Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Sinerot
  • 08.07.2015. 07:30

U Slatini se gradi viseća solarna elektrana

Gotovo kao u filmu. Dok će solarna elektrana, gradnja koje je započela u blizini Slatine, proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, na i oko nje će rasti povrće i prolaziti poljoprivredni strojevi.

  • 740
  • 94
  • 0

U Medincima nedaleko Slatine, započeli su radovi na izgradnji viseće solarne elektrane 500kW nazvanoj Sinerot. Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede u Hrvatskoj, a zemljište na kojoj će elektrana biti izgrađena, u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj povrća, primjerice kelja, kupusa, paprike, tikvica i peršina.

Vrijednost elektrane je 6,6 milijuna kuna, a njezinu izgradnju s 5,28 milijuna kuna sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će Virovitičko-podravska županija osigurati 1,32 milijuna kuna, odnosno 20% vrijednosti investicije. Virovitičko-podravska županija je i nositelj projekta, dok su partneri Poljoprivredni fakultet iz Osijeka, Razvojna agencija VIDRA te Srednja škola Marka Marulića iz Slatine.

Solarna elektrana budućnosti

Početak radova, simboličnim postavljanjem kamena temeljca, obilježili su zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić, Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš.

Elektrana o kojoj će se tek pričati

"Ovaj projekt je jedinstven i u Republici Hrvatskoj i u Europi zbog svoje inovativnosti i edukativnog karaktera", kazao je gradonačelnik Roštaš.

Također je istaknuo kako će se električna energija dobivena iz ove elektrane koristiti za ustanove u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, dok će učenici slatinske Srednje škole Marka Marulića, tu moći obavljati stručnu praksu te naglasio da ovim projektom grad Slatina pomaže i Republici Hrvatskoj u ispunjavanju dogovorenih kvota prema EU, vezanih uz proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Solarna elektrana ujedno će biti veliki povrtnjak te učenički i studentski praktikum

Sav višak energije koju će Sinerot proizvesti, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine 2,5 metara, s razmakom od četiri metra, što omogućuje nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje. Također, svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje, bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Osim srednjoškolaca, praktično iskustvo u solarnoj elektrani Sinerot, stjecat će i studenti osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Hrvatska će lakše ispuniti EU kvotu za obnovljive izvore energije

Projekt je vrijedan 6,6 milijuna kuna

"Hrvatska je bogata zemljom, no to nam ne daje pravo da se zemljom razbacujemo. Kad smo krenuli u izradu ovoga projekta, došli smo do zaključka da je šteta iskoristiti 2,5 ha zemlje samo za solarne panele. Projektanti su nam dali prijedlog kako se mogu sinergijski povezati solarni paneli i poljoprivredna proizvodnja, a u Vidri su dodali još jednu razinu, onu edukativnu, uključivši učenike, studente i profesore u provedbu i održivost projekta.

Sinerot je prva solarna elektrana u vlasništvu jedinice lokalne uprave i samouprave, koja daje doprinos kvoti koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Istovremeno će doprinijeti i pokretanju gospodarstva cijele županije, jer će uključiti i veliki broj lokanih kooperanata. Ovaj je projekt dokaz kako novaca ima, samo ih treba znati tražiti, a agencija Vidra se ponovno dokazala kao inkubator raznolikih i maštovitih projekata. I iznimno smo ponosni što su značaj i važnost ovog projekta prepoznati i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Solarni sustavi kao pomoć u proizvodnji duhana

"U samo tri godine, ovo je drugi projekt postavljanja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji, baziran na iskorištavanju sunčeve energije, što tu županiju stavlja na hrvatski vrh, po ekološkoj osviještenosti. No no tu se neće stati nego će se nastaviti koristiti sunce i drugi prirodni resursi", podsjetio je saborski zastupnik Josip Đakić.

Župan Tomislav Tolušić najavio je potpisivanje ugovora za više od 200 solarnih sustava koji će biti izravna pomoć proizvođačima duhana u Virovitičko-podravskoj županiji. Solarna elektrana Sinerot, naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog i sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.


Fotoprilog


Tagovi

Medinci Slatina Solarna elektrana Sinerot Obnovljivi izvori energije Povrće Virovitičko-podravska županija Poljoprivredni fakultet Osijek Srednja škola Marka Marulića Slatina Kamen temeljac Razvojna agencija VIDRA Josip Đakić Tomislav Tolušić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024