Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusnjača
  • 06.11.2021. 12:00
  • Požeško-slavonska, Novo selo

Uzgoj kupusnjača na OPG-u Muller: Beru ih ovisno o zrelosti i potrebama tržišta

Sa sadnjom su ove godine, pojašnjava Ivica Muller krenuli nešto kasnije, tek 20. srpnja, odnosno poslije žitarica. Imali smo problem s prihranom zemlje jer je bila suša i zbog nje smo najviše kasnili, kaže.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 395
  • 71
  • 2

Salate, paprike, kupusnjače i još puno toga kriju plastenici Ivice Mullera u Novom selu, u Požeško-slavonskoj županiji. S proizvodnjom povrća krenuo je prije više od 20 godina. 

Trenutno je sav posao fokusiran na zimske vrste kupusnjača kao što su kupus, kelj, cvjetača, brokula, raštika i koraba. Sa sadnjom su ove godine, pojašnjava, krenuli nešto kasnije, tek 20. srpnja, odnosno poslije žitarica. "Imali smo problem s prihranom zemlje jer je bila suša i zbog nje smo najviše kasnili", objašnjava. 

Kada je riječ o samoj zaštiti, sve biljke, kaže dobivaju jednak tretman jer su "bratske" sorte. Prihranu rade preko lista, a prije sadnje odrađeno je i prskanje protiv korova. Problem imaju s gusjenicama koje se pojavljuju zbog toplog i vlažnog vremena, no odradili su tretiranje i protiv njih i još će jedno. 

Godina teška i zahtjevna

Ovaj uzgajivač osvrnuo se i na ovogodišnje vremenske uvjete koji su negativno utjecali na urode mnogih poljoprivrednika. Duga zima pa nagla vrućina i suša razlozi su zbog kojih mnogi ovu godinu opisuju kao čudnu i sprecifičnu. 

"Jako je bila teška i zahtjevna. Od proljeća koje je bilo dugo i hladno do kratkog vremena koje je prošlo od tog hladnog do ekstremno vrućeg i suhog", ističe sugovornik koji prati stanje povrća te ga bere ovisno o zrelosti i potrebama tržišta kako bi kupci imali uvijek sviježi proizvod. 

"Ako dođe baš jaka zima, sječemo malo veću količinu i skladištimo", kaže. 

Ivica se za Poljoprivrednu televiziju prisjetio i kako je cijela priča s proizvodnjom povrća započela. "Krenuli smo s proizvodnjom kornišona i radili smo po ugovoru", otkrio je te dodao kako nisu dizali kredite, već su ulagali onoliko koliko su od krastavaca zaradili. 

Više o uzgoju kupusnjača pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj kupusnjača Ivica Muller Gusjenice Tretiranje Suša


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić