Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 19.04.2022. 07:30

Vrijeme je za sjetvu mahuna - pazite da se ne prehlade

Ne treba žuriti, jer je sjeme osjetljivo na hladnoću. Neće mu odgovarati hladna i prevlažna zemlja, ali ni suha i pretopla

Foto: Depositphotos/EdCorey
  • 683
  • 69
  • 0

Mahune se vrlo lako uzgajaju, a osigurat će vas svježe ubranim plodovima do kasne jeseni ako ih posijete u intervalima i prilagodite izbor sorti. Mogu biti visoke ili niske. Za visoke će vam trebati trklje ili armatura s mrežom, jer dostižu visinu od dva metra.

Prednost mahuna je što zahvaljujući fiksaciji dušika obogaćuju zemljište i čine ga plodnijim. Kod sjetve trebate obratiti pažnju da niske i visoke sorte ne uzgajate jedne pored drugih, jer se odlikuju negativnim međusobnim djelovanjem. Dolazi do usporavanja rasta i razvoja, manji je urod. Posebno biljke niskih ostaju kržljave kada rastu pored visokih. Može se dogoditi da urod potpuno izostane.

Sjetva mahuna

Za sjetvu je neophodno da se zemlja ugrije i da nema mraza. Zbog toga se u kontinentalnom području ona obavlja od kraja travnja i početkom svibnja ovisno od vremenskih uvjeta.

Ne treba žuriti, jer je sjeme osjetljivo na hladnoću. Neće mu odgovarati hladna i prevlažna zemlja, ali ni suha i pretopla. Kad je previše vlage, sjeme je sklono truljenju, a u suhom zemljištu se neće aktivirati i klijati.

Može se dogoditi da posijemo sjeme i biljke niknu, a temperature se spuste. I pored toga što prežive, one će biti podložne bolestima, kržljave i imat ćemo vrlo mali urod. U narodu je ova pojava poznata kao "prehlađene mahune".

Berite ih cijele sezone (Foto: Depositphotos/photodesign)

Odabir lokacije je vrlo važan. Odgovara im dobro drenirano, blago kiselo zemljište. Birajte osunčana mjesta, jer je ljubitelj Sunca. Potrebno je 12h dnevnog svjetla.

Metarske mahune dobro rode i kada je suša

Sjetva se obavlja u kućice ili redove. Kod sjetve u kućice ubacuje se četiri do šest sjemenki. Međuredni razmak za većinu sorti koje su udomaćene na našim prostorima je oko 50cm. Kod sjetve u redove razmak između biljaka niskih je pet centimetara i osam centimetara za visoke. Dubina sjetve se kreće od dva do četiri centimetra ovisno od kvalitete zemljišta.

Odaberite odgovarajuće sorte

Kako bi uživali u mahunama tijekom cijelog ljeta odaberite različite sorte ili ih sijte u razmacima. Sve do kraja kolovoza se mogu posijati, ali na kraju sjetvenog termina birajte one kratke vegetacije. Razlikujemo:

  1. Rane sorte - imaju vegetacijski period od 2 mjeseca;
  2. Srednjerane sorte - od 2,5 mjeseci, pogodne za ljetnu sjetvu;
  3. Srednjestasne sorte - od 2,5 do 3 mjeseca;
  4. Srednje kasne sorte - period vegetacije traje oko 3 mjeseca i
  5. Kasne sorte - imaju period vegetacije duži od 3 mjeseca, njih sijemo u prvim rokovima sjetve.

Tagovi

Mahune Visoke mahune Niske mahune Sjetva mahuna Sjetva povrća Proljetna sjetva Sorte mahuna


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer