prosinca 2013., na otvorenim prostorima nije dopušteno folijarno tretiranje biljaka prije cvatnje pripravcima na osnovi imidakloprida i tiametoksama zbog dodatne zaštite pčela!

Radi preventivne zaštite mladih biljaka (rasada povrća i cvijeća) protiv bolesti polijeganja, preporučujemo koristiti neki od fungicida navedenih u Tablici 2. Budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama - uzročnika biljnih bolesti (npr. sjemenom kupusnjača 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14, a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti) u proizvodnji presadnica obavezno koristite deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristite sterilizirane supstrate.

Prije planirane vrlo rane sadnje biljaka u zaštićeni uzgoj preporučujemo presadnice prethodno tretirati pripravcima koji sadrže amino i huminske kiseline, vitamine ili ekstrakte morskih algi (tzv. fiziološki biostimulatori). Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i prohladnih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa ih je potrebno prskati spomenutim otopinama aminokiselina. Redovito kontrolirajte atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopustite kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.

Tablica 2. Neki od fungicida koji su u našoj zemlji dopušteni za primjenu u povrću i cvijeću i koji se mogu koristiti u zaštiti mladih biljčica:

Djelatna tvar

Pripravak

Kulture

Primjena

mankozeb*

Dithane DG Neotec

rajčica, blitva, grašak, matovilac, patlidžan, poriluk, tikvica

0,2-0,25 %

metalaksil-M**

Fonganil Gold SL

paprika, salata, cvjetača, brokula, dinja, lubenica, cvijeće i ukrasno grmlje

0,1-0,2 ml/m²

propamokarb**

Previcur 607 SL i sl.

krastavci, paprika, cvijeće

0,25 %

propamokarb & fosetil**

Previcur Energy SL

tikvenjače, paprika

0,2-0,25 %

fenheksamid***

Teldor 500 SC

rajčica, ukrasno bilje

1-2 lit./ha

fludioksonil & ciprodinil***

Switch WG

salata, tikvice, grah, ukrasno bilje

0,5-1,0 kg/ha

piraklostrobin & boskalid****

Signum DF

rajčica, salata, kupus

0,1-0,15 %

*za suzbijanje plamenjače, antraknoze, gangrene korijenova vrata i pjegavosti lista

**za suzbijanje plamenjače, gangrene korijenova vrata i vlažne truleži

***za suzbijanje sive plijesni i bijele truleži

****za suzbijanje pepelnice, sive plijesni, bijele truleži i pjegavosti

Svi navedeni pripravci nalaze se u popisu kemijskih sredstva za zaštitu bilja, dopuštenih u integriranoj proizvodnji povrća.

Proizvođači u certificiranoj ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisne gljivice Trichoderma spp. (npr. Trianum, Tiffi, Trifender). Primjenjuju se zalijevanjem presađenih biljaka ili sustavima "kap po kap".

VAŽNO: Posebno upozorenje proizvođačima paprike i rajčice u plastenicima!

Posljednjih nekoliko sezona često pronalazimo simptome na pojedinačnim biljkama rajčice i paprike za koje vjerujemo da potječu od virusa pjegavosti i venuća rajčice (Tomato spotted wilt virus, TSWV), a prošlogodišnjom analizom uzoraka mladog lišća paprike dostavljenog iz naše regije u "Rijk Zwaan-ov" laboratorij u Nizozemskoj, dobivena je pozitivna potvrda o nalazu spomenutog biljnog virusa. Također, do kraja 2013. godine Programom posebnog nadzora Ministarstva poljoprivrede sa Zavodom za zaštitu bilja sakupljani su u otvorenim i zatvorenim usjevima paprike, rajčice, duhana, krumpira, vodenike, begonije, pelargonije i krizanteme diljem naše zemlje biljni uzorci radi testiranja laboratorijskim metodama na virusne zaraze, te je potvrđena prisutnost TSWV-a na krizantemi u Splitu 2012. godine,na rajčici i paprici u Metkoviću, paprici u Splitu te krizantemi u Varaždinu 2013. godine.

Zbog svog imena, virus pjegavosti i venuća rajčice (TSWV), često je krivo može zaključiti da je taj virus najštetniji na rajčici. No, zbog značajnih šteta na velikom broju važnih vrsta povrtnog i ukrasnog bilja, virus pjegavosti i venuća rajčice (TSWV) svrstan je na karantensku listu Europske Unije (EPPO A2). Stoga su u našoj zemlji Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje također propisane mjere za sprečavanje unošenja i širenja ovog virusa.

Virus pjegavosti i venuća rajčice (TSWV) je jedan od deset najraširenijih biljnih virusa u svijetu. Razlog tome je širok krug prirodnih domaćina, brzo širenje pomoću kukaca prenositelja, te jako izraženi simptomi zaraze koji uvelike umanjuju tržnu vrijednost proizvoda, pogotovo u ukrasnom bilju i povrću. Primjerice, 2000. godine je samo na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država zbog zaraze povrća i ukrasnog bilja TSWV-om, zabilježen gubitak u vrijednosti jedne milijarde dolara! Virus pjegavosti i venuća rajčice je registriran na više od 900 različitih biljnih vrsta unutar 70 porodica. Ovaj virus taksonomski pripada u Tospovirus grupu, porodicu Bunyaviride. Građom je izometrična virusna čestica, promjera 70-110 nm, okružen omotačem od bjelančevinastih podjedinica. Izvor genetske informacije je jedno-lančana RNA (ribonukleinska kiselina). Virus je prvi puta opisan na rajčici 1919. godine Australiji, a determiniran tek 1930. godine. U Hrvatskoj je prvi puta potvrđen njegov nalaz na duhanu u Podravini (1978.) i paprici u Zadru (1997.).

Simptomi zaraze virusom pjegavosti i venuća se uglavnom mogu uočiti na listovima i plodovima biljaka domaćina. Na plodovima rajčice uzrokuje koncentrične prstenaste pjege i mozaik "zelenih otoka", dok na lišću rajčice uzrokuje odumiranje tkiva brončane boje. Na plodovima paprike uzrokuje oštećenja nepravilnog oblika sa svijetlim prstenima, a na lišću mozaik i prstenastu pjegavost od osušenog i propalog tkiva. Na gomoljima i lišću krumpira razvijaju se koncentrične, prstenaste šare odumrlog tkiva. Na plojkama krizantema uzrokuje linijski i prstenasti mozaik, te propadanje stabljike u obliku nekrotične pjegavosti. Na lišću pelargonije se razvijaju svijetle linije u obliku prstena i mozaika, dok na lišću vodenike uzrokuje svijetle i tamne prstene, pjege i linije. Zaražene biljke duhana skraćeno rastu, a na lišću se tkivo suši. Spomenuti simptomi nisu siguran dijagnostički znak za prepoznavanje virusa, jer slične promjene mogu uzrokovati i neke druge vrste virusa, npr. virus nekrotične pjegavosti vodenike (Impatiens necrotic spot virus, INSV). Glavni način za određivanje prisutnosti virusa je uzimanje biljnog uzorka zaštitnim rukavicama za jednokratnu uporabu i sukladno EPPO standardima determininacija u ovlaštenim laboratorijima sa dvije različite metode (npr. DAS-ELISA i RT-PCR). Virus je u dostavljenom biljnom materijalu dokazan ukoliko su obje metode pozitivne.

Prijenos i širenje virusa: pasivno se virus širi preko rana, kontaktom zaražene i zdrave biljke kod vjetra i nevremena. Vegetativnim umnažanjem sadnog materijala virus se sa zaraženog biljnog materijala prenosi na potomstvo (npr. sadnjom inficiranih gomolja krumpira). Ovaj virus se ne prenosi sjemenom. Kukci iz reda "resičari" ili tripsi (Thysanoptera) su važni prenositelji virusa pjegavosti i venuća rajčice (TSWV), a među važnijim vrstama vektora su duhanov trips (Thripa tabaci) i kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis).

Fitosanitarne mjere: Svi karantenski štetni organizmi zahtijevaju od nacionalnih institucija provođenje preventivnih, a nakon pozitivnih nalaza i obaveznih fitosanitarnih mjera, s ciljem sprječavanja unosa i daljnjeg širenja. Edukacija proizvođača povrća i cvijeća o štetama i mjerama suzbijanja je vrlo važna. Kod proizvodnje presadnica povrća u zaštićenim prostorima treba ukloniti sve ukrasne biljke kao moguće izvore infekcije (naročito sve višegodišnje cvijeće). Nužno je maksimalno suzbijati populaciju tripsa - prenositelja ili vektora ovog virusa. Kad je u usjevu potvrđena prisutnost virusa, biljke se moraju odmah uništiti zakapanjem ili spaljivanjem, a zaštićeni prostor tretirati protiv tripsa.

Premda je virus pjegavosti i venuća rajčice (TSWV) u Hrvatskoj determiniran još prije 35 godina, njegov ekonomski značaj i štetnost dolazi do izražaja tek posljednjih godina, prvenstveno zbog pojave njegova "prenositelja" - kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Ova vrsta tripsa je u našoj zemlji prvi put pronađena uoči početka Domovinskog rata, a zbog globalnog zatopljenja danas je raširen svuda i jedan je od najvažnijih štetnika pri zaštićenom uzgoju povrća i cvijeća!

Pomoć kod determinacije uzročnika bolesti i štetnih organizama životinjskog podrijetla (kukaca, grinja), te izbora najučinkovitijeg modela zaštite mladih biljčica možete potražiti u priručnom laboratoriju javne Savjetodavne službe u Čakovcu ili putem broja telefona 040/373-373.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Milorad Šubić Povrće Cvijeće Zaštićeni uzgoj Rajčice Salatni krastavci Paprika Mlade biljčice Lisne uši Buhač Bijele mušice Kalifornijski trips Žute i plave ljepljive ploče Presadnice Ukrasno grmlje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]