Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje sadnog materijala
  • 05.06.2014. 19:30

Trudi čuva rajčice od zaborava

U Trudinom se posjedu nalazi nevjerojatnih 500 autohtonih vrsta sjemena rajčica.

Foto: depositphotos.com
  • 732
  • 53
  • 0

Trudi Boršoš iz malog mjesta Vidovaca kraj Požege, uistinu se može nazvati ljubiteljem botanike i agronomije. S mužem Stjepanom prije jedanaest godina doselila je iz Švicarske te na Gospinom brdu u Vidovcima kupila imanje i počela prikupljati autohtone sorte povrća, osobito rajčice. Sada se u njezinom posjedu nalazi nevjerojatnih 500 autohtonih vrsta sjemena rajčica!

Trudi je godinama radila u švicarskom biološkom vrtu Bio Terra, u kojem čuvaju stare vrste biljaka kako njihov sortni materijal ne bi nestao, a svoju suradnju sa švicarskim institutima nastavila je i dalje. Želja joj je međusobno približiti zaljubljenike u povrćarstvo, potaknuti komunikaciju, ali i razmjenu sjemenskog materijala, što je u Švicarskoj vrlo uobičajeno. "Prije 15 godina na tržnici ste mogli kupiti desetke vrsta rajčice, a danas ih se može nabrojati na prste jedne ruke." – navodi Trudi.

Veći dio sjemenskog materijala nabavljen je iz država bivšeg SSSR-a, a neke su vrste došle čak iz Kine. Od vrsta na Trudinom imanju mogu se naći i zelena i bijela pa čak i ljubičasta rajčica! Trudi vjeruje da će na ovaj način uspjeti sačuvati autohtone sorte koje sve brže nestaju s tržišta, ali i naših vrtova.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Trudi Boroš Vidovci Gospino brdo Autohtone sorte Rajčica Sadni materijal Povrćarstvo Bio Terra


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije