Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Buk
  • 06.08.2018. 15:00

Uzgajaju povrće, proizvode bučino ulje, sjemenke i brašno, mladi su i vide budućnost u poljoprivredi

Mi smo odlučili ostati u poljoprivredi jer vidimo budućnost u tome i volimo ono što radimo. Očekujemo promjene u našoj državi jer bi se svi trebali više posvetiti poljoprivrednicima i domaćim proizvodima, kaže nam Marina Buk.

Foto: arhiva OPG Buk
  • 2.897
  • 496
  • 0

Mladi supružnici Marina i Željko Buk su gospodarstvo Željkovih roditelja prije dvije godine prepisali na sebe I počeli uzgoj na drugačiji način. “Naše gospodarstvo činimo muž, ja i dvogodišnja kćer. Osim članova obitelji još nemamo zaposlenih iako bi i to mogli u budućnosti, a mama iz Slavonije nam pomaže preko ljeta. I prije otvaranja OPG-a bavili smo se poljoprivredom", započinje priču Marina. 

Na površini od 16 hektara uzgajaju: niski grah trešnjevac, uljnu tikvu golicu, kukuruz, pšenicu, pir, soju, ječam, zob, tritikal, i razno povrće.

Bogatstvo plodova OPG-a Buk

Susreli smo se tijekom godina s raznim problemima. Prošle godine suša nam je uništila 2 hektara kukuruza šećerca, nismo imali ni za sebe. Buče - uljnu tikvu golicu uhvatila je plamenjača i smanjila nam prihod za oko 50%. Sa žiškom u grahu se borimo dubokim zamrzavanjem, što iziskuje dodatne hladnjake.

Grah samo jednom špricamo prije nicanja, ostalo se kultivira i ručno okopava i pljevi uz pomoć obitelji. Ove godine je previše vlage i kiše što također uzrokuje mnoge bolesti kao što su plamenjača i peronospora, ali ni to nas nije obeshrabrilo da odustanemo”, optimistična je Marina.

Poljoprivredom se možete baviti samo ako to zaista volite 

Sjeme graha siju samo vlastito, domaće, a sjeme uljane tikve golice naručuju original austrijsko. Od sjemenskog kukuruza i žitarica najbolji im se pokazao od Bc Instituta. Još nemaju sustav navodnjavanja, ali je u planu već od druge godine za grah i kukuruz šećerac. Od uljane tikve golice proizvode kvalitetno domaće bučino ulje, bučino brašno i bučine koštice. Sve se skladišti na hladnom i tamnom mjestu u posebnoj prostoriji u kući samo za to.

Kao oblik marketinga najviše se reklamiraju preko društvenih mreža i letaka, a općina Rugvica je i organizirala sajam OPG-ova da ih više potiču u radu. 90% proizvoda prodaju s kućnog praga, kada je sezona mladog graha u mahunama idu na plac, a s bučinim uljem kada su neka događanja u okolici. Za sada ne proizvode tolike količine da bi s nekim imali ugovor, a dobro im, kažu, ide i ovako.

Proizvode bučino ulje, brašno, koštice...

"Korisnici smo poticaja, iako bi mogli i trebali biti veći, malo pomognu za kupnju repromaterijala. Smatramo da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom jer ne vide pozitivan interes, a država bi trebala više poticati mlade na to i da ostanu, no ako i dalje budu toliko uvozili svi će sve manje proizvoditi domaće. Trebali bi trgovački centri više ugovarati s hrvatskim proizvođačima, a manje uvoziti.

Poljoprivredom se možete baviti samo ako to zaista volite“, poručuju s OPG-a Buk dodajući da se se odlučili ostati u poljoprivredi jer u njoj vide budućnost te vole ono što rade. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Buk Marina Buk Željko Buk Povrće


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]