Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 19.06.2018. 10:30

Vrijeme je za sadnju kasnog kupusa

Optimalno je vrijeme za sadnju kasnog kupusa koji će se brati krajem listopada i početkom studenog. Dobra presadnica treba imati 5 do 6 dobro razvijenih listova i da je visine oko 10cm.

Foto: Pixabay/betexion
  • 34.123
  • 255
  • 0

Kraj lipnja i prva polovica srpnja je pravo vrijeme za sadnju kasnog ili postrnog kupusa. Optimalno vrijeme sadnje je od 20. lipnja do 20. srpnja. Kasni kupus dolazi na drugo mjesto u plodoredu i sadi se na mjesto kultura koje su završile svoj razvojni ciklus. Najbolji predusjevi za kasni kupus su grašak, koji obogaćuje zemljište dušikom, i žitarice.

Odabrati dobre presadnice       

Za sadnju odabrati dobro razvijene presadnice. Dobar rasad ima 5 do 6 razvijenih listova, visine oko 10cm. Sadnice kasnog kupusa trebaju biti zdrave, bez simptoma bolesti i oštećenja od kukaca. Sve biljčice koje pokazuju znakove oštećenja, koje su slabe, zakržljale ne treba saditi.

Dan prije sadnje rasad kasnog kupusa treba biti dobro zaliven, jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Sadnice ne treba zalijevati na dan sadnje, jer će to dovesti do krtosti i lomljenja sadnica.

Sadnja rasada kasnog kupusa

Za sadnju je najbolje odabrati parcelu ili gredicu na kojoj kupus i druge kupusnjače nisu sađene posljednje 4 godine. Najbolji predusjevi su mahunarke (grašak), tikve, žitarice.

Poljoprivredni radovi u lipnju: Što se sadi, a što bere?

Sadnja se obavlja u iskopane rupe dubine do 15cm u koje se dodaje gnojivo i zalije s 1l vode. Dobro je u iskopane rupe dodati žlicu drvenog pepela. Rasad kasnog kupusa se sadi dublje, do kotiledonih listića. Razmak sadnje ovisi od sorte, uvjeta uzgajanja. Razmak u redu je oko 50cm, a međuredni razmak oko 70cm. Kod sadnje dobro zagrnuti zemlju da se ostvari kontak zemlje i korijena. Nakon sadnje potrebno je dobro zaliti posađene biljke.

Neke biljke posađene pored kupusa zaštitit će kupus od napada štetnika i pojave bolesti. Rajčica, mahunarke, menta, kamilica, neven, kadifica, krastavac, blitva su dobri susjedi koje treba saditi u blizini kupusa. Kopar će utjecati na stvaranje boljeg okusa kupusa kada ga posadimo u blizini.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Ako je sunčeva svjetlost jaka i visoke temperature potrebno je posađene sadnice zasjeniti tijekom prvih nekoliko dana kako bi se lakše privikle na uvjete.

Njega nakon sadnje

Ukorjenjivanje započinje nakon sadnje, a traje i do 15 dana. Zbog toga treba ostaviti određen broj sadnica za popunu praznih mjesta, da popunimo mjesta gdje se biljčice nisu primile.

Navodnjavanju posađenog kupusa posvetiti veliku pažnju, jer je kupus veliki potrošač vode. Svaka 2 do 3 dana potrebno je sadnice zaliti sa 2 do 3l vode. Ritam zalijevanja i količina ovise od vremenskih uvjeta. Poslije mjesec dana biljke kupusa su već razvile korijen u novoj zemlji i razvile se. Možemo zalijevati jednom ili dva puta tijekom tjedna u količini od 10l/m².  Zalijevati rano tijekom jutra ili navečer. Ako imamo sustav zalijevanja kap po kap vrijeme zalijevanja nije toliko bitno. Najosjetljivije faze u razvoju kupusa što se tiče potrebom za vodom su: sadnja na stalno mjesto, formiranje listova i formiranje glavice.

Za svoj razvoj kupus traži mnogo hraniva i na to treba obratiti pažnju. On razvija veliku lisnu masu i zato kupusu odgovaraju mahunarke kao predusjevi, jer zbog fiksacije dušika ostavljaju dušik u zemljištu. Prva prihrana dijelom dušičnih gnojiva obavlja se već nakon sedam dana poslije sadnje. Druga prihrana se obavlja u fazi intenzivnog rasta lisne rozete.

Tijekom razvoja kupus napadaju mnogi štetnici. Puževi nanose velike štete kupusu. Tlo oko kupusa se može posuti pepelom, razlomljenim ljuskama jaja.

Pepeo se može iskoristiti i za zaštitu kupusa od leptira kupusara. Potrebno je dvije šalice drvenog pepela otopiti u 10l vode, dobro promiješati i procijediti. U procijeđenu otopinu dodati 1 žlicu tekućeg bio deterdženta.

Buhači su sitni insekti koji mogu pričiniti velike štete. Zaštitu kupusa od buhača možemo obaviti pripravkom od češnjaka.

Buhač tjera štetnike - od komaraca, krumpirove zlatice do buhača!

Tijekom uzgoja redovno okopavati kupus ili malčirati. Kupus ne voli pokoricu i korov.

Berba kasnog kupusa je sukcesivna i traje od kraja listopada do sredine studenog. Beru se tvrde i dobro formirane glavice. Glavice kupusa ne trebaju dugo stajati u polju, jer poslije kiša može doći do pucanja glavice.

 


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Sadnja kupusa Kupus Kasni kupus Predusjevi Zalijevanje Hraniva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]