Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir
  • 18.08.2021. 14:00

Urod nikad manji: Suša naštetila međimurskom krumpiru, očekuju nas visoke cijene

Nema ga ni drugdje u Europskoj uniji, što znači da će potražnja biti povećana.

Foto: Bigstock/ Tatyana Sharkadiy
  • 1.097
  • 771
  • 0

Zbog velike suše, međimurski proizvođači ove će godine ubrati čak 70 posto manje krumpira. 

"Suša je napravila svoje, mi smo imali te toplinske udare koji su jako naštetili sortama krumpira, kako onim ranijim tako i srednje ranima, a posebno kasnijim sortama“, kazao je za HRT Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije.

Zbog toga je već sada sigurno da će cijene najesen poskupjeti, i to dvostruko.

"Zbog ekstremnih vrućina jednostavno biljka nije mogla izdržati te temperature. Minimum 2,5-3 kune bi bila idealna za tu vrstu prinosa sada“, rekao je Miroslav Janušić, proizvođač iz Belica. Da je normalna godina cijena bi trebala biti 1,30 do 1,50 kn. 

Krumpira nema ni drugdje u Europskoj uniji, što znači da će i potražnja biti povećana. Velika je suša bila i u Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, dijelovima Češke i Austrije te u Sloveniji i Italiji. 

Proizvođači krumpira tvrde da postoji mogućnost da se građane ne udari po džepovima višim cijenama jer sve ovisi o trgovcima. "Imaju prostora da spuste marže i da ne bude takav drastičan rast cijena. Ako pogledate prošlu godinu, mi smo ga prodavali po 40, 50 lipa, a on se svejedno mogao naći u centrima po čestiri kune kila'', rekao je Mesarić.

Izazovna je bila i prošla godina, ali ne po lošem urodu, dapače, on je rušio rekorde, no otkupne cijene za proizvođače bile su poražavajuće. Dodatni problem bio je što su proizvođačima trgovački centri, koji uvoze krumpir po šest eurocenti, počeli vraćati robu. 

Skok cijena i kod voća, brašna, ulja...

Iako im je sezona na vrhuncu, cijena se ne spušta ni rajčici i paprici. Paprika bi tako na tržnicama u ovo vrijeme trebala biti maksimalno šest kuna, a košta čak 10, dok kilogram rajčice još uvijek stoji osam kuna. Visoku cijenu drži i kupus, čak osam kuna. 

Skok se, osim na tržnici vidi i po trgovačkim lancima, a osim kod povrća zamijećen je i kod voća, ali i ostalih namirnica poput brašna, ulja, dok je zbog visoke otkupne cijene kukuruza upitno i meso. 


Tagovi

Uzgoj krumpira Prinosi Suša Visoke cijene Damir Mesarić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024