Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna zimnica
  • 09.09.2017. 16:30

Ukiselite povrće na prirodan način

Za zdravu, čak ljekovitu zimnicu ne treba puno mudrosti. Ukiseliti možete gotovo sve povrće, bez trunčice konzervansa. Jednostavno je!

Foto: Bigstockphoto/Ana-Maria Tegzes
  • 7.437
  • 201
  • 0

Možete li zamisliti zimu bez kiselog kupusa, te zdrave zimnice koja se može jesti i kao salata, a naravno, neizostavan je u pravljenju sarme?

Za kiseljenje kupusa dovoljni su tek kupus, sol, lovorov list i zrna kukuruza za ljepšu boju. Topla prostorija i živci jer svi znamo koliko se kupus može osjetiti kada krene s fermentacijom. Ono što omogućava da kupus postane kiseo i da se biološki konzervira je mliječna kiselina.

Nije potreban konzervans

No, mliječnu kiselinu sadrže i druge vrste povrća pa vam za kiselu zimnicu uopće ne treba ni konzervans ni vinobran.

Ovako ukiseljeno povrće djeluje na rad jetre i crijeva, ojačava imunitet i preporučljivo je svaki dan ga konzumirati, barem malo.

Na ovaj se način mogu kiseliti sve vrste korjenastog povrća, dakle mrkva, peršin, celer, keleraba, repa, daikon, ali i brokula, karfiol, kuupus, a onda i paprika, krastavci, tikvice, zeleni paradajz, patliđan, mahune, crveni i bijeli luk. Možete zasebno, a i pomiješano, kao kada pravite turšiju. Posebno ako imate povrća iz bašče kojega biste htjeli sačuvati za zimu. Kiseljenje je uvijek bolji izbor od zamrzavanja.

Jednostavna priprema

Koristite zdravo povrće bez oštećenja. Očistite ga i operite te osušite. Možete koristiti veće staklenke s većim otvorom (jer povrće treba pritisnuti s nečim teškim da bude skroz uronjeno u slanoj vodi) ili burence (drveno, plastično, keramičko).

Poslažite povrće u staklenku ili bure te zalijte sa slanom otpinom. Najbolje je koristiti morsku sol, a potrebno vam je 50 grama po litri vode. Po želji možete dodati biber u zrnu, kim, korijander i slične začine u zrnu ili lovorov list, kopar.

Nakon što ste zalili, pritisnite nečim teškim. Ako radite zimnicu u staklenci, pritisnite staklenom bocom punom vode. Držite staklenke na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Dobre bakterije i slana voda spriječit će kvarenje, zato je važno da povrće bude u potpunosti potopljeno u vodi.

Držati na hladnom mjestu

Kada se povrće ukiseli do željene kiselosti, maknite uteg, stavite plastični pritiskivač de dodajte prokuhanu otopinu slane vode (također 50 g na litru vode), prelijte te držite na hladnom mjestu.

Povrće u staklenkama za svaki slučaj možete i pasterizirati, ali tada ćete uništiti sve dobre bakterije nastale ovakvim kiselenjem.

Dobar tek!

Foto: Bigstockphoto/Ana-Maria Tegzes


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]