Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 13.01.2020. 12:00

Veljača - idealan mjesec za sjetvu povrća u zatvorenom

Sredinom veljače možete započeti sa sjetvom paprike, patlidžana, peruanskih jagoda, rajčice i celera. Ove vrste porijeklom su iz toplijih krajeva i zbog toga trebaju duže vrijeme vegetacije da bi počele roditi.

Foto: Depositphotos/koromelena.yandex.ru
  • 3.668
  • 417
  • 0

Veljača je mjesec koji bi trebao biti topliji od siječnja, no često se dogodi da u našim krajevima tempretaure budu jako niske, a vrtovi prekriveni snijegom. Nije ni čudno zašto ju onda zovemo "veljača prevrtnjača".

Iako najčešće samo veći proizvođači povrća imaju plastenike i staklenike koji pružaju ideale uvjete za klijanje i nicanje biljaka, svi ostali mogu sa sjetvom prvog povrća započeti unutra, u posudama  koje će držati na prozorima.

Što se radi, a što sadi u veljači?

Sredinom mjeseca (od 10. pa na dalje) možete započeti sa sjetvom paprike, feferona, patlidžana, peruanskih jagoda, rajčice i celera. Veljača je idealna za uzgoj celera, jer će ranije posađeni prije dobiti zadebljani korijen.

Ove vrste porijeklom su iz toplijih krajeva i zbog toga trebaju duže vrijeme vegetacije da bi počele roditi.

Odabir kvalitetne zemlje preduvjet je za uspješno klijanje i rast

Najbolje je koristiti kupovnu zemlju, jer sadrži optimalne omjere tvari koje biljke koriste za brži rast, a možete i pomiješati kvalitetan kompost ili organsku zemlju sa 1/3 zemlje s krtičnjaka, jer je bogata mikroorganizmima koji čine povoljne uvjete u zemlji za biljku.

Zemlja s krtičnjaka odlična za sijanje i sadnju

Posude za sjetvu

Najčešće posude koji ljudi koriste su plastične posude (već korištene, od jogurta i sl.) ili čak tuljce od WC papira te kutije od jaja, a uvijek se mogu koristiti i kupovni kontejneri za sijanje. 

Najbitnije je da posude koje god koristili imaju na dnu rupice kako se ne bi u zemlji zadržavala voda.

Pravilna sjetva - uspješno nicanje

Posudu napunite sa oko 2/3 zemlje te prije sijanja zalijte. Nakon toga sjeme rasporedite po cijeloj površini i pazite da nije pregusto. Ako sijete u čašice jogurta, dovoljno je 3-5 sjemenki. Kada ih rasporedite, dodajete tanki sloj zemlje, dovoljno da prekrije sjemenke i lagano sve utisnite prstima. 

Nakon što ste posijali, posude možete rasporediti na prozorskoj dasci ili na neko mjesto gdje će dobiti dovoljno svjetlostitopline i vlage, a opet da mogu stabilno stajati kako se ne bi srušile. U početku posude možete staviti i na tamnije mjesto, sve dok biljčice ne niknu.

Kako bi nicanje bilo što uspješnije, posude prekrijte prozirnim najlonom i pričvrstite gumicom, a čim biljke niknu, maknite najlon i stavite posude na mjesto gdje ima najviše svijetla.

U slučaju da vam se dogodilo da sjeme nije niknulo, malo prokopajte prstima ili čačkalicom te provjerite stanje zemlje. Ako je slučajno prevlažno, sjeme će istruniti, pa ga što brže stavite na toplije mjesto kako bi se zemlja prosušila. Isto tako, ako je zemlja presuha, sjeme neće niknuti te se treba lagano zaliti, ali pazite da ne pretjerate jer će to biti šok za sjeme.

Kako ih pravilno njegovati?

Najbitnije je presadnicama omogućiti što više svjetlosti i topline. Optimalna temperatura je između 16-20°C.

Svakako je važno ne pretjerati sa zalijevanjem: bolje da je zemlja više suha, nego vlažna, jer prevelika vlaga dovodi do problema s parazitima i bolestima, ali i polijeganjem biljčica.

Kako uzgojiti dobre presadnice povrća

Presadnice je potrebno polako prilagođavati na vanjske uvjete. Mjesec dana prije sadnje na otvorenom potrebno ih je svaki dan malo iznijeti na zrak kako bi se privikle na Sunce, a presađujemo ih kada smo sigurno da više neće biti mraza!

Mala napomena: ako sijete više povrća, svakako na čaše upišite što ste u nju posijali kako ne bi došlo do zabune!


Tagovi

Veljača Sjetva Povrće Zatvoreni prostor Prozorska daska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/