Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 08.11.2021. 07:30

Ukrajinski krumpir najjeftiniji u Europi - gdje ga izvoze?

Krumpir u Ukrajini je samo 15 do 20 posto jeftiniji u odnosu na lani, no s obzirom na porast u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju niska cijena.

Foto: Depositphotos/ridofranz
  • 672
  • 91
  • 2

Ukrajina je prošlog tjedna prvi put postala lider među zemljama koje nisu članice Europske unije u istočnoj Europi po cijenama krumpira. Naime, u toj zemlji se on može kupiti po onoj najnižoj.

Izvijestili su to analitičari EastFruit-a na temelju rezultata tjednog praćenja veleprodajnih cijena povrća i voća u devet zemalja regije. Prema riječima stručnjaka, prosječna veleprodajna za ovu vrste povrća pala je za 17 posto u tjedan dana, dok je u susjednoj Moldaviji nastavila rasti. Tako su cijene u Ukrajini po prvi puta u sezoni pale ispod moldavijske razine. Krumpir u Ukrajini je samo 15 do 20 posto jeftiniji u odnosu na lani, no s obzirom na porast cijena u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju ona niska.

Taj je pad dodatno proširio jaz na tržištima Bjelorusije i Ukrajine. To je postalo još veći poticaj za rast izvoza ukrajinskog krumpira u Bjelorusiju. Budući da su njegove cijene u Rusiji bile čak i više nego u Bjelorusiji, dio onog ukrajinskog bi ove sezone mogao ući i na rusko tržište posredstvom bjeloruskih trgovaca. Prema neslužbenim izjavama bjeloruskih trgovaca, Rusija se boji prebrzog rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, pa je reeksport voća i povrća navodno ponovno postao puno lakši.

Izvoze u Bjelorusiju, Rusiju, Srbiju i Gruziju

Krumpir se u Ukrajini sada može kupiti na veliko 2,5 puta jeftinije nego u Ruskoj Federaciji. Budući da razlika u nabavnoj cijeni tih serija prelazi 5.000 dolara, reeksportni poslovi postaju vrlo atraktivni. Osim u Bjelorusiju i Rusku Federaciju, Ukrajina ga trenutno izvozi u Srbiju i Gruziju, kažu trgovci.

Međutim, onaj u Poljskoj još manje košta nego u Ukrajini. No, analitičari napominju da košta i dalje dvostruko više u odnosu na prošlu godinu s obzirom na pad prinosa.

Proizvođači ove vrste povrća se nadaju da će oporavak potražnje iz sektora ugostiteljstva još više povećati cijene u budućnosti. Ipak, Bjelorusiji je sada isplativo kupovati ga u Poljskoj kako za ponovni izvoz u Rusiju tako i za vlastite potrebe.

Glavni razlog pada njegove cijene u Ukrajini je prodaja gomolja lošije kvalitete koji nisu prikladni za skladištenje. Stoga je moguće da će se one postupno oporaviti s početkom mrazeva i završetkom prodajne sezone, optimistični su analitičari.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Ukrajina Europa Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]