Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 13.10.2019. 12:00

Uzgoj krastavaca na slami

Uzgoj krastavaca na slami se sastoji u kopanju kanala u plasteniku koji se pune slamom, pa kada se slama "upali" grije zonu korijenovog sustava te krastavci brzo rastu i daju obilne prinose.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 4.205
  • 435
  • 1

Uzgoj krastavaca na slami je metoda razrađena u Njemačkoj. Sastoji se u kopanju kanala u plasteniku koji se pune slamom, pa kada se slama "upali" grije zonu korijenovog sustava te krastavci brzo rastu i daju obilne prinose.

Evo i konkretnog primjera za plastenik dug 30 i širok 6 metara. Prvi kanal se kopa na metar od ivice duž tunela, širine 80 i dubine 20 cm. Staza između dva kanala je također široka 80 cm. Na nju se stavlja iskopana zemlja kojom će se kasnije pokriti slama i na njoj uzgajati biljke. U plasteniku širokom 6 m, ima tri ovakva kanala. U njih se redaju bale slame i to u dva sloja. Poslije prvog sloja po njemu se rastura mineralno gnojivo, jedan kilogram NPK 20:10:10 po bali slame. Za konkretan primjer potrebno je 450 bala slame i 225 kg mineralnih gnojiva koje se rastura po površini slame u rovove od 72 kvadratna metra.

U nedostatku kompleksnih gnojiva, mogu se napraviti mješavine KAN-a i NPK 15:15:15 ili sličnih, s dvije trećine KAN-a, a to je 150 kg KAN-a i 75 kg NPK 15:15:15. Budući da se prvi sloj bala slame pognoji, po njemu se treba raspršiti i tanak sloj negašenog vapna, pa se onda poreda gornji red slame. Potom se slama dobro zalije vodom i sabije gaženjem.

Kada se slama zagrije na nju se nanosi sloj plodne zemlje 

Tom prilikom negašeno vapno se "gasi" i oslobađa velike količine topline uslijed koje se slama "upali". Kada se slama zagrije na oko 300 stupnjeva Celzijusa, a to bude za nekoliko dana u pokrivenom plasteniku, na nju se nanosi sloj plodne, iskopane zemlje u debljini od 10 - 15 cm. U protivnom, bez vapna, zagrije se tek za dva tjedna.

Potom se presađuju presadnice krastavca obično stare 30 - 35 dana, iako može i mlađe, u plastenicima bez grijanja obično početkom travnja. Na jednom redu bala rasađuju se dva reda krastavca, s međurednim razmakom od 40 cm i razmakom između biljaka u redu oko 30 cm. Tako se dobivaju dvorede trake s međurednim razmakom od 120 cm (20 x 80 x 20 cm). U konkretnom plasteniku na ovaj način se rasadi 600 biljaka, što iznosi 3.300/ha.

Tijekom vegetacije slama se razlaže i pretvara u humus, oslobađa se toplina koja grije zonu korijenovog sustava i plastenik, tako da se, uz redovno zalijevanje i provjetravanje omogućava bujan rast i velika rodnost krastavca.

Autor: Vladica Gavrilović, Savjetodavna RS


Tagovi

Uzgoj krastavca Uzgoj krastavca na slami Plastenici Gnojivo Slama Vapno

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]