Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 13.12.2020. 09:25
  • Virovitičko-podravska, Turanovac, Virovitica

Uzgoj začinske paprike: U Šaframu su zainteresirani za svakog novog kooperanta

Bila je ovo jedna od boljih godina za uzgoj začinske paprike u Hrvatskoj. Koji su bitni čimbenici proizvodnje ovoga povrća, kao i cijenu otkupa, otkrivaju u tvrtki Šafram

Foto: Goran Gazdek
  • 4.657
  • 735
  • 0

Godina na izmaku bila je za proizvodnju začinske paprike u Hrvatskoj jedna od boljih, kako po veličini i kvaliteti plodova tako i prinosima po jedinici površina. Odlične rezultate su ostvarili dugogodišnji proizvođači, ali i oni koji su je prvi put posadili - ocjena je to Željka Vlašića, voditelja proizvodnje u Tvornici začinske paprike Šafram d.o.o. u Turanovcu pored Virovitice.

Sirovinu za mljevenu crvenu papriku, omiljeni začin za mnoga jela kontinentalne kuhinje i nezaobilazan sastojak mesnih prerađevina, za ovu tvrtku uzgaja 35 kooperanata iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Prinosi su bili različiti - od 10 do 18 ili 19 pa i više od 20 tona po hektaru što ovisi o nizu faktora, a najviše o načinu proizvodnje. Bolje rezultate dobili su oni poljoprivrednici koji su u procesu uzgoja koristili malč foliju i navodnjavanje sistemom kap na kap.

Sunce, kalcij i voda

Riječ je o hibridnoj sorti palotaš koja daje visoke prinose, ima visoku toleranciju na stres, plodovi su krupni i viseći. Jedna biljka može dati više od 20 plodova. Sadrži više suhe tvari pa u konačnici osigurava izrazito veliku količinu mljevene.

"Paprika može biti krasna, mogu je pratiti idealni vremenski uvjeri i možemo biti vrhunski stručnjaci, a onda se dogodi razdoblje od 25 dana bez oborina, temperature se dignu vrlo visoko, uslijed čega se prinosi mogu smanjiti i do 50 posto. Kod proizvodnje u gredici i s malč folijom te sistemom kap na kap imamo punu kontrolu nad biljkom", naglašava Vlašić dodajući da joj tako u svakom trenutku možemo dodati potrebnu količinu vode i hrane.

"Znamo da su njoj potrebne tri osnovne komponente da bi bila lijepa - sunce, kalcij i voda", objašnjava otkrivši kako kooperanti prihvaćaju nove tehnologije i savjete stručnjaka jer su svjesni da tako mogu ostvariti zavidan prinos pa su samo dva proizvođača ove godine imala slobodni uzgoj.

Prvenstveno se gleda na boju ploda

U Šaframu veliku pažnju posvećuju edukativnom radu s kooperantima jer to je, ističu, jamstvo uspjeha. Edukacije se provode prije ugovaranja i prije sadnje, a ako je potrebno i dodatno. Dođe li u procesu proizvodnje do nekih problema, na teren izlazi voditelj proizvodnje.

Šafram svake godine organizira i Dane polja

U obukama posebno naglašavaju da se drže karence prilikom upotrebe pesticida, odnosno pismenih uputa proizvođača jer je vrlo važno da krajnji proizvod bude siguran i zdravstveno ispravan. 

"Prilikom otkupa prvenstveno gledamo boju koja mora biti crvena. Zelene plodove vraćamo jer kod njih nema dobre fermentacije i ne daju kvalitetan proizvod. Uz boju je bitan i miris te okus", ističe tehnologinja proizvodnje Marinela Vlašić dodavši kako u pogonu imaju mali interni laboratorij u kojem nakon sušenja ispituju mikrobiološku ispravnost svake šarže te provode brze testove na mikotoksine. "Za kontrolu na pesticide uzorke šaljemo u ovlašteni laboratorij. Nastojimo udovoljiti svim zakonskim propisima koji se vrlo često mijenjaju", komentira.  

Zarada tri puta veća od uzgoja tradicionalnih kultura

Valentino Meštrić iz Turanovca već pet godina uzgaja začinsku papriku, praktično od svojih prvih profesionalnih poljoprivrednih koraka. Svake godine povećava proizvodnju, a sada ima nešto više od pet hektara.

"Od prvog je dana suradnja bila odlična po svim pitanjima. Zadnje dvije godine je i otkupna cijena išla gore. I prinosi su nam od prve godine bili odlični, blizu maksimalnih, a zarada je, kad podvučemo crtu i tri puta veća naspram tradicionalnih kultura koje također uzgajamo", govori Meštrić.

Zainteresiranima za ovaj uzgoj savjetuje obavezno navodnjavanje, a kao eventualni problem ističe tek mogući nedostatak radne snage jer se većina posla odrađuje ručno.

S njim se slaže Željko Šabarić iz Molva koji je ove godine prvi puta na jednom hektaru posadio začinsku papriku. Iskopao je bunar za navodnjavanje i uzgajao ju prema savjetima Šaframovih stručnjaka pa je unatoč elementarnoj nepogodi koja je prouzročila 25 posto štete, ostvario 21 tonu lijepog i zdravog crvenog ploda. Prije toga, njegov OPG je imao 20 muznih krava, planirali su otvaranja sirane, ali nisu uspjeli pa su se okrenuli povrću - roga i paradajz paprici, mahunama, grahu te krastavcima za Podravku.

Željko Šabarić ove je godine prvi puta sadio papriku (Foto: Goran Gazdek)

"Bili smo na predavanju Šaframa i to nam se učinilo zanimljivim. Sada, na kraju sezone mogu kazati da nismo pogriješili. Kakav god sam savjet dobio, bilo je uspješno. Njihov agronom bio je dostupan i stalno na usluzi", priča Šabarić pojasnivši da obići polja i provjeriti stanje usjeva valja svaki dan.

Čim vide neke promjene na njoj, zovu agronoma. "Jako je bitno navodnjavanje jer bez toga nema uspješnog posla. Bude ona rodila, ali neće to biti te količine", upozorava otkrivši na kraju kako je na jednom hektaru ostvario ukupan prihod od 64 tisuće kuna. "Čiste dobiti nam je ostalo 30 tisuća, a isplata je nakon 15 dana. Ne znam što trebam posaditi da bih ostvario takvu zaradu", kaže Šabarić.

Ako bude sve išlo po planu, sljedeće godine proširit će proizvodnju za još jedan hektar. O još većoj od toga ne razmišlja zbog problema s radnom snagom. Njegov savjet za uspješan uzgoj uz navodnjavanje i korištenje malč folije, je i osiguranje od elementarne nepogode. Naime, urod mu je ove godine pogodila tuča, ali je šteta znatno ublažena pomoću osiguranja. 

Dnevno mogu osušiti 24 t paprike

Treba napomenuti da je kapacitet sušare u Turanovcu tisuću kilograma na sat što znači da se dnevno može osušiti i 24 tone paprike pa su u Šaframu zainteresirani za svakog novog kooperanta i kontinuirano rade na povećanju njihovog broja. Ove godine ugovorili su i prvi hektar u Baranji.

U Šaframu su zainteresirani za svakog novog kooperanta

"Kooperantima omogućujemo sjeme i savjete u svakom momentu. Ako neki problem ne možemo riješiti telefonom, izlazimo na teren. Sugeriramo im što trebaju poduzeti da bi im prinosi bili stabilniji te kako proizvesti više po jedinici površine", kaže Vlašić dodajući kako s otkupom obično kreću 1. rujna, a papriku primaju od ponedjeljka do petka, kako ističe, bez limita kada, koliko i kako će ju proizvođač dovesti.

Cijena je ove godine bila 3,20 kuna za tehnološki zrele, kompletno crvene plodove. "U ugovor smo stavili da za zadnje branje, kad prema prognozi vremena znamo da će pasti mraz, dozvoljavamo da na paprici bude 30 posto zelene boje što otkupljujemo po 2,60 kune", zaključio je Vlašić.


Tagovi

Šafram Začinska paprika Kooperanti Cijena otkupa Palatoš Željko Vlašić Edukacije Karenca


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]