Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 16.07.2020. 12:00

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba da se ostavlja na parceli jer je tako izložen napadu ove štetočine.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 581
  • 27
  • 0

Usevi krompira u našoj zemlji su u različitim fazama razvoja, zavisno od lokacije, sorte koja je zasađena, vremena sadnje, ali i intenziteta napada štetočina. Trenutno se krompir nalazi u fazama od sazrevanja ploda do početka žućenja cime.

Na feromonskim klopkama zabeleženi su povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). Do kraja nedelje očekuje se značajno povećanje brojnosti, zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije. Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine. U periodu kada cima počinje da menja boju, a registruje se značajna brojnost moljca na klopkama, preporuka stručnjaka je da se pored agrotehničkih primenjuju i hemijske mere zaštite, navodi Prognozno izveštajna služba Vojvodine (PIS). 

Ne ostavljajate krtole na parcelama nakon vađenja

Poljoprivrednicima se savetuje da održavaju kompaktnost zemljišta adekvatnim navodnjavanjem, da bi se sprečilo njegovo pucanje i prodor ženki moljca do krtola. 

Zaštitite krompir od krompirovog moljca, ne samo u zemlji već i u skladištu

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba da se ostavlja na parceli jer je tako izložen napadu ove štetočine. Nakon vađenja, treba da se čuva u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta bi trebalo da na svim otvorima budu obezbeđena mrežama, u cilju sprečavanja ulaska odraslih jedinki, ali i daljeg razvoja moljca. Krtole nakon vađenja ne treba ostavljati ni u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.

Na njivama gde krompir neće još da se vadi, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite. Povrtarima se preporučuje primena nekog od insekticida: Nurelle D, Callifos Super, Despot (hlorpirifos+cipermetrin) 0,9 l/ha (karenca 21 dan).

Uočeno prisustvo i prouzrokovača plamenjače

Međutim, zbog zabrane korišćenja aktivne materije hlorpirifos u zemljama EU, proizvođačima koji su orjentisani ka izvozu preporučuje se primena nekog od insekticida: Cipkord, Notikor, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

EU zabranjuje primenu pesticida sa dve sporne aktivne materije?

Vizuelnim pregledima useva, uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti krompira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu da odgovaraju daljem razvoju i širenju navedenih patogena.

U zasadima krompira, kasnog sortimenta, koji se neće vaditi još narednih mesec dana i gde još uvek treba da se sačuva lisna masa, preporučuje se primena fungicida: Kardinal plus (fluazinam + propamokarb-hidrohlorid) u količini 2 l/ha. Karenca za ovaj preparat je sedam dana.


Tagovi

Usev krompira Krompirov moljac Skladištenje krompira Vađenje krompira Agrotehničke mere Navodnjavanje Hemijske mere zaštite Propadanje cime


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)