Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 27.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita cime kasnih sorti krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 87
  • 4
  • 0

Posljednja preporuka za zaštitu cime krumpira od uzročnika biljnih bolesti upućena je prije 17 dana.

U razdoblju 15. do 25. srpnja, zabilježene su vrlo visoke temperature na svim praćenim županijskim lokalitetima, a one na mjernom mjestu Belica i to u hladovini, u navedenim su danima bile između 31,5° i 36,0°C. U povijesti mjerenja meteoroloških podataka, to je prema podacima Državnog hidorometeorološkog zavoda, bilo jedno od najtoplijih razdoblja ikada izmjerenih na području naše zemlje. U takvim smo uvjetima po četvrti put ove sezone zabilježili temperaturni šok kod usjeva krumpira.

U noći s 25. na 26. srpnja, konačno je vlažna fronta s oborinama zahvatila sve županijske lokalitete, pa je zabilježeno, od 9,2 mm kiše na lokalitetu Trnovčak u zapadnom dijelu Međimurja, do 22,0 mm na lokalitetu Donji Pustakovec u istočnom dijelu. Na mjernom lokalitetu Belica palo je 19,2 mm kiše. Manje količine oborina moguće su i tijekom ovog tjedna, a najviše dnevne temperature ne bi trebale prelaziti 24°C.

Već neko vrijeme traje iskapanje vrlo ranih, ranih i srednje ranih sorata krumpira koje su završile svoj rast i razvoj kao što su Adora, Riviera, Ranomi, Artemis, Colomba, Madeleine, Marabel, Vineta i Sylvana.

Cima nekih kasnih stolnih sorata krumpira dubokog korijenova sustava, preživjela je protekle vrlo visoke srpanjske temperature, primjerice na sortama Agria, Laura, Mozart, Rodeo, Memphis, Kuroda i Desiree. Stoga je u narednom razdoblju na takvim poljima moguće obavljati zadnje mjere zaštite. Isto vrijedi i za sorte krumpira namijenjene preradi u čips.

Proteklih su dana zabilježena brojna jajna legla pred masovnu pojavu ličinki kao i brojni odrasli oblici druge generacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa), primjerice na sorti Agria.

Pri izboru pripravaka za zaštitu krumpira u zadnjim aplikacijama, vodite računa i birajte sredstva s najkraćim propisanim karencama.

U zadnjim je zaštitama potrebno koristiti pripravke protiv plamenjače (Phytophthora), koji pokazuju bolji učinak u sprječavanju širenja bolesti s oboljele cime na već formirane gomolje, a prednost svakako dajemo djelatnim tvarima i pripravcima kao što su ciazofamid (Ranman Top SC u količini 0,5 lit./ha) ili fluazinam (Shirlan SC ili Sheila, Shakal SC u količini 0,4 lit./ha). Moguće im je dodati i jedan od boljih pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti (Alternaria), primjerice Ortivu u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Signum DF (0,15-0,2 kg/ha).

Najveći broj primjena u jednoj vegetacijskoj sezoni: Ranman Top (4x), Shirlan SC (Sheila, Shakal) (6x), Signum DF (3x i, Ortiva (2x). Karenca kod većine navedenih pripravaka u krumpiru, iznosi samo 7 dana (ciazofamid, fluazinam, azoksistrobin), izuzev fungicida Signum, gdje traje 14 dana.

Za suzbijanje druge generacije krumpirove zlatice, preporučujemo primijeniti jedan od učinkovitijih insekticida kao što su, Mospilan SP (K=7 dana), Alverde SC (K=14 dana), Coragen SC (K=14 dana) ili Calypso 480 SC (K=21 dan), u propisanim količinama. Miješaju se sa svim ranije preporučenim insekticidima za zaštitu cime krumpira.

Ovisno o formiranom prinosu gomolja, moguće je najkasnije 10 do 14 dana prije vađenja krumpira, planirati provođenje kemijske desikacije cime, dopuštenim pripravcima za tu namjenu, primjerice Bastom uz karencu od 14 dana ili Reglone Forte uz karencu od 10 dana. Utrošite 350-400 litara škropiva po hektaru, prskalicama bez dodatne opreme. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Međimurskoj županiji, održat će se tokom studenoga, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Cima krumpira Belica Agria Laura Mozart Rodeo Memphis Kuroda Desiree Temperaturni šok Trnovčak Donji Pustakovec Međimurje Iskapanje krumpira Adora Riviera Ranomi Artemis Colomba Madeleine Marabe


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije