Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 01.12.2019. 09:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije četiri do četrdeset puta hranivima od uzgajanih povrćarskih vrsta i ima veliki utjecaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Jana Mitrović
  • 1.160
  • 82
  • 0

Uzgoj mikropovrća posljednjih godina postaje sve popularniji. Ove vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u prehrani. Veći su od klica, a manji od presadnica. Najčešća visina u trenutku korištenja je od 2,5 - 10 centimetra, ovisno od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intenzivan okus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i bjelančevina. Uzgoj je jednostavan, moguć i na prozorskoj dasci.

Najpogodniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svjetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svjetlosti). U nedostatku dnevne svjetlosti, može se primijeniti i dopunsko umjetno osvjetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stupanj kvalitete. Najčešće se u prehrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cikla, korijandar, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rukola, špinat, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kuhari najčešće za dekoracije primjenjuju mikropovrće crvene boje. Uzgaja se radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovaj uzgoj i brzo rastu su bosiljak, korijandar, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno je da potječe iz ekološke proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od uzgajanih povrćarskih vrsta i ima veliki utjecaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspješan uzgoj neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi biti najmanje osam centimetara i imati rupice na dnu za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduvjet

Supstrat treba imati određenu kvalitetu - namijenjen za uzgoj presadnica na ekološki način. Debljina sloja trebala bi se kretati od četiri do šest centimetara i najčeće ovisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat zalijevamo vodom, sjetvu obavljamo gusto, ali ne smije biti ni pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i rast mikropovrća treba biti oko 20ºC. Zalijevanje se obavlja prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalijevanje može isprati tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni sjemena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zalijeva redovno, ali nikako pretjerivati jer može doći do pojave plijesni i propadanja biljaka.

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, škarama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer s malim količinama hrane, organizam dobiva puno hranjivih tvari jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana.

Autor: dipl.inž. Dragan Mijušković, Savjetodavna RS


Tagovi

Mikropovrće Mlade biljke Uzgoj Posijano sjeme Optimalna temperatura Razvojni ciklus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024