Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 30.06.2015. 11:00
  • Međimurska

Zaštita krumpira na međimurskim poljima

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima krumpira.

  • 105
  • 4
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira od uzročnika bolesti, upućena je početkom druge polovice ovoga mjeseca, odnosno prije 13 dana.

U tom je razdoblju u središnjem dijelu Međimurja bilo kišovito, toplo i vrlo sparno vrijeme. Na lokalitetu Belica smo od 15. do 29. lipnja zabilježili 86,6 mm kiše, a u isto je vrijeme uz rijeku Muru palo 63,6 mm (Novakovec), uz rijeku Dravu 54,0 mm (Orehovica), a u istočnom ili donjem dijelu Međimurja čak 106,2 mm (Donji Pustakovec). Pritom je i vlaženje cime trajalo relativno dugo, npr. na lokalitetu Orehovica nakon 14. lipnja, čak 6.665 minuta. Najviše temperature zraka su od 15. do 28. lipnja, najčešće iznosile od 17 do 26°C. Prosječna mjesečna vlažnost zraka ovoga je mjeseca vrlo visoka.

Usjevi krumpira su se oporavili od toplinskog šoka

U središnjem dijelu Međimurske županije iznosi 85,1 %, a na lokalitetima uz riječne doline čak 88,3 % (npr. Orehovica). Zbog takvih se uvjeta opće stanje usjeva krumpira na svim lokalitetima značajno popravilo, a naročito nakon toplinskog šoka kojeg smo zabilježili od 12. do 14. lipnja. Slijedećih dana ponovno očekujemo porast dnevnih temperatura zraka, koje bi u drugom dijelu ovoga tjedna, odnosno početkom mjeseca srpnja, u hladovini mogle biti veće od 30°C. Vjerojatnost za nove padaline u narednim je danima vrlo mala.

U poljskom mikro-pokusu suzbijanja bolesti cime krumpira kojeg na lokalitetu Mursko Središće, provodi Savjetodavna služba, provjerava se biološka učinkovitost 18 različitih članova na tri sorte krumpira i to Adoru, Madeleine i Agriu. Na netretiranim se biljkama u proteklih 12 dana širi koncentrična pjegavost (Alternaria solani) te je veća od 15 %. Pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), na nezaštićenim biljkama ove godine još nismo zabilježili.

Sorte Ranomi i Adora za sada daju najbolji urod

U takvim vremenskim okolnostima bilježimo uvjete za razvoj koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani), dok opasnost od moguće jače pojave krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) postoji slijedećih dana i to na dijelovima parcela gdje se zadržava stajaća voda. Ipak, zbog najave značajnog rasta temperatura zraka i novog toplinskog šoka, opasnost od mogućeg širenja krumpirove plijesni (Phytophthora) je vrlo mala. Razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini međimurskih polja, ove sezone mogu iznositi 12 do 15 dana.

Započelo je iskapanje uroda sa polja na kojima se uzgaja rani krumpir, pa u tom slučaju vodite računa da se u slijedećim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana). Pokusni prinosi nekih ranih sorti krumpira, primjerice, Ranomi i Adora su odlični.

Pripravci registrirani za suzbijanje plamenjače (Phytophthora) i koncentrične pjegavosti (Alternaria) navedeni su u preporuci od 27. svibnja, a možete je se prisjetiti ovdje.

U završnim aplikacijama koristite kalij i fosfor i pazite na karencu

Pojava odraslih oblika i ličinki krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) vrlo je razvučena i nepredvidljiva. Na većini polja prisutne su u manjem broju, ukoliko u blizini nema samoniklog krumpira koji kao korov raste u kukuruznim poljima, pa očekujemo ličinke druge generacije. U završnim aplikacijama preporučujemo vodotopljiva hranjiva s naglašenim sadržajem kalija i fosfora te mikro-elementima. Mogu se miješati s fungicidima i insekticidima, no bolje ih je koristiti u više navrata u smanjenim količinama ili dozama. Utrošite barem 400 litara škropiva po hektaru, prskalicama, bez dodatne opreme.

Sve podatke o dopuštenim sredstvima za zaštitu bilja u RH možete pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dosupnom ovdje.

Akcije Prateći list

Sredstva koristite u skladu s uputama, vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Međimurskoj županiji održat će se tokom studenoga ove godine, prema slijedećem rasporedu:

03.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Kolodvorska 74, Donji Kraljevec od 8.00 - 12.00 sati, 10.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Sajmišna bb, Kotoriba od 8.00 - 11.00 sati, 12.11.2015. kod tvrtke Kocen Agro d.o.o. Štrigova 76, Štrigova od 8.00 - 11.00 sati, 16.11.2015. kod tvrtke Agromartin d.o.o., Čakovečka bb, Sv. Martin na Muri od 8.00 -1 0.00 sati, 19.11.2015. kod tvrtke Agrofructus d.o.o., Lipovke 6, Belica i 24.11.2015. kod tvrtke Poljoposavec d.o.o., Matije Gupca 5a, Dunjkovec, od 8.00 - 10.00 sati.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpirova cima Međimurje Belica Mura Drava Novakovec Orehovica Donji Pustakovec Međimurska županija Toplinski šok Mikro pokus Mursko Središće Adora Madeleine Agriu Netretirane biljke Koncentrična p


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.