Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 04.06.2017. 07:30

Uočena pojava bolesti krumpira i krumpirove zlatice

Krumpir je započeo cvatnjom kod nekih sorata, ali razvojem cime na mnogim poljima još nije prekrio humke. Bilježimo i masovniju pojavu ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice. Kako zaštititi krumpir?

Foto: titosoft/pixabay.com
  • 7.367
  • 445
  • 0

Vremenski su uvjeti od 28.04.-15.05.2017. (uz oborine i temperature) bili optimalni za početni rast i razvoj usjeva krumpira. Tako je već krajem prve dekade mjeseca svibnja rana sorta krumpira Adora svojom cimom započela zatvaranjem redova na području općine Belica (zabilježeno 08.05.2017.).

Premda su moguće značajne oborine bile najavljene u noći 20./21. svibnja i naknadno u danima 23.-25. svibnja, to se na području Međimurja nije dogodilo.

U tom je razdoblju na području Belice zabilježeno svega 5,4 mm, na području Orehovice 9,8 mm a na području općine Donji Kraljevec 3,0 mm. Dana 21. svibnja 2017. zabilježen je jači sjeverni vjetar s maksimalnom brzinom na poljima u okolici Belice 26,6 km/h nakon čega su zabilježene neželjene promjene na cimi nekih sorata krumpira u obliku vršne paleži (npr. Adora, Evolution, Orkestra). Posljednjih dana dana bilježimo vrlo nepovoljne najviše temperature za razvoj krumpira, koje su na većini lokaliteta u rasponu od 28,8° do 31,8°C. Intenzitet sunčana zračenja je naročito porastao u danima nakon 26. svibnja te na području Belice od tog datuma iznosi 7.232-8.042 W/m². Pritom je vrlo sparno uz prosječnu mjesečnu vlažnost zraka 82,3-89,8%.

Prvi simptomi koncentrične pjegavosti

Dana 23. svibnja 2017. pronađeni su prvi simptomi koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani) (što je 18 dana ranije nego protekle 2016. sezone), dok prvu pojavu najopasnije bolesti cime - krumpirove plijesni ili plamenjače (Phytophthora infestans) na području Međimurja još nismo uočili.

Krumpir je započeo cvatnjom kod nekih sorata, ali razvojem cime na mnogim poljima još nije prekrio humke. Kao planinska biljka zahtjeva mjesečno dobro raspoređenih barem 100-120 mm oborina, a osjetljiv je na temperature veće od 28°C.

Nakon 25. svibnja bilježimo i masovniju pojavu ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Neki su proizvođači u proteklom razdoblju započeli natapati usjeve "kišenjem" (orošavanjem). Na poljima koja se navodnjavaju kišenjem (orošavanjem) može se očekivati veća opasnost od razvoja krumpirove plijesni (Phytophthora). Iskustva iz ranijih sezona dokazuju da je cima nekih sorata krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²), pa se javlja palež lišća (koja po znakovima nalikuje krumpirovoj plijesni), a vrlo su osjetljive sorte Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera, Vineta i dr.

Krumpirova plijesan još nije zabilježena

Naprotiv, neke sorte krumpira unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži (sorte Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin, Laura).

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, četiri sorte krumpira: Esme, Arizona, Laperla i Ranomi) na netretiranim se biljkama pojavljuje samo koncentrična pjegavost (Alternaria solani), a pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na nezaštićenim biljkama nismo zabilježili.

U narednim danima očekujemo moguće grmljavinsko nevrijeme s malo kiše, a razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12-14 dana.

Preporuke za zaštitu

Tek od sredine ili početkom druge polovice mjeseca lipnja započet će iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (sedam dana). Kratku karencu u trajanju samo sedam dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir".

Od insekticida za suzbijanje krumpirove zlatice kraću karencu ima pripravak Mospilan (sedam dana).

Autor: Milorad Šubić, Foto: titosoft/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

PSS Krumpir Zaštita Krumpirova zlatica Suzbijanje Plijesan Bolest cime Cvatnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/