Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 22.03.2014. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita luka od štetnika i korova

Obavještavaju se povrtlari neka obave zaštitu luka protiv štetnika i korova

  • 23.743
  • 481
  • 1

Na onim lokacijama gdje je tlo dovoljno prosušeno poljoprivrednici su krenuli u pripremu tla za sadnju luka. Prije same sadnje crvenog luka, potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv lukove muhe (Hylemyia antiqua), koje izaziva crvljivost luka. Zaštitu možete obaviti tretiranjem čitave površine uz plitko unošenje u tlo (samo kod jakog napada i u konvencionalnoj proizvodnji) ili u redove prilikom sjetve ili sadnje. Pri tome je moguće koristiti pripravke: Dursban G- 7,5*, Finish G-7,5*. Oni se ne smiju koristiti pri proizvodnji mladog luka.

Za suzbijanje žičnjaka i grčica hrušta u crvenom i bijelom luku dozvolu ima pripravak Forse 1,5 i to primjenom u redove za vrijeme sjetve ili sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide. U povrtlarskim kulturama (osim korjenastih vrsta i mladog krumpira) dozvolu za suzbijanje žičnjaka, rovca, majskog hrušta, imaju insekticidi: Dursban 48, Callifos*, Finish E 48*, Nufos, Pyrinex 48 EC. Tretiranje površine širom samo u slučaju da se očekuje jaki napad, preporuka tretiranje u redove uz obavenu inkorporaciju. *Ovim sredstvima je istekla registracija i njihova primjena dozvoljena je do 1.7.2014.

U zaštiti usjeva luka iz lučica protiv nekih jednogodišnjih travnih i nekih širokolisnih korova, nakon sadnje, a prije nicanja mogu se koristiti herbicidi na bazi pendimetalina: Stomp 330 E (i češnjak) u dozi 4-5 l/ha, Stong, Dost 330, Pendigan 330 EC ( i luk iz sjemena) jednogodišnji travni korovi u dozi od 5 l/ha, Panida grande (i luk iz sjemena) jednogodišnji travni i neki širokolisni korovi.

Za suzbijanje travnih korova u luku i češnjaku može se primijeniti pripravak na bazi s-metolaklora: Dual gold 960 EC** u dozi 1,25 - 1,4 l/ha. Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova mogu se koristiti herbicidi na bazi oksifluorfen: Goal EC, Galigan 240 EC, Verton EC**, Gallus** u dozi od 1-1,5 l/ha (ovi herbicidi mogu se koristiti i nakon nicanja luka, višekratno u smanjenim dozama 0,1 - 0,75 l/ha što i preporučujemo). Nisu dozvoljeni u mladom luku. **Krajnji rok za upotrebu ovog pripravka 1.1.2015.

Za suzbijanje širokolisnih korova u proizvodnji luka iz lučice i češnjaka, mogu se primijeniti pripravci na bazi linurona: Afalon disperzija, Linurex 50 EC. Rano poslije nicanja (post-em), kada luk i češnjak ima 1-3 u cijelosti razvijena lista može se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova koristiti Filon 80 EC.

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova mogu se koristiti pripravci na bazi fluroksipira: Tomigan 250 EC i to kada se u luku (iz lučice i sjemena) pojave 2-3 prava lista. Starane 250 EC je moguće koristiti za istu namjenu kao prethodni kada je luk u stadiju 2-6 listova ,a korovi imaju 2-6 listova (ne u mladom luku).

U stadiju razvoja 2 - 4 lista luka (iz lučica), kada širokolisni korovi imaju 2 - 6 listova ili u stadiju rozete višegodišnjih širokolisnih korova dozvolu ima i pripravak Lontrel 300 na bazi klopiralida. Primjena u mladom luku nije dopuštena.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Luk Crveni luk Češnjak Mladi luk SZB Zaštita Korovi Lukova muha Žičnjaci Grčica hrušta


Partner