Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje paprike
  • 05.10.2015. 09:00

Začinska paprika - važan izvozni proizvod

Začinska se paprika u Srbiji gaji na oko 3.500 hektara, značajna je za prerađivačku industriju i predstavlja važan izvozni proizvod. Proizvodnja je uglavnom koncentrisana u Vojvodini, južnoj Srbiji, oko Leskovca - Donja Lokošnica i u Levču.

Foto: depositphotos.com
  • 2.513
  • 1.101
  • 0

Začinska paprika u našoj zemlji se gaji na oko 3.500 hektara i značajna je sirovina za prerađivačku industriju, a osim toga, predstavlja važan izvozni proizvod. Statistika kaže da je gajenje začinske paprike uglavnom koncentrisano u Vojvodini, južnoj Srbiji, oko Leskovca - Donja Lokošnica i u Levču.

Po mišljenju prof.dr Vladana Markovića, najveći deo proizvodnje lociran je na severu Bačke i Banata. Zbog povoljnih agroekoloških uslova, u tim područjima postoji veoma duga tradicija i prerađivački kapaciteti (veći prerađivači u Novom Kneževcu, Futogu i Martonošu te veći broj malih prerađivača u Staroj Moravici, Bačkom Petrovcu, Gložanu, Begeču i drugi mestima širom Vojvodine). Kod začinske paprike koriste se fiziološki zreli i osušeni plodovi od kojih se meljavom dobija prah, crvene boje, dobre moći bojenja, prijatnog mirisa i arome koji poboljšava ukus i miris hrani.

Gložanski povrtari najviše gaje papriku

Selo Gložan u opštini Bački Petrovac nadaleko je poznato po vrednim povrtarima koji gaje, pre svega papriku i to ne bilo kakvu, već baburu - prepoznatljivu po žutoj boji sa lila vrhom, koja je uvrštena u povrtarske brendove Srbije. U mestu sa oko 2.ooo žitelja, uvereni su da u gložanskom zemljištu postoji neki poseban sastojak koji prija povrću, te su njive šarene od ranog proleća do kasne jeseni, jer ovdašnji povrtari rado sade i crvenu rogu ali i industrijsku papriku koju prerađuju i proizvode začinsku papriku i tako snabdevaju okolne gradske pijace. Od Bačke Palanke su udaljeni 16 kilometara, od Bačkog Petrovca deli ih 11 km i oko 25 km od Novog Sada.

Industrijska paprika je obavezna

Gložanski povrtari
Katka Hovan se već godinama

bavi proizvodnjom povrća

Gložanski povrtari Katka i Jan Hovan već godinama seju, rasađuju, zalivaju okopavaju i beru povrće. Ove godine imali su dva i po hektara pasulja, a kako bi im ponuda na pijaci bila bogatija, na manjim površinama sadili su krompir, grašak karfiol, lubenice, dinje, tikvice, krastavac i paradajz. Babura se podrazumeva, a bez industrijske ne bi mogli zamisliti proizvodnu godinu, jer je prerađuju dobro poznatom tehnologijom i tako dobijaju začinsku - slatku i ljutu papriku.

"Proizvodnja industrijske paprike manje je zahtevna od ostalog povrća, obzirom da je ne rasađujemo ručno, nego sejemo iz semena specijalnom mašinom. Seme ljute je naše domaće, a seme slatke paprike kupujemo. Svake godine potrebno je tri puta ručno okapati, zaštiti od korova i bolesti, a zalivanje je obvezno", kaže Katka.

Sušenje je odgovoran posao

Porodica Hovan ove godine, gotovo mesec dana ranije nego što je uobičajno, a zbog sušnog leta, angažovala je radnu snagu kako bi obrali papriku. Puni džakovi sušeni su na promaji tri nedelje, a zatim su proces prerade nastavili u sušari gotovo 18 sati. "Sušenje je posebna priča. Jedan čovek stalno vodi računa da se ravnomerno loži i tako postigne odgovarajuća temeperatura. Paprika se u sušari suši na tri nivoa, na prvi - najviši, dolazi još sveža, zatim ide na drugi - niži, gde se lepo osuši, a na trećem - najnižem, sušenje se završava", objašnjavaju Jan i Katka. Osušenu papriku sa peteljkama samleli su u fini prah i tako, ko zna koju godinu za redom, napunili vreće mirisnom crvenom - ljutom i slatkom začinskom paprikom.

Paprika je spremna za prodaju

"Za koji dan, kada se paprika potpuno ohladi, počinjem da pakujem i razmeravam, kako kojim kupcima odgovara te krećemo u prodaju", kaže Katka i dodaje da su sada nakon završetka i poslednje faze prerade, precizno izračunali prinos od 730 kilograma po hektaru finog sitno mlevenog začina, uz objašnjenje da je sušna godina uzela danak, jer su prošle godine imali 1.300 kilograma.

"Da bi se proizveo jedan kilogram fine začinske paprike potrebno je preraditi od 7 do 10 kilograma sveže. Svaka etapa u proizvodnji, od okopavanja, pa do branja, a zatim sušenja, prebiranja, mlevenja, povezane su sa mnogo ručnog rada i, naravno, iskustva koje se stiče godinama, ali zato ovaj začin tokom cele godine ima svoju cenu - 1.000 dinara po kilogramu ali i kupce koji znaju da prepoznaju i plate kvalitet", kažu Katka i Jan Hovan, koji su nudeći svoje proizvode na mnogim pijacama, izgradili odnos poverenja i obostranog poštovanja te su industijska paprika, kao i drugo povrće, obavezni usevi na njihovim parcelama.

Foto: depositphotos.com; TeriVirbiciks


Tagovi

Začinska paprika Izvozni proizvod Prerađivačka industrija Vladan Marković Vojvodina Gložan Babura Roga Povrtarski brendovi Crvena roga Katka i Jan Hovan Sušenje paprike


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D