Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 19.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Vremenski uvjeti pogoduju bolestima luka

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima luka.

  • 64
  • 2
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka upućena je nakon kišnog razdoblja krajem svibnja, odnosno prije tri tjedna. Nakon što smo tada na svim lokalitetima zabilježili iznadprosječne količine oborina, na usjevima luka dugog dana, uzgajanim izravnom sjetvom iz sjemena, pojavili su se u prvom tjednu ovoga mjeseca, prvi znakovi plamenjače (Peronospora destructor). No, uvjeti u razdoblju od 02. do 15. lipnja, nisu bili optimalni za sekundarno širenje ove bolesti, jer je tada zabilježeno razdoblje bez kiše i iznadprosječno toplo. Tada je bilo i vrlo sparno, ali učestali vjetar nije omogućavao češću pojavu rose niti magle, kao što je bilo uobičajeno ranijih sezona u tom razdoblju.

Pravi toplotni udar zabilježili smo u danima od 12. do14. lipnja, s najvišim temperaturama zraka većim i od 30°C, a od 16. lipnja, temperature su pale na vrijednosti između 21° i 24°C. Idućih šest dana nastavit će se svježije ljetno razdoblje, s najvišim temperaturama zraka između 17° i 25°C te povremenim oborinama. Prije desetak dana započelo je vađenje usjeva zimskog luka.

Ponavljamo upozorenje da treba nastaviti s mjerama zaštite protiv plamenjače u usjevima dugog dana ( tzv.proljetni luk) uzgajanim iz sjemena, pogotovo ako se u blizini nalaze usjevi proljetnoga luka uzgajani iz lučice. Usjevi luka dugog dana uzgajani iz sjemena, trenutno su u vrlo osjetljivom stadiju na zaraze plamenjačom.

Prema izboru pripravaka navedenih u Tablici 1. preporučujemo nastaviti provođenje redovitih mjera zaštite proljetnog luka od plamenjače i drugih štetnih organizama. Ako ovih dana zabilježimo značajnije oborine, tada je u program zaštite luka od plamenjače moguće uvrstiti i dopuštene bakarne fungicide, npr. bakreni-sulfat (Modra galica, Bordoška juha), bakreni-hidroksid (Champ tekući, Champion, Kocide) ili bakreni-oksiklorid (Neoram).

U kritičnim je godinama plamenjaču luka potrebno redovito suzbijati više puta s razmakom od 5 do 10 dana, utrošiti najmanje 400 litara škropiva po hektaru, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja, primjerice Inex-A ili Silwett.

Budući da smo krajem prve polovice lipnja zabilježili temperature zraka veće od 30°C, preporučujemo pratiti populaciju poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci) u usjevima luka, pogotovo na poljima, na kojima se luk uzgaja direktnom sjetvom sjemena. Dopuštenje za suzbijanje tripsa u usjevima luka, primjerice, ima pripravak Laser u količini 0,12-0,2 litara po hektaru uz maksimalno četiri primjene, najmanji razmak tretiranja od 7 do 10 dana te propisanu karencu od sedam dana. U usjevima proljetnog luka iz lučice, kada glavice dostignu 50 % očekivanog promjera, dodajte i sredstvo protiv plijesni (Botrytis cinerea, Botrytis allii). Primjerice, dopuštenje u luku imaju pripravci Signum DF (1,5 kg/ha) uz propisanu karencu 21 dan i Switch WG (1,0 kg/ha) uz propisanu karencu od 14 dana.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja koja su dopuštena za suzbijanje bolesti i štetnika u usjevima lukovičastoga povrća:

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak - plamenjača

Polyram DF

luk vlasac-hrđa

1,2 kg/ha

K=14 dana

Nativo 75 WG

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

Insekticidi

Laser

duhanov trips

0,12-0,2 lit./ha (4x) (najmanji razmak tretiranja 7-10 dana)

K=7 dana

Fastac 10 SC

zelena uš, sovice

0,15 lit./ha (2x)

Karate Zeon

duhanov trips

0,16 lit./ha (2x)

Rogor 40 EC

duhanov trips

0,5-0,6 lit./ha (2x)

Vertimec 018 EC

poriluk - trips

Podatke o zaštitnim sredstvima koja su dopuštena za upotrebu u RH, možete pogledati u Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na ovoj web adresi. Redovito vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji bit će organizirane prema rasporedu koji možete pogledati ovdje.

mr. sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Luk dugog dana Sjeme Lukovice Rosa Magla Toplotni udar Zimski luk Plamenjača Bakarni fungicidi Laser Glavice luka Plijesan Signum DF Switch WG Karenca Lukovičasto povrće Fungicidi Insekticidi Milo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]