Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 01.07.2015. 14:00
  • Međimurska

Zaštita luka od plamenjače i tripsa

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 8.655
  • 31
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka upućena je krajem druge dekade ovoga mjeseca odnosno prije 12 dana.

Nakon što smo na svim lokalitetima od 15. do 28. lipnja, bilježili različite količine padalina, npr. u zapadnom dijelu Međimurske županije tada je palo 81,2 mm (Trnovčak), u središnjem dijelu 87,4 mm (Belica), a u istočnom dijelu 108,6 mm (Donji Pustakovec), u zadnjih se 10-ak dana plamenjača (Peronospora destrucor) raširila u epidemijskim razmjerima, na nezaštićenim usjevima luka dugog dana uzgajanog sadnjom lučica. Iako slijedećih dana očekujemo vrlo toplo vrijeme s temperaturama zraka većim od 30°C, zbog jutarnjih rosa, pogotovo na lokalitetima uz riječne doline te mogućeg navodnjavanja usjeva kišenjem ili orošavanjem, još su uvijek povoljni uvjeti za sekundarni razvoj plamenjače luka.

Stoga ponavljamo upozorenje da treba nastaviti s mjerama zaštite protiv plamenjače u usjevima dugog dana (tzv. proljetni luk), uzgajanim iz sjemena, naročito ako se u blizini nalaze usjevi proljetnog luka uzgajani iz lučice. Usjevi luka dugoga dana uzgajani iz sjemena još su uvijek vrlo osjetljivi na zaraze plamenjačom.

Prema izboru pripravaka navedenih u Tablici 1. preporučujemo nastaviti provođenje redovite mjere zaštite proljetnog luka od plamenjače i drugih štetnih organizama. U kritičnim je godinama plamenjaču luka potrebno redovito suzbijati i više puta, s razmacima od 5 do 10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva po hektaru, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja, primjerice Inex-A ili Silwett.

Budući da smo sredinom lipnja zabilježili temperature zraka veće od 30°C, već tada je bilo početnih uvjeta pogodnih za množenje ljetnih štetnika luka, pa u narednim danima preporučujemo daljnje praćenje populacije poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci) u usjevima luka, posebno na poljima, na kojima se luk uzgaja direktnom sjetvom sjemena. Dopuštenje za suzbijanje tripsa u usjevima luka, primjerice, ima pripravak Laser u količini 0,12-0,2 lit./ha (maksimalno 4 primjene uz najmanji razmak tretiranja 7-10 dana i propisanu karencu 7 dana). U usjevima proljetnog luka iz lučice, kada glavice dostignu 50 % očekivanog promjera, dodajte i sredstvo protiv plijesni (Botrytis cinerea, Botrytis allii). Dopuštenje u luku imaju pripravci Signum DF (1,5 kg/ha) uz propisanu karencu 21 dan i Switch WG (1,0 kg/ha) uz propisanu karencu od 14 dana.

Protiv truleži glavica luka, potrebno je planirati 2 do 3 preventivne zaštite, ovisno o promjeru glavica, oborinama i karencama dopuštenih fungicida.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za suzbijanje bolesti i štetnika u usjevima lukovičastog povrća.

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak - plamenjača

Polyram DF

luk vlasac-hrđa

1,2 kg/ha

K=14 dana

Nativo 75 WG

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

Insekticidi

Laser

duhanov trips

0,12-0,2 lit./ha (4x) (najmanji razmak tretiranja 7-10 dana)

K=7 dana

Fastac 10 SC

zelena uš, sovice

0,15 lit./ha (2x)

Karate Zeon

duhanov trips

0,16 lit./ha (2x)

Rogor 40 EC

duhanov trips

0,5-0,6 lit./ha (2x)

Vertimec 018 EC

poriluk - trips

Sve podatke o dopuštenim sredstvima za zaštitu bilja u RH možete pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dosupnom ovdje.

Akcije Prateći list

Sredstva koristite u skladu s uputama, vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Međimurskoj županiji održat će se tokom studenoga ove godine, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Luk Međimurska županija Belica Trnovčak Donji Pustakovec Epidemijski razmjeri Nezaštićeni usjevi Luk dugog dana Lučice Riječne doline Navodnjavanje Plamenjača luka Proljetni luk Laser Plijesan Signum


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.