Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 12.12.2020. 09:00

Uskoro slijedi sjetva presadnica - na što obratiti pažnju?

Sjetva presadnica je zahtjevan posao. Osvjetljenost, prihrana, optimalna temperatura, samo su neki od faktora koji djeluju na uspješnost uzgoja presadnica povrća, ali i drugog bilja.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 891
  • 312
  • 0

Prosinac je mjesec kada se mnogi povrćari i vrtlari pripremaju za sjetvu presadnica ili već započinju sa sijanjem ranih. Profesionalni proizvođači koji imaju plastenike s grijanjem, mogu krenuti i ranije s ovom proizvodnjom.

Ukoliko ste hobi vrtlar ili imate plastenik bez grijanja, bolje je pričekati sa sjetvom. Bez obzira kada će se posijati i koliko se to prefesionalno radi, problemi u njegovom uzgoju su isti.

Kada krenuti?

Termin sjetve od izuzetne je važnosti. Nema nikakvog smisla sijati papriku ili rajčicu krajem prosinca ili u siječnju ako će se sadnja obaviti u travnju ili u svibnju. Svaka biljka ima svoj ritam u rastu i razvoju i to treba poštivati. Isuviše rana sjetva povlači mnogobrojne probleme.

Najčešće se izdužuje zbog nedostatka osvjetljenja, a na mladim biljčicama pojavljuju se razna oboljenja. Kada se i uspije odnjegovati, dobit će se star rasad koji nema rodni potencijal, kao onaj posijan u skladu s biološkim ritmom vrste i sorte. Stariji se bolje ukorjenjuje, ali zato slabo napreduje.

Nedostatak svjetlosti

Period zime i ranog proljeća karakterizira manjak osvjetljenosti. Najčešće od nedostatka pate biljke koje su suviše rano posađene. One na to reagiraju i izdužuju se. Razmak između internodija postaje veći, a stablo izuzetno tanko.

Kako uzgojiti presadnice povrća

Cijela biljka postaje svjetlija i podložnija pojavi bolesti i napadu štetnika. Ovakav rasad teško se prilagođava promjenama, a ako se naglo iznese napolje, strada od Sunca.

Odgovarajuća gustoća sjetve

Svaka biljna vrsta i sorta ima svoje zahtjeve u pogledu gustoće sjetve. Tom prilikom treba imati na umu koliko će presadnica narasti i koliki prostor zauzeti. Biljke se međusobno bore za svjetlost, vodu i hraniva. Posebno će biti opasno kada u pregustom usjevu dođe do pojave takozvanog "topljenja rasada". Ovo oboljenje za kratko vrijeme može uništiti sve presadnice.

Vlažnost supstrata i zraka od izuzetne je važnosti u uzgoju. Prevlažan supstrat može biti uzrok pojave truljenja. Mlade biljčice razvit će slab korijen koji se nije u mogućnosti brzo ukorijeniti prilikom sadnje na stalno mjesto. On kao takav ne može se priviknuti na rast, u potrazi za vodom i hranivima.

Optimalna temperatura

Većina biljaka koje uzgajamo na ovakav način su toploljubive. Zbog toga im moramo osigurati optimalne temperaturne uvjete.. Idealna temperatura za klijanje i nicanje presadnica kreće se između 15 i 18°C. Pri tome treba znati da ona tijekom noći treba biti za nekoliko stupnjeva manja od dnevne. Ako je previsoka, rezultirat će izduživanjem biljaka.

Paprika i patlidžan su najzahtjevniji u pogledu temperature za rast i razvoj. Optimalna dnevna kreće se između 22 i 25°C dok je noćna malo ispod 20°C.

Kada je pravo vrijeme za sijanje da presadnice ne bude prestare?

Rajčica je manje zahtjevna od paprike i patlidžana. Idealna temperatura za nju kreće se od 18 do 23°C, ovisno od drugih faktora koji utječu na njezin razvoj. Noćna treba imati vrijednost između 10 i 16°C.

Krastavac, tikvice i druge tikvenjače imaju manje zahtjeve, ali ni tijekom noći ne treba padati ispod 10°C. Niže će izazvati stres i negativno djelovati na razvoj rasada.

Balansirana prihrana biljaka

Mnogi griješe kada je u pitanju prihrana mladih biljaka i forsiraju dušična gnojiva koja će izazvati njihovo izduživanje. Dobit će se visoke, ali slabe presadnice. U početnoj fazi razvoja, potreban im je supstrat bogat fosforom i kalijem koji će osigurati razvoj jakog korijena.

Preventivne mjere brige o rasadu

Ukoliko primjetite pojavu izduživanja, djelujte odmah. Podesite temperaturu zraka u prostoriji gdje se drže posude s rasadom. Ako to nije moguće, tijekom noći prebacite biljke u hodnik, predvorje ili drugu prostoriju koja nema grijanje.

Proizvodnja paprike u plasteniku - od sjemena do ploda

Nedostatak osvjetljenja može se nadoknaditi onim dodatnim, pomoću fluorescentne ili led lampe. Ukoliko nemate ništa od toga, može se uz pomoć aluminijske folije i kartona napraviti reflektirajuća površina. Potrebno je komad kartona visine 40cm presvući aluminijskom folijom i postaviti u razini sadnica, okrenutu prema prozoru. Na ovaj način povećat će se intenzitet osvjetljenja.

Ukoliko je supstrat prevlažan, prestanite sa zalijevanjem. Kupite onaj kvalitetan za rasad koji će vas poštediti brojnih problema. Loš brzo gubi vodu. Njegov gornji dio može biti suh, a donji prevlažan i dovesti do truljenja korijena. Situacija može biti i obrnuta, a što opet ovisi od njega. Dobar treba osigurati pravilan raspored vode duž cijele posude.


Tagovi

Sjetva rasada Presadnice Vrijeme sjetve Nedostatak osvjetljenja Pregusta sjetva Vlažnost supstrata Kvalitetan supstrat Aluminijske folije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]