Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 04.02.2017. 16:30

Uskim gredicama do visokih prinosa povrća

Uske gredice olakšavaju uzgajanje biljaka, njihova dužina i širina prilagodljiva je potrebama uzgajivača, smanjuje se upotreba gnojiva i vode za zalijevanje.

Foto: Pixabay.com
  • 14.424
  • 1.325
  • 0

Uske gredice su jedinstven način uzgoja koji omogućuje proizvodnju povrća na različitom zemljištu. Ova metoda je pretrpjela niz promjena i prilagođavanja organskoj poljoprivredi i permakulturi.

Pobornici uzgoja povrća na zdrav način su prihvatili ovakve gredice jer ne zahtijevaju naporan rad i olakšavaju sve radnje pri uzgoju biljaka. Osim povrća na ovakvim gredicama možemo uzgajati jagode, ljekovito i aromatično bilje, cvijeće.

Na gredici je povrće zasađeno u dva reda, najčešće u cik cak formi. To omogućava svakoj biljci maksimalnu količinu sunca, maksimalnu cirkulaciju zraka.

Izrada uskih gredica

Da bi napravili usku gredicu potrebni su vam: lopata, ravna motika, kolci za označavanje širine i dužine, uže, grablje. Prvi korak u izradi uske gredice je mjerenje širine i dužine buduće gredice i postavljanje kolčića i užeta.

Izrada uskih gredica ne traži veliku površinu. Širina gredica je 45cm, maksimalno do 120cm. Ova širina omogućuje lak pristup sa obje strane, olakšano je gnojenje, navodnjavanje i zaštita biljaka. Dužina gredice može biti po izboru, a optimalna je 3m. Međuprostor je širine 75 do 90cm. Međuprostor može biti širok i do 120cm za glavne staze. Staze osiguravaju bolje provjetravanje biljaka na gredicama i smanjena je mogućnost pojave oboljenja.

Duž bočnih strana gredica bez čvrstog okvira formiraju se grebeni visine do 10cm na kojima se obavlja sjetva i sadnja sa unutrašnje strane uske gredice.

Formiranje gredica

Gredice treba formirati u pravcu istok-zapad kako bi maksimalno iskoristile osunčanost i biljke imale optimalne uvjete za proces fotosinteze. Kod formiranja gredice u pravcu sjever-jug na sjeverni dio posaditi biljke koje su veće od biljaka na južnom dijelu kako ne bi došlo do zasjenjivanja.

Mogu se formirati na dva načina:

  1. kopanjem kanala u koji slažemo organski materijal i
  2. formiranjem na površini tla.

Kod prvog načina uska gredica se formira kao "topla gredica", iskopa se kanal koji se ispunjava organskim materijalom i prekriva slojem zemlje. Na dno kanala polažu se usitnjene grane ili kukuruzovina, zatim stavljamo sloj sijena, slame i zeleni sloj (trava, biljni otpad i ostaci iz vrta). Završava se slojem zemlje ili smjese zemlje i komposta. Ovaj loj služi za sjetvu i sadnju, a u njemu biljke razvijaju korijen. Ovakve su gredice, zbog razlaganja organske tvaru, toplije od klasičnih gredica i sjetva se može odraditi ranije.

Drugi nači je gredica na površini tla. Može se formirati na obrađenom i neobrađenom zemljištu. Kada je zemljište prethodno uzorano i frezano možemo lopatom nagrnuti zemlju na označeno mjesto i formirati gredice maksimalne visine do 25cm. Na neobrađeno zemljište postavlja se sloj kartona i dobro zalije vodom. Uloga kartona je sprečavanje prodiranja korova. Zatim se postavljaju grančice, kukuruzovina, stabljike suncokreta, slama, sijeno, lišće, biljni otpad i na kraju sloj zemlje. Ove gredice se formiraju tijekom jeseni.

Karakteristike uskih gredica:

  • ne zahtijevaju veliku površinu,
  • olakšava se rad,
  • nije potrebno oranje cijele površine svake godine,
  • biljkama se može prići sa obje strane,
  • produktivnost ne ovisi o kvaliteti zemljišta,
  • uspješno se može uzgajati povrće neovisno o klimatskom područjm,
  • potrebno je manje vode za zalijevanje,
  • lako se može montirati mini plastenik iznad uske gredice,
  • mogu se uzgajati sve vrste povrća,
  • olakšano je gnojenje i zaštita povrća,
  • bolja je osunčanost biljaka,
  • biljke su raspoređene u cik cak rasporedu,
  • mogu se formirati bez čvrstog okvira,
  • visoka produktivnost.

Uske gredice nije potrebno praviti iznova svake godine. Na kraju svake sezone na njih se odlažu biljni ostaci iz vrta i na taj način se vrši gnojenje gredica, poboljšava struktura, takvim malčom se suzbijaju korovi. Na međustaze se može posijati trava niskog rasta, može se malčirati, posuti šljunak ili se položi karton i na njega naspe pijesak u cilju suzbijanja korova.

Dobri međususjedi

Mješovitom sadnjom i poštovanjem dobrih međususjedskih biljaka omogućavamo biljkama da jedna drugu štite. Samom time smanjuju se intervencije koje imaju za cilj zaštitu biljaka od bolesti i štetnika.

Ovakve gredice doprinose očuvanju strukture zemljišta, omogućavaju ciljano gnojenje organskim gnojivima i osiguravaju dobar urod uz ulaganje minimalnog napora.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Dobri međususjedi Formiranje gredica Uske gredice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]