Horvatovi su se u proizvodnju šparoga upustili 2012. godine. Danas su proširili svoje nasade s još jutrom i pol. Ukupno sada imaju četiri i pol jutra šparoga. Na tome ne planiraju stati.
U udarnim mjesecima, od sredine travnja do sredine lipnja, zgrbljeni i na nogama zbog šparoge znaju provesti i po 18 sati na dan. Ova kraljica povrća kako ju zovu, ujedinila je osam proizvođača iz Ivankova, Vinkovaca, Rokovaca i Cerne u jedinstvenu hrvatsku zadrugu - Vinkovačka šparoga. Ove godine zajedno bi mogli proizvesti i preko 40 tona toga povrća koje pripada obitelji ljiljana, a nazivaju ga proljetnim čistačem organizma. Otkup uroda im je osiguran putem PIK-a Vinkovci.
"Sastali smo se prije dvije godine, kada smo međusobno čuli jedni za druge i odlučili osnovati zadrugu koja bi nam osigurala tržište zbog velikih količina koje ćemo imati. Ove godine imamo takvu količinu s kojom možemo negdje konkurirati", priča Dražena Horvat iz Ivankova, čije je obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo član Vinkovačke šparoge.
Horvatovi su se u proizvodnju upustili 2012. godine zajedno s još nekolicinom njih. Šparogu su posadili na tri jutra zemlje, a kroz posljednje tri godine u nju su uložili oko 40.000 kuna.
"Prve tri godine nemate nikakvu zaradu. Treće berete šparogu tri, a godinu dana kasnije pet tjedana, i tada ste već u nekom plusu. Petu godinu berba se proteže na dva mjeseca i toliko traje idućih godina. Životni vijek šparoge je između 15 i 20 godina što ovisi o tlu", objašnjava Dražena, čija bi obitelj sa zemlje ove sezone mogla ubrati između četiri i pet tona toga povrća.
U okolici Vinkovaca, prebrojala je, trenutno je oko 15 proizvođača šparoga. U ovoj, pak, zadruzi vjeruju kako će se broj površina pod šparogom sve više širiti. I Horvatovi imaju sličan plan. Ove su godine posadili još jutro i pol novih nasada. Zbog berbe ovoga povrća više se neće morati potezati do Njemačke.
"Šparoga je jako zahtjevna. Puno je posla oko nje. Ovih dana na nogama znam provesti i 18 sati jer su dva mjeseca u godinu udarna. Tijekom ostatka godine manje je posla, ali se nasad mora održavati. Korova je jako puno kojega se treba rješavati", opisuje ovu kulturu Dražena kojoj u berbi pomaže cijela obitelj.
Šparoga se bere isključivo ručno uz pomoć posebno izrađenih noževa s dugim držalom, takozvanih špahtli. Povrće se reže malo iznad korijena kako bi iduće godine niknuli novi plodovi. Dnevno može narasti i do 14 centimetara. Kada su se upustili u proizvodnju, Horvatovi o šparogama nisu znali gotovo ništa. Sada uče jedni od drugih jer je šparogara vrlo malo u Hrvatskoj.
"Učimo jedni od drugih. U Hrvatskoj nismo imali nikoga da nas uputi kolika su ulaganja, koji su rizici, sve smo to morali sami. Kada smo ju posijali pratili smo koliko je vremena potrebno da nikne, kolika je trava, kada i koliko se vade sadnice. Puno toga smo naučili iz literature, ali i iz iskustva jednog zadrugara koji je prvi zasadio šparoge", napominje ona.
Uvjeti za uzgoj šparoge u vinkovačkom kraju su dobri zahvaljujući spoju klime i zemlje.
Njihovu šparogu, za razliku od uvozne iz Italije ili Španjolske, dodaje Dražena, krasi drugačija boja, veća kvaliteta i sočnost. "Puno ljudi nije znalo da je šparoga jestiva. Ako se ne ubere na vrijeme, izraste i bude velika kao grm. No, ona je na našem području već dugo prisutna. Ipak, trendovi se mijenjaju, sve više ljudi zna za svojstva šparoge. Mediji su učinili puno za njezinu promociju. Zadovoljna sam koliko se kupuje", priznaje Dražena te napominje kako kod kuće stalno iskušavaju nove recepte, a ono što je ukusno zapisuju te ih dijele ljudima kako bi ju probali pripremiti na takav način.
"Može se pripremati na različite načine. Svi počinju s fritajom jer je to najjednostvanije i najbrže jelo. No, imate i juhu, pite. Različite su mogućnosti. No, šparoge trenutno nema dovoljno na hrvatskom tržištu. Naša je svježa jer ju beremo dan prije, a sutra je već dostupna kupcima", poručuje.
Dok šparogu neki uvrštavaju na svoj jelovnik kako bi smršavili jer sadrži mali broj kalorija, ali je također bogata vitaminima i mineralima, drugima pomaže zbog svojih diuretičkih svojstava jer organizam oslobađa od mokraćne kiseline i rastvara bubrežne kamence.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Partner
Sv.L.B.Mandića bb,
Osijek,
Hrvatska
tel: (031) 400 - 000,
e-mail: marketing@ostv.hr
web: http://www.osjecka.com
cdomagoj
prije 8 godina
Pihkal, nije istina da su besplatne. ne kazem da ih ti nisi dobio besplatno nego si pojedine ispostave agencija i sluzbi ovog i onog uzimaju za pravo traziti naknade ili biljege. taj dio nije uopce reguliran u cijelom procesu, ali slazem se to je bio najbrzi dio posla, iako je trajao malo vise od 2 tjedna... e sad zamisli da je tvoj susjed pokrenuo natjecaj za istu parcelu, ti nades objavu na stranici agencije za zemljiste i imas rok od 15 dana da skupis sve te papire i sastavis valjan zahtjev... ako imas jako veliku srecu objavu si vidio isti dan pa si odmah krenuo sa skupljanjem papira sto je u praksi doduse nemoguce, pa se vracamo na onih 15 dana roka i shvatis da je sve vise od tjedan dana za dobiti te papire predugo. samo se nadam da se nitko nije nasao u toj situaciji. ima se tu jos stosta za napisat, cim se konacno rijese nasi zahtjevi, sve cu napisati sto smo prosli da se znaju ljudi pripremit (to traje vec vise od 1,5 godinu, tako da onih 10 dana skupljanja papire uopce ne izgleda puno). iako, obzirom na trajanje cijelog tog procesa, vec ce doci nove regulative... :)