Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 20.01.2021. 09:00

Za profitabilnu proizvodnju voća i povrća: Važno je dati pravi omjer makro i mikroelemenata

U odnosu na standardnu liniju, SUPREME gnojiva se odlikuju visoko vodotopivim i lako dostupnim fosforom i kalijem te mikroelementima, navode iz tvrtke Elixir Zorka.

Foto: Facebook/ Elixir Zorka
  • 941
  • 131
  • 0

Nakon nekoliko godina istraživanja i ispitivanja u svim uvjetima proizvodnje, Elixir Zorka je 2018. godine plasirala na tržište SUPREME proizvodnu liniju gnojiva koja predstavlja sinonim za kvalitetu u ishrani bilja, prvenstveno u voćarstvu i povrtlarstvu.

Riječ je o kompleksnim mineralnim gnojivima nastalim kemijskim reakcijama tekućih sirovina s ujednačenim sadržajem i odnosom hranjiva koja omogućuju izbalansirano usvajanje tijekom cijele vegetacije. Glavna im je karakteristika kalij na bazi kalijevog sulfata tzv. SOP gnojiva, a u liniji se najviše ističu formulacije NPK 12:11:18 + 3% MgO + 14% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE i NPK 12:12:17 + 2% MgO + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn.

Značaj kalijevog sulfata

Ove dvije formulacije namijenjene su visoko profitabilnoj proizvodnji voća i povrća koje pokazuju veću ili umjereniju osjetljivost na klor koji može ostaviti neke negativne posljedice. SUPREME ima široku upotrebu, počevši od proizvodnje duhana, preko povrtlarstva u uzgoju paprike, rajčice, krastavca, krumpira, mrkve, patliđana i luka, sve do voćarstva gdje je najčešće korišten u proizvodnji malina, jagoda, borovnica, jabuka i krušaka, ali i nasadima mandarina i vinove loze.

Kvaliteta krajnjeg proizvoda, njegov izgled, okus, boja, krupnoća kao i skladišne osobine, osnovne su karakteristike na koje utječu ova gnojiva.

Supreme gnojiva se primjenjuju i u primorskim nasadima mandarina (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

U odnosu na standardnu liniju, ova se odlikuju visoko vodotopivim i lako dostupnim fosforom i kalijem, te prisutnim mikroelementima koji imaju važnu ulogu u fiziološkim procesima koji direktno utječu na kvalitetu i visinu prinosa.

Sulfatni oblik kalija je najkvalitetniji izvor ovog elementa, a utječe direktno na visinu prinosa i kvalitetu proizvoda. Učinak se ogleda i kroz povećan sadržaj suhe tvari, tj. razine šećera, ulja, proteina, a posredno i na okus i izgled plodova. Kod krumpira se npr. povećava sadržaj škroba, kod rajčice šećera, duhana elastičnost, a općenito kod svih je biljaka intenzivniji porast. Sve ove nabrojane karakteristike ekonomski su prioritet u visoko profitabilnim kulturama.  

Gnojiva poznata diljem svijeta

U vrlo kratkom vremenu ova je linija pronašla tržišta diljem svijeta. Prvo se prodavala u zemljama Dalekog istoka, Kini, Tajlandu, Indiji, Pakistanu, pa u europskim zemljama poput Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Poljske i na kraju u Srednjoj i Južnoj Americi te Australiji. Danas se plasira na više od 50 tržišta diljem svijeta, a sa svojim ostalim proizvodima Elixir Zorka je poznata u čak 70 država.

U Hrvatskoj se najviše koristi u proizvodnji duhana, ali i u primorskim nasadima mandarina i vinograda. U Makedoniji i Albaniji ih primjenjuju za povrće, a u Crnoj Gori isključivo ove formulacije pak koristi najveći poljoprivredni kombinat s više od 2.000 ha vinograda.

Čak i u ovom vremenu kada se na sve načine borimo kako bi savladali trenutno najvećeg neprijatelja, Covid-19, Elixir Zorka nije odustajala od svog cilja, a to je promocija svojih proizvoda i briga o krajnjim korisnicima odnosno poljoprivrednim proizvođačima. Organiziramo i različite vrste komunikacije s partnerima kako bi i u ovakvim trenucima osjetili pripadnost. To su prije svega online sastanci putem interneta, zatim video pozivi putem različitih mobilnih aplikacija, webinari, kratki filmovi, reklame, časopisi, kvizovi znanja, gostovanja u emisijama kao i prisustvo na društvenim mrežama.

Sve ovo radimo kako bismo ostali povezani s našim korisnicima, sadašnjim i budućim, i konstantno ih obavještavali o aktualnim temama iz svijeta poljoprivrede te prenijeli neka svoja znanja i iskustva.

Za više informacija obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.

Djelovanje mineralnog gnojiva SUPREME pogledajte u videu: 


Tagovi

Elixir Zorka SUPREME SOP gnojiva NPK 12:11:18 NPK 12:12:17 Visoko profitabilna proizvodnja Prinosi


Autor

Srđan Bekrić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede (smjer zaštite bilja I prehrambenih proizvoda). Zaposlen u Elixir Agraru u sektoru Marketinga na poziciji “Senior Produkt Menadžer za INO tržište.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]