Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj luka
  • 06.11.2022. 09:00

Uzgoj mladog luka u plasteniku

Za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i cjelokupan prinos ovisi od njih

Foto: Depositphotos/far700
  • 2.403
  • 116
  • 0

Sadnja luka u plasteniku se obavlja najčešće iz lukovice, a nešto rjeđe direktnom sjetvom iz sjemena, iako u zadnje vrijeme postoji sve više hibrida koji su namijenjeni za proizvodnju mladog luka kako u plasteniku tako i na otvorenom.

Prije same sadnje, potrebno je obaviti čišćenje plastenika, zatim gnojidbu mineralnim i/ili stajskim gnojivima pa osnovnu i dodatnu obradu, navodi Živko Šašić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

"Dodatna obrada se vrši dok se ne postigne mrvičasto - graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara. Dobro obavljena završna obrada je jako bitna iz razloga lakše sadnje", ističe ovaj savjetodavac.

Za proizvodnju je najvažnije očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i cjelokupan prinos ovisi od njih. Prihranu mladog luka obavljati dušičnim gnojviima (KAN ili AN) u odnosu 50:50 za nitratni i amonijačni oblik dušika, uz dušik potrebno je dodati i kalcij koji biljci daje sjaj i čvrstoću lista koja je jako bitna prilikom prodaje mladog luka.

"Pošto se proizvodnja u plasteniku obavlja u jesenskom i zimskom periodu, koje je vrijeme magle, promjena temperatura, padalina, smjene sunčanih i oblačnih perioda, itd., dosta ranije dolazi do infekcija na biljkama koje teško možemo primijetiti u početnim fazama", dodaje savjetodavac, istakmuvši kako je najbolji vid zaštite - preventiva protiv sive i bijele truleži luka te lukove muhe, tj. treba napraviti plan za određenu biljnu kulturu i po njemu vršiti tretiranja.

Želite podići plastenik? Evo koja pravila treba slijediti

Također, provjetravanje plastenika je obavezno tijekom cijelog vremena proizvodnje neovisno od dnevnih temperatura, jer u njemu temperatura puno brže raste nego na otvorenom. Tako da se brzo stvore idealni uvjeti za razvoj infekcije, povišena temperatura i povišena relativno vlažnost zraka, čije posljedice možemo primijetiti tek nakon nekog vremena, najčešće nakon 10-ak dana.

Za ublažavanje stresnih situacija za biljku potrebno je vršiti tretiranje biostimulatorima, aminokiselinama, kalcijem, magnezijem. Tretiranje se obično vrši u kontinuitetu tako da bi biljka na taj način stvorila određenu otpornost na stresne situacije.


Tagovi

Uzgoj luka Mladi luk Sadnja Plastenik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.