Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čurug
  • 26.12.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čurug

Ulaganje u povrtarsku proizvodnju višestruko se isplati i vraća?

Ako pitate Vladimira Crnog iz Čuruga, povrtarska proizvodnja je budućnost poljoprivrede. Ipak, treba dobro isplanirati svaki korak, kontinuirano ulagati u opremu i navodnjavati biljke.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 580
  • 197
  • 0

Vladimir Crni iz Čuruga posao poljoprivrednika nasledio je od svoje porodice, koja se ovom delatnošću bavi decenijama unazad. Kada je pre deset godina završio studije, upustio se u proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura na oko 40 hektara.

Od ratarskih kultura uzgajaju kukuruz, pšenicu, soju i suncokret, koje predaju na otkupna mesta u selu. Povrtarska delatnost najvećim delom zasniva im se na proizvodnji paprike i bostana, koje prodaju kako nakupcima, tako i od kuće.

"Što se tiče povrtarske proizvodnje, u to smo najviše uključeni supruga i ja. Takođe, imamo pomoć roditelja koji su u penziji i čija pomoć nam odlično dođe, naročito kada je špic sezone. Inače, ova godina je bila veoma loša kada govorimo o ratarskoj proizvodnji. Bila je velika suša, bez kiše smo bili dva i po meseca, a bile su veoma visoke temperature. Srećom, uspeli smo sve da izguramo", objašnjava Crni.

Povrće "izvadilo" godinu

Bostan je ove godine odlično rodio, ali je, kaže naš sagovornik, cena bila loša. Kod paprike je situacija bila obrnuta, jer je prinos bio slabiji, a cena mnogo bolja. Kada je reč o žitaricama, troškovi proizvodnje su bili veoma visoki.

Crni kaže da su troškovi proizvodnje bili visoki

"Cena đubriva je otišla gore 300 odsto, seme, gorivo i usluge su takođe skočili. Nešto od robe smo ostavili i na lageru. Cene sad idu dole i ne znamo šta će biti. Što se tiče ratarstva, ova godina ne ponovila se", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da ih je srećom povrtarska proizvodnja izvukla.

Nova oprema za lakšu i efikasniju proizvodnju

Porodica Crni je ove godine zahvaljujući merama podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nabavila drljaču, koja im je bila neophodna zbog kupovine novog traktora. Dobili su povrat 70 odsto uloženih sredstava.

"Prošle godine sam konkurisao za prskalicu, za koju sam isto dobio povrat od 70 odsto. Takođe, pre deset godina sam tako nabavio i prvu pumpu za navodnjavanje, a dve godine kasnije i drugu. Ove godine konkurišem za sistem kap po kap, folije, jer to koristim u povrtarskoj proizvodnji, za šta takođe dobijam povrat. Zahvalan sam na tome, jer pomoć mnogo znači", objašnjava Crni.

Navodnjavanje za dobar prinos i kvalitet povrća

Povrće uzgajaju na otvorenom na površini od oko tri hektara. Mali deo na oko 200 kvadrata nalazi se u zaštićenom prostoru, plasteniku, gde uzgajaju paradajz. Ipak, veći deo opreme koju su nabavili koriste za uzgoj na njivi.

"Ove godine sam svakodnevno navodnjavao što se odrazilo kako na prinos, tako i na kvalitet proizvoda. Što se tiče naredne godine i nabavke nove opreme, dosta toga će zavisi od finansijske situacije, ali imamo u planu da nabavimo tifon za navodnjavanje i da izbušimo bunar. Moramo se prilagoditi ovoj klimi i ratarske kulture se moraju navodnjavati, jer su leta veoma sušna", kaže naš sagovornik.

Povrtarska proizvodnja perspektivna u budućnosti

Porodica Crni iz Čuruga planira da proširi površine pod povrćem. Međutim, to misle da urade postepeno, jer ta proizvodnja ne zavisi u potpunosti od njih, već i od radne snage, koju je iz godine u godinu sve teže pronaći.

Povećanje proizvodnje može ispratiti tehnikom, ali ne i ljudstvom

"Svuda je problem sa radnom snagom, tako je i kod nas. Zato nam ne vredi da duplo povećamo površine pod povrćem, iako možemo to ispratiti agrotehničkim merama, ali kada dođe berba onda nastaje problem", kaže Crni.

Kada je sezona u punom jeku, zapošljavaju od 10 do 15 radnika. U narednom periodu planiraju da uzgoj povrća pod zaštićenim prostorom prošire za dve do tri hiljade kvadrata. Sagovornik tvrdi da treba ulagati u povrtarsku proizvodnju i da tu vidi budućnost poljoprivrede.


Tagovi

Vladimir crni Čurug Povrtarska proizvodnja


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.