Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 31.10.2017. 11:00

Tunjo Filipović - proizvođač visokog i prinosa i kvaliteta

Svaki početak plasteničke proizvodnje povrća bez i malo znanja je težak i nezamisliv. Da bi se došlo do visokog prinosa i vrhunskog kvaliteta mora se posvetiti mnogo vremena i mnogo rada.

Foto: Danijela Plavšić
  • 3.914
  • 190
  • 0

Tunjo Filipović iz Boka kod Orašja nesvakidašnji je proizvođač plasteničke proizvodnje povrća. Rođen je 1957. godine, a po zanimanju je metalske struke. Kako je poslije rata firma u kojoj je radio prestala sa radom, morao je da nađe drugo rješenje i 2002. godine odlučuje se za proizvodnju povrća.

Svaki početak je težak

Zalašao je u nepoznatu sferu i to neznanje ga je mnogo koštalo prve godine. Počinje sa proizvodnjom krastavca kornišona na otvorenom, a osim neiskustva zadesio ga je i grad, tako da je sav usjev propao. Kako uvijek biva, prvi koraci su uvijek teški, toga je i on sam bio svjestan, ali se nije predavao već je krenuo da uči i da se usvršava.

Vrhunski paradajz

Pratio je razna stručna predavanja i seminare, tvrdi da su u tom periodu najviše od pomoći bili profesori iz Novog Sada. Dolazio je do literature koju je redovno iščitavao i znanje i iskustvo se nizalo, a time je iz godine u godinu on postajao sve bolji i bolji proizvođač povrća i po kvalitetu i po kvantitetu.

"Početak je bio veoma težak, stručnog kadra na ovom terenu gotovo da nije bilo nismo se imali kome obratiti za savjet, jer se tek počinjalo uopšte sa intenzivnom proizvodnjom povrća u plastenicima u ovom kraju", opisao je Tunjo svoj početak i prve korake u proizvodnji povrća.

Plastenička proizvodnja

Odmah poslije neuspjeha sa kornišonima na otvorenom naredne godine pokreće proizvodnju u zatvorenom prostoru i podiže plastenike na oko 1,2 duluma, da bi ta površina sad dostigla 3,2 duluma.

Prvre kornišone pokosilo je neiskustvo i grad.

Uzgaja tri povrtarske kulture: paradajz, papriku i krastavac. Sam proizvodi rasadu i trudi se da u ponudi ima povrće i za ranu potrošnju i za kasnu potrošnju da bi na taj način postigao što bolju cijenu. Ovaj iskusni proizvodžač tvrdi i slijedeće:

"Ako se u startu biljka odgoji kako treba, kasnije se mnogo manje dešavaju problemi, a ako se šta i pojavi od bolesti biljka se lakše izbori. Dobro uzgojen rasad garantuje i dobar prinos."

Tunjo Filipović ostvario je rekordan prinos

Ove godine iako su temperature bile ekstremne on bilježi rekordan prinos. Proizveo je krastavca salatara oko 22.200 kg, paradajza oko 23.500 kg, a ove godine paprika je bila na otvorenom na oko 1 dulum. Prinos ovih kultura nije konačan jer se povrće još bere. Sa plasmanom takođe nema problema jer takoreći sve od kuće proda ili neke viškove proda na tržnici "Arizona".

Sve je krenulo s kornišonima

Ovaj savjesni i veoma disciplinovani proizvođač prati i koristi nove trendove u proizvodnji i stalno eksperimentiše tragajući za što boljim rezultatima, ništa ne prepušta slučaju i svaka faza proizvodnje se na vrijeme izvršava, a zaštita bilja se provodi preventivno. To je i ukratko glavni razlog njegovog uspjeha. Od hibrida koristi ustaljene hibride koji su prisutni na tržištu, uglavnom holandske proizvodnje.

Ovaj savjesni i veoma disciplinovani proizvođač prati i koristi nove trendove u proizvodnji i stalno eksperimentiše tragajući za što boljim rezultatima.

"Prinos i kvalitet robe ne bi bio rekordan i zavidan da se ne provodi veliki broj radnih sati. U proizvodnji učestvuje svih četvoro ukućana. Samo uporni mogu izdržati tako skoro cjelodnevni rad, predanost i stalni nadzor nad biljkom", kaže Tunjo.

Godine 2014. poplava je zadesila i ovo područje, tako i ovo imanje. Procijenitelji su ustanovili štetu od 100.000 KM, a za odštetu su dobili samo 1000 KM pomoći i sadnice jagode kojoj ne pridaju mnogo značaj jer je industrijska i kao takvu slabo je mogu prodati te je uglavnom koriste za svoje potrebe i za spravljanje džemova i slatka.

Jedino u što se uzdaju su njihove vrijedne ruke.

Foto: Danijela Plavšić


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Plastenička proizvodnja Tunjo Filipović Paradajz Paprika Krastavac Orašje Bok Rekordan prinos


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P