Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 14.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita paprike i rajčice

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 9.242
  • 22
  • 0

Početkom druge polovice lipnja odnosno prije 34 dana, upućena je preporuka proizvođačima povrća u plastenicima i na otvorenom, o usmjerenim mjerama zaštite protiv najvažnijih kategorija štetnih organizama koje se javljaju u našoj regiji, a istu zbog ažurnosti ponavljamo tijekom današnjeg dana.

Povrtne biljke oštećene su zbog nedavne tuče

U tom je razdoblju zabilježeno promjenljivo meteorološko razdoblje. U drugoj polovici lipnja imali smo učestale oborine, dok je prvu dekadu srpnja ponovno obilježilo vrlo vruće i sparno vrijeme. Tuča je zabilježena u popodnevnim satima u sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije, u blizini graničnih područja s Republikom Slovenijom, a oštećene su povrtne biljke koje su i inače podložne naknadnom razvoju bolesti.

Tablica 1. Količina oborina u lipnju i srpnju na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Mjerni lokalitet

Oborine lipanj (mm)

Oborine srpanj* (mm)

Trnovčak

81,4

32,4

Novakovec

75,2

9,0

Belica

88,0

20,4

Orehovica

60,0

17,4

Donji Pustakovec

110,0

0,0

*količina oborina u srpnju do 14.07. 2015. u 6.00 sati

Izmjena vlažnog, sparnog i vrućeg razdoblja s učestalim jutarnjim rosama, pogoduje brzom razvoju određenih kategorija štetnih organizama na povrću.

Sve više simptoma virusnih bolesti na rajčicama

Dana 09. srpnja u središnjem dijelu naše županije, pronađeni su prvi znakovi plamenjače rajčice (Phytopthora infestans,) uzgajane u negrijanim plastenicima. U posljednjih mjesec dana, pojavljuju se i simptomi virusnih bolesti, naročito virusa brončanosti rajčice (TSWV) i to na biljkama paprike i rajčice. Stoga su potrebne redovite kontrole zdravstvenog stanja plodovitog povrća, a zbog sukcesivne berbe plodova, birarajte samo pripravke s najkraćim dopuštenim i propisanim karencama. Osim plamenjače (Phytophthora), na biljkama rajčice u narednom vrlo toplom i sparnom razdoblju, moguća je pojava baršunaste plijesni (Fulvia) i pepelnice (Leveilulla), a redovito se svake godine pojavljuju i pjegavost (Alternaria) te plijesan (Botrytis).

Tablica 1. Izbor fungicida za zaštitu rajčice:

Pripravak

Djelotvornost na bolesti

Karenca u danima

Phytophthora

Alternaria

Botrytis

Fulvia

Equation PRO

+

+

-

-

7

Signum DF*

-

+

+

+/-

3

Quadris* ili Ortiva*

+

+

-

-

3

Revus SC

+

-

-

-

14

Ranman Top SC

+

-

-

-

4

Domark ME*

-

-/+

-

+

4

Teldor 500 SC

-

-

+

-

4

Melody Duo WP

+

-

-

-

14

*pripravci učinkoviti i na pepelnicu rajčice (Leveillula).

Pri suzbijanju bolesti velikih ili salatnih krastavaca, naročito plamenjače (Pseudoperonospora) i pepelnice (Erysiphe), prednost dajemo višekratnoj preventivnoj primjeni fungicida Quadris ili Ortiva SC (0,1 %) (K = 3 dana) ili kombinacije Previcur Energy SL (0,2 %) (K = 3 dana) + Nativo WG (0,02-0,03 %) (K = 3 dana).

Malim krastavcima (kornišonima), koji se uzgajaju na otvorenom, prijeti brzi razvoj plamenjače (Pseudoperonospora), pa u zaštiti koristite Aliette Flash WG (Avi WG) (0,3 %) (K = 4 dana), Revus SC (0,06 %) (K = 7 dana), Ranman Top (0,05 %) (K = 3 dana) ili Previcur Energy SL (0,2 %) (K = 3 dana). Ukoliko se već pojavljuju znakovi ili simptomi plamenjače krastavaca kornišona (Pseudoperonospora), prednost dajemo pripravku Ranman Top SC.

Paprici prijeti kukuruzni moljac

U usjevima paprike moguće je primijeniti fungicide Signum DF (pepelnica, plijesan, pjegavosti) (0,1-0,15 %) (K = 7 dana), Previcur Energy SL (0,25 %) (plamenjača ili gangrena korijenova vrata) (K = slatka paprika 3 dana) ili Stroby DF (0,02 %) (pepelnica, pjegavosti) (K = 3 dana). Pratite populaciju štetnika rajčice i paprike pomoću žutih i plavih ljepljivih ploča i pregledima biljaka i ukoliko je potrebno preporučujemo primjenu insekticida navedenih u Tablici 2. Započinje i let druge generacije kukuruznog moljca (Ostrinia), koji može jače oštetiti plodove paprike uzgajane u blizini kukuruznih polja.

Tablica 2. Mogući izbor insekticida za zaštitu rajčice i drugih vrsta povrće (provjeriti prema dopuštenju):

Pripravak

Djelotvornost na bolesti

Karenca u danima

Lisne uši

Štitasti moljci

Gusjenice

Grinje

Avaunt SC

-

-

+

-

3

Actara WG

+

+

-

-

3

Runner SC

-

-

+

-

1

Laser KS*

-

-

+

-

3

Affirm WG

-

-

+

-

3

Vertimec EC*

-

-

-

+

7

Kraft EC*

-

-

-

+

7

Teppeki WG

+

+

-

-

3

*pripravci djelotvorni na kalifornijskog tripsa (paprika, krastavac veliki)

Zbog vrlo visokih temperatura zraka u razdoblju od 01. do 09. srpnja, zabilježeni su optimalni uvjeti za razvoj različitih kategorija štetnika životinjskog podrijetla kao što su tripsi, gusjenice, grinje i uši, pa je potrebno redovito praćenje zdravstvenog stanja usjeva.

Papriku u plastenicima redovito pregledavajte na populaciju kalifornijskog tripsa. Za njihovo suzbijanje moguće je koristiti pripravke Laser KS (0,06 %), Vertimec EC (0,1 %) ili Kraft EC (0,1 %), uz propisanu karencu od 7 dana.

Također, plodovito povrće u plastenicima, osjetljivo je na vršnu trulež zbog nedostatka kalcija i neravnomjerne opskrbe vlagom, a posebno rajčice i paprike, stoga preporučujemo redovito folijarno prihranjivanje kalcijevim (Ca) vodo-topivim hranjivima. Ista mjera dovoljno učinkovit učinak ima samo ako se tretiraju mladi i tek zametnuti plodovi.

Povrće oštećeno tučom, moguće je, osim sredstvima za zaštitu bilja, tretirati i biognojivima odnosno folijarnim pripravcima s naglašenim sadržajem amino-huminskih-kiselina, vitamina i morskih algi.

Uzorke bolesnih biljaka možete donijeti u Savjetodavnu službu

Posljednjih se godina na ovome području sve češće, pri zaštićenom uzgoju rajčice i paprike, pojavljuju i druge kategorije biljnih bolesti, naročito virusnog i bakterijskog podrijetla. Stoga možete biljne uzorke dostaviti na determinaciju odnosno određivanje uzroka neželjenih promjena i u prostorije Savjetodavne službe u Čakovcu, Zrinsko-frankopanska 9/III.

Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dostupnom na ovoj web adresi.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Povrće Plastenici FIS Otvoreni prostor Međimurska županija Tuča Granična područja Slovenija Povrtne biljke Međimurje Rajčica Paprika Plamenjača Virusne bolesti Brončanost rajčice Karenca Baršunasta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]