Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 21.05.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita povrća u plastenicima

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 1.446
  • 4
  • 0

U odnosu na proteklu 2014. godinu, u prve dvije dekade ovoga svibnja, prosječna temperatura zraka je u središnjem dijelu Međimurske županije veća za 3,9°C, a u istom je razdoblju zabilježeno čak 67,8 mm manje oborina. U proteklih je 20 dana već zabilježeno 5 dana s najvišim temperaturama zraka i to 27°C ili većim i pritom je bilo vrlo sparno uz prosječnu vlažnost zraka 78,2 %, pa se povrtne kulture uzgajane u plastenicima brzo razvijaju i rastu. Povrćari u plastenicima uglavnom uzgajaju plodovito povrće kao što su rajčica, salatni krastavci i paprika. Poznato je da u uvjetima vrlo vlažnog i kišovitog razdoblja, bilježimo jači razvoj uzročnika biljnih bolesti (naročito iz skupina plamenjača, truleži ili plijesni, pepelnica i paleži), a u uvjetima iznadprosječno toplog vremena, prekomjerno se množe štetni organizmi životinjskog podrijetla kao što su lisne uši, tripsi, fitofagne grinje, mušice mineri, štitasti moljci i štetne gusjenice.

Sljedećih nekoliko dana očekujemo najavljenu promjenu vremena s osjetnim padom temperature zraka i većom količinom oborina.

Pratite populaciju štetnika rajčice i paprike pomoću žutih i plavih ljepljivih ploča, uz redovite vizualne preglede biljaka, a ako je potrebno, preporučujemo i primjenu insekticida navedenih u Tablici 1.

Prema dugogodišnjem iskustvu, obično krajem svibnja u kontinentalnim regijama počinje zrioba i berba, velikih salatnih krastavaca, a nešto kasnije i rajčice i paprike, pa u mjerama kemijske zaštite birajte isključivo sredstva koja imaju karencu do sedam dana.

Tablica 1. Mogući izbor insekticida za zaštitu rajčice:

Pripravak

Djelotvornost na bolesti

Karenca u danima

Lisne uši

Štitasti moljci

Gusjenice

Grinje

Avaunt SC

-

-

+

-

3

Actara WG

+

+

-

-

3

Runner SC

-

-

+

-

1

Laser KS*

-

-

+

-

3

Affirm WG

-

-

+

-

3

Vertimec EC*

-

-

-

+

7

Kraft EC*

-

-

-

+

7

Teppeki WG

+

+

-

-

3

*pripravci djelotvorni na kalifornijskog tripsa (paprika, krastavac veliki)

Trenutno visoka vlažnost zraka nije omogućila masovniju pojavu i razvoj štetnih grinja, pogotovo stakleničke grinje (Tetranychus urticae) koja napada krastavce i rajčicu, a već smo pri proizvodnji presadnica bilježili ranu pojavu tripsa (Thrips) i lisnih ušiju (Aphidae). Zabilježena su i prva oštećenja od mušica minera (Liriomyzae).

Zbog iznadprosječno toplog i sparnog vremena, značajno je manja opasnost od pojava uzročnika bolesti iz skupina plamenjača (Phytophthora) i truleži odnosno plijesni (Botrytis, Sclerotinia). No, postoji opasnost od ranijeg razvoja uzročnika pepelnice i lisnih pjegavosti (paleži). Vrlo toplo i sparno vrijeme pogoduje baršunastoj plijesni rajčice (Fulvia). Stoga izbor fungicida treba prilagoditi biljnoj vrsti u plastenicima i dominantnim uzročnicima bolesti, čija se pojava i štetnost očekuje (vidi mogući izbor fungicida u Tablici 2.).

Tablica 2. Mogući izbor fungicida za zaštitu rajčice:

Pripravak

Djelotvornost na bolesti

Karenca u danima

Phytophthora

Alternaria

Botrytis

Fulvia

Equation PRO

+

+

-

-

7

Signum DF*

-

+

+

+/-

3

Switch WG

-

-

+

-

3

Quadris* ili Ortiva*

+

+

-

-

3

Revus SC

+

-

-

-

14

Ranman Top SC

+

-

-

-

4

Domark ME*

-

-/+

-

+

4

Teldor 500 SC

-

-

+

-

4

Melody Duo WP

+

-

-

-

14

*pripravci učinkoviti i na pepelnicu rajčice (Leveillula).

U usjevima paprike moguće je primijeniti fungicide Signum DF (pepelnica, plijesan, pjegavosti) (0,1-0,15 %) (K = 7 dana), Previcur Energy SL (0,25 %) (plamenjača ili gangrena korijenova vrata) (K = slatka paprika 3 dana) ili Stroby DF (0,02 %) (pepelnica, pjegavosti) (K = 3 dana).

Također, plodovito je povrće u plastenicima osjetljivo na vršnu trulež zbog nedostatka kalcija i neravnomjerne opskrbe vlagom, pa, posebno kad su u pitanju rajčica i paprika, preporučujemo redovito folijarno prihranjivati kalcijevim (Ca) vodotopivim hranjivima. Spomenuta mjera ima dobar učinak samo ako se tretiraju mladi i tek zametnuti plodovi.

Postoji mogućnost kod vanjskog uzgoja povrća, da su topliji, južni vjetrovi, zabilježeni sredinom ovoga svibnja, oštetili većinu mladih i osjetljivih biljčica u obliku paleži lišća ili vršnog dijela. U takvim slučajevima preporučujemo primjenu folijarnih biognojiva, odnosno biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Međimurska županija Plastenici Povrće Rajčica Salatni krastavac Paprika Štetne gusjenice Štitasti moljci Mušice mineri Fitofagne grinje Žute i plave ljepljive ploče Karenca Laser KS Kraft EC Vertimec


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]