Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 15.05.2015. 10:00
  • Karlovačka

Zaštita kupusa od kupusne muhe

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 805
  • 7
  • 0

Tijekom prošloga tjedna zabilježen je intenzivan let kupusne muhe (Delia radicum) i pronađena odložena jaja na vratu korijena kupusa. Narednih dana očekuje se izlazak ličinki iz jaja i njihova ishrana na korijenu i vratu korijena presadnica kupusa, te je potrebno provesti zaštitu. Proizvođačima se preporučuje pregled presadnica na prisutnost jaja, koja su bijela,ovalna,veličine 1 mm i odložena na vrat korijena presadnica kupusa.

Zaštitu provedite primjenom jednog od insekticida na osnovi aktivne tvari dimetoata kao što su Rogor 40, Chromogor, Perfekthion ili Calinogor.

Dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetacijskoj sezoni. Prskati treba u zoni vrata korijena, u dozi od jedne litre po hektaru, a preporučena količina vode je 600 l/ha. Na manjim parcelama se s navedenim insekticidima preporučuje i zalijevanje biljaka. Utrošak škropiva je 80 do 100 ml po biljci.

Karenca kod prskanja je 21 dan, a kod zalijevanja 42 dana.

Proizvođači koji su prije sadnje tretirali presadnice jednim od insekticida na osnovi imidakloprida npr. Boxerom, Rapidom ili Kohinor 200 SL, sada to više ne trebaju, jer je potapanjem presadnica rasad zaštićen od ranog napada lisnih ušiju, kupusnih buhača i prve generacije kupusne muhe.

Na pojedinim lokalitetima utvrđena je jača pojava leptira kupusnog moljca (Plutella xyilostella). Pratite pojavu gusjenica (zelena boje, tijela sužena prema oba kraja) te kod prvih simptoma napada kao što su grizotine na listu, provedite zaštitu jednim od insekticida kao što su Direkt (alfa-cipermetrin; 0,08-0,12 l/ha), Fastac10 EC (alfa-cipermetrin; 0,1 l/ha), Sumialfa 5 FL (esfenvalerat; 0,15-0,2 l/ha), Lambda 5 EC (lambda-cihalotrin; 0,2 l/ha), Vantex (lambda-cihalotrin; 0,05-0,06 l/ha), Alverde (metaflumizon; 1 l/ha) ili Affirm (emamektin benzoat; 1,5 kg/ha).

Na parcelama zasađenim kupusom ili na gredicama gdje se uzgajaju presadnice kupusa,a na kojima je zabilježen napad kupusnih buhača (rod Phyllotreta) odnosno sitnih kornjaša koji izgrizaju male rupice u listu, koristite insekticid Fastac10 EC (alfa-cipermetrin; 0,075 l/ha).

Insekticide koristite prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr

.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kupus Kupusna muha Delia radicum Jaja Vrat korijena Ličinke Ishrana Presadnice Dimetoat Karenca Kupusni moljac Plutella xyilostella Grizotine Direkt Vantex Kupusna buha Sitni kornjaš Mirna Ceranić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.