Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo BiH
  • 18.03.2015. 13:15

Uzgoj kornišona - hit u povrćarstvu BiH

U općini Visoko održana je prezentacija projekta kooperantskog uzgoja kornišona. Zbog odličnih prinosa, uzgoj krastavaca kornišona predstavlja vrlo profitabilnu povrtlarsku proizvodnju u BiH.

  • 13.637
  • 762
  • 0

Općina Visoko u suradnji s Općom poljoprivredno-proizvodno prometnom i uslužnom zadrugom BIOS Visoko te partnerima Agrona, Brams i Voćar-promet organizirla je prezentaciju projekta kooperantskog uzgoja kornišona.

Veliki broj zainteresiranih poljoprivrednika, koji se bave ili se namjeravaju baviti uzgojem kornišona, prisustvovali su promotivnoj prezentaciji 13. ožujka 2015. godine. Prezentacija je bila izvrsna prilika da se svi zainteresirani upoznaju s mogućnostima kreditiranja ove vrste proizvodnje te se prijave za poslovnu suradnju, odnosno kooperantski sporazum za uzgoj i otkup kornišona.

Odlični prinosi kornišona

Proizvodnja krastavaca kornišona predstavlja izuzetno profitabilnu povrtlarsku proizvodnju u Bosni i Hercegovini. Sa relativno malih zemljišnih površina postižu se odlični prinosi, što se odražava i na financijske rezultate. Posebno je značajno da proizvodnja ove vrste krastavaca ima siguran otkup po utvrđenim pravilima i normativima tehnologije i otkupa. Svim zainteresiranim poljoprivrednicima, koji pokrenu ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje, siguran otkup kornišona po unaprijed postavljenoj otkupnoj cijeni, ugovorom, u ovom slučaju osiguravaju Voćar-promet te zadruga BIOS Visoko u kojoj će se i nalaziti otkupni kapaciteti za prijem.

Unaprijed prodani proizvodi

Poljoprivrednicima okupljenima na prezentaciji obratio se Fahrudin Delibajrić, direktor Zadruge Voćar i jedan od vlasnika Voćar-prometa iz Zvornika te kao promotor projekta kooperantskog uzgoja i otkupa kornišona, naglasio da su već unaprijed prodani svi proizvodni kapaciteti kornišona od poljoprivrednika koji ove godine uđu u projekt kooperativnog sustava.

Zbog izuzetno velike potražnje za ovim proizvodom u zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku, javila se potreba za afirmiranjem što većeg broja poljoprivrednika koji će se baviti ovim uzgojem. Trend rasta proizvodnje i potražnje kornišona za strano tržište je sve izraženiji u BiH, sa početnih 176 tona proizvedenih 2001. godine pa sve do današnje proizvodnje, koja se kreće oko 4.000 tona godišnje. Međutim, potreba za izvozom i povećanjem proizvodnje i potražnje od preko 5.500 tona godišnje, izazvala je potrebu za novim zasadima i površinama na kojima će se uzgajati kornišon.

Prednosti projekta kooperantskog uzgoja

Zainteresirane poljoprivrednike posebno su zanimale prednosti koje će imati ukoliko se odluče surađivati u koopracijskom sustavu uzgoja. Ovom im se prilikom, u ulozi domaćina, obratio Nermin Kadrić koji je na čelu poljoprivredno-proizvodno prometne i uslužne zadruge BIOS Visoko, ali i predsjednik Savjeta za poljoprivredu općinske načelnice Visoko. Kadrić je istakno da pored zagarantiranog otkupa i cijene, poljoprivrednici dobivaju svu potrebnu opremu za uzgoj kornišona i sva zaštitna sredstva te potrebno gnojivo tijekom uzgoja. Vrijednost ovog paketa iznosi oko 1.300 KM za 1 dunum zasijanog zemljišta, a ova sredstva poljoprivrednik vraća tijekom kasnijeg otkupa. Tu su predviđeni sustav za navodnjavanje, kace, mreža, žica, sadni materijal, zaštitna sredstva te 100 kg kristalon gnojiva.

Što kooperanti trebaju znati?

Da bi se pokrenula ova proizvodnja u sklopu gore navedenog projekta, poljoprivrednik mora osigurati najmanje pola dunuma zemljišta, pristup vodi (2.000 l/dan) i 160 podupirača (visine cc 220 cm) predviđenih za 1 dunum zasijane površine. Mjesec dana poslije sadnje, nastupa svakodnevna berba kroz 60 - 70 dana.

Sadnja se predviđa u periodu od 25. svibnja do 01. lipnja 2015.godine, nakon što stručnjaci pregledaju prijavljena zemljišta zainteresiranih poljoprivrednika, a po dunumnu je planirano posaditi 3.000 sadnica. Prva berba se očekuje 25. lipnja do 01. srpnja.

Gore navedeni nositelji projekta, sa sjedištima u različitim dijelovima BiH, ujedno će biti i otkupljivači proizvedenog kornišona. Plaćanje poljoprivrednicima je predviđeno u dva perioda:

  • poslije prve berbe, početkom kolovoza
  • početkom rujna

Svi poljoprivrednici će morati obratiti posebnu pažnju prilikom berbe, selektiranja i skladištenja kornišona jer će cijena ovisiti o njihovoj dužini.

Kornišoni od 3 do 6 cm - otkupna cijena 1,20 KM/kg I KLASA
Kornišoni od 6 do 9 cm - otkupna cijena 0,60 KM/kg II KLASA
Kornišoni od 9 do 12 cm - otkupna cijena 0,15 KM/kg III KLASA

Do 1. travnja poljoprivrednici mogu prijaviti svoje zemljište i parcele te potpisati ugovor o kooperativnoj suradnji uzgoja kornišona, svakog dana u prostorijama Opće poljoprivredne zadruge Bios Visoko, gdje će dobiti i sve detaljnije informacije. Nakon tog krajnjeg roka, za sve kooperante će biti održan edukativni skup na kojem će biti govora o samoj tehnologiji uzgoja.


Tagovi

Općina Visoko BIOS Brams Agrona Kooperantski uzgoj kornišona Prinosi Profitabilna proizvodnja Siguran otkup Povrtlarska proizvodnja Otkupni kapaciteti Fahrudin Delibajrić Izvoz Nermin Kadrić Zagarantirani otkup Edukativni skup


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.