Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tresetna mušica
  • 27.07.2021. 10:00

Tresetna mušica napada i paradajz - jednom kada se pojavi u povrtnjaku, nije ju lako suzbiti

Tresetna mušica nije poznata kao velika štetočina paradajza ali, u uslovima prenamnoženosti, može da pričini štetu mladim biljkama, naročito njihovom korijenu.

Foto: Bojan Kecman
  • 508
  • 28
  • 0

Najveću štetu od tresetne mušice (lat. Bradysia spp. Diptera Sciaridae) trpi cvijeće i ukrasno bilje, ali i šampinjoni jer je vrlo teško suzbiti je insekticidima, ne samo zbog karence već i ostalih uslova, koji su potrebni za njihov uzgoj. Uglavnom se, u podrumima u kojima se uzgajaju ove gljive njeno suzbijanje vrši vrelom vodom, ali su šupljine u zidovima skoro uvijek dovoljne za preživljavanje larvi.

Strada korijen biljaka

Ako se treset koji se koristi u uzgoju šampinjona koristi u baštama, plastenicima i staklenicima, dolazi do njihove pojave i razvoja koji može da napravi problem povrtarima. Larve izgrizaju korijen jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proljeće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno, zonu korijenovog sistema. Odgovara joj da, u periodu hranjenja, ima dovoljno vlage. Ako je površinski dio suh, ishrana joj je otežana.

Dolazi do lomljenja stabljika

Također, ona napada paradajz, jagoda, ali i paprike. Dešava se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prelazu između stabla i površine zemljišta. Ako ste koristili treset u prihrani povrća, tj. prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od larvi koje su izgrizle korijen koji nije dovoljno jak i razgranat zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ova se štetočina može nalaziti i u stabljici.

Jednom kad se pojavi, teško  ju je suzbiti

Jaja u treset polažu mušice koje imaju providna krila, a ako su visoke temperature, ubrzava se razvoj iz jaja do mušice. Potrebno je oko 20 dana. Treba imati na umu da visoke dnevne temperature nisu povoljne za larve koje se, u tom slučaju, hrane noću.

Suzbijanje – sirće i začini

Jednom kada se pojavi u bašti ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti tresetnu mušicu. Imajući u vidu da se štete manifestuju na korijenu, suzbijanje larvi nije lako. Može pomoći sirće sa devet ili 11 posto alkohola kojim se tretira površinski dio oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korijenovog sistema.

Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i bijelim lukom

Začini kao što su čili, biber, ljuta mljevena paprika i sirće, kada se primjenjuju folijarno, bukvalno će da sprže odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.


Tagovi

Tresetna mušica Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Šampinjoni Sirće Začini Suzbijanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P