Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijelo povrće
  • 16.06.2020. 07:30

U svijetu traženo albino povrće – koje vrste su popularne?

Za bijeli luk srebrenac ste čuli, pa čak i bijeli patlidžan ili rotkvice. Ali, iznenadit će vas bijeli krastavac, zapravo stara sorta koja datira iz 1890. godine!

Foto: Flickr/Valleybrook Gardens
  • 480
  • 63
  • 0

Sve češće neobične namirnice postaju popularne, pogotovo one koje svojim lijepim bojama privlače pažnju. Međutim, kako piše agronovinite u posljednje vrijeme raste trend potražnje za bijelim, odnosno albino povrćem.

Bijeli patlidžan ne sadrži solanin i antocijanin

Među njima najdraži je bijeli patlidžan koji na sadrži solanin i zbog toga nema gorčinu karakterističnu za ovu biljku. Naime, on ima manje betakarotena, ali sadrži minerale i elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, mangana i pektina. Bijeli patlidžan sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin C, K, B6 i B3.

Zbog svojih korisnih svojstava preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa. Dobro je pak znati da je ovo povrće lako pokvarljivo i da ga treba kuhati gotovo odmah nakon berbe. Još jedna zanimljiva činjenica o neobičnoj biljci je da bijela, za razliku od ljubičaste, ne sadrži antocijanin - koji pomaže ukloniti radionuklide iz tijela.

Koja je razlika između bijelog i ljubičastog patlidžana?

Bijele sorte patlidžana zahtijevaju posebnu mikroklimu i kvalitetu tla. Za razmnožavanje je bolje koristiti presadnice, čije je sjeme posijano početkom ožujka. U ovom će slučaju za sadnju na stalno mjesto biti spremne sredinom ili krajem svibnja, kada je temperatura tla oko 15°C. Za sadnju na otvorenom bolje je odabrati hibride otporne na hladnoću, a za staklenik je pogodna bilo koja sorta.

Albino krastavci otporniji na vrućinu

Na tržištu možemo naći i snježno bijeli krumpir, a od nedavno su vrlo popularni i bijeli krastavci. Njihova glavna prednost je što su otporniji na toplinu i mogu roditi do prvih mrazeva. Bijeli su svježi i hrskavi poput običnih, a osim za salate, koriste se i u raznim jelima. 

Krastavci iz presadnica duže plodonose i daju veći prinos

Širom svijeta ovu staru sortu koja datira čak iz 1890. godine pod imenom White Wonder, nazivaju i bijeli albino, dugi bijeli, krastavac albino i slično. Naime, oni daju obilne prinose, čak i kada su temperature iznadprosječne. Siju se na dubinu od 3 do 4 cm, a najbolje na dobro dreniranim i rastresitim tlima. Na otvoreno se presađuju kada prođe opasnost od mrazeva, a vegetacija traje oko 65 dana.

Bijeli luk ima kraći rok trajanja

Mnogi odabiru žuti ili ljubičasti zbog nježnijeg okusa, a na tržištu se može naći i bijeli luk, kod nas popularan kao srebrenac. Upravo se od njega priprema tipična francuska juha od luka, a njegove su prednosti u većem sadržaju spojeva željeza, vitamina i mineralnih soli. 

Luk srebrenac - sadnja i njega

Nedostaci su kraći rok trajanja u usporedbi sa žutim i ljubičastim, slaba otpornost na bolest, usporavanje rasta zbog temperaturnih promjena. Treba napomenuti i da je on brzo pokvarljiv i počinje gubiti svoja ljekovita svojstva čim dođe u kontakt sa zrakom. Njegovi agrotehnički zahtjevi su poput ostalih lukova i sije se na isti način.

Bijele rotkvice imaju nježniji okus

Bijele sorte rotkvica također dobivaju na popularnosti. Zbog blažeg okusa i manje ljutine, mnogi ih više preferiraju od običnih. Okrugla bijela (Raphanus sativus) rotkvica je nježna i sočna. Najbolje i najukusnije rastu na laganim tlima s puno humusa i puno sunčeve svjetlosti. Raste puno sporije na glinenim i teškim tlima, a ne vole svježe stajsko gnojivo. 

Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih riješiti?

Kao i sve sorte rotkvica, bijelima je potrebna obilna vlaga u tlu i zraku, inače ne mogu formirati korijenje. Siju se u rano proljeće, a dobro je podijeliti površinu u nekoliko dijelova, koje treba sijati u fazama svakih 10-15 dana kako bi imali dulji period za branje i konzumiranje.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Bijelo povrće Albino povrće Luk srebrenac Bijeli krastavci Bijeli krumpir Bijeli patlidžan White Wonder Bijele rotkvice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.