Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori u HPK
  • 23.02.2022. 14:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Toni Grossi: Odakle je proizvod trebalo bi pisati velikim slovima na A4 papiru

Ili još bolje, kojim su aktivnim tvarima u pesticidima tretirani, kaže Toni Grossi, kandidat za delegata u Skupštini HPK koji upozorava i da poljoprivrednici iz urbanih krajeva nisu konkurentni na domaćem tržištu jer EU pomaže ruralnim područjima.

Foto: arhiva T. Grossi
  • 856
  • 176
  • 1

Mandarine je, ako se dobro sjeća, kultivirao još u trećem razredu osnovne škole. Rodom iz doline Neretve, Opuzenac Toni Grossi, posljednje tri godine poljoprivredom se bavi u Zagrebu. Odnosno proizvodi lubenice, dinje, tikvice, rajčice. 

No, ovaj diplomirani inženjer matematike, informatičar, programer i poduzetnik te, naglašava, strastveni zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju, kaže da zagrebački poljoprivrednici nisu konkurentni na domaćem tržištu jer EU pomaže ruralnim područjima. Uspoređujući s rodnim krajem, poljoprivrednik iz Opuzena se može javiti na natječaj i kupiti traktor sredstvima iz fondova EU, onaj iz Zagreba nema tu mogućnost.

"Više je nedostataka za bavljenje poljoprivredom u glavnom gradu nego prednosti i zaista je velika ljubav potrebna kako bi se proizvodnja nastavila", napominje navodeći činjenicu da poljoprivrednici iz urbanih sredina nemaju pravo participirati na natječajima za bespovratna sredstva. Ipak, ističe i prednosti, a to su kratki lanci distribucije i dobro organiziran otkup.

Svježina proizvoda i kvaliteta jedini su štit protiv uvoza

Međutim, teže je pronaći radnike nego li u dolini Neretve.

"Cijena rada je veća, a produktivnost daleko manja", kaže objašnjavajući da ga je i činjenica da više uvozimo nego izvozimo ponukala da se kandidira za delagata u Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore. "Nisam jedan od interesnih poljoprivrednika koji ‘bere’ lovu na poticajima i pravi se da je sve dobro", odmah kaže i navodi da će se zalagati za pravilnu raspodjelu državnog zemljišta. 

Povećanje poljoprivredne proizvodnje, proširenje tržišta, liberalniji zakoni i kratki lanci opskrbe poljoprivrednih proizvoda, kao i smanjivanje papirologije, planiranje i digitalizacija poljoprivredne proizvodnje, dio su onoga što želi promovirati bude li izabran u Skupštinu.

K tome, kaže, inzistirat će na edukaciji poljoprivrednika s ciljem maksimalizacije profita. Drži da je svježina proizvoda i kvaliteta jedini štit protiv uvoza jer "lubenica koja tri dana putuje iz Maroka u hlađenim komorama ne može biti jednako dobra i kvalitetna kao domaća, jučer ubrana".

Kada su u pitanju uvjeti uzgoja, klima je na zagrebačkom području vrlo blaga te se i ovdje može proizvoditi sve isto kao u Opuzenu.

"Malo kasnije dođu proizvodi, ali kvaliteta bude vrhunska. Kasnije dozrijevanje, doduše, utječe na cijenu koja je u pravilu manja", dodaje opisujući da njegovi roditelji tikvice prodaju po 6 kn za kilogram, a on je bio sretan kada je dobio 3 kn za kg. 

Treba nam bolje označavanje proizvoda

Toni Grossi, otkriva nam, orijentirao se na masovnu proizvodnju te vlastite proizvode prodaje distributerima koji robu nude našim trgovačkim centrima. 

"Tko ima volje i želju proizvoditi nađe prodajni kanal do kupaca", napominje slikovito objašnjavajući kako bi, prema njemu, trebao biti označen proizvod u trgovinama. "Na A4 papiru velikim slovima pisati odakle je proizvod ili još bolje, s kojim aktivnim tvarima u pesticidima je proizvod tretiran".

Koja imena su u utrci za delegate u Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore?

Inače, Grad Zagreb čiji je kandidat, bira dva delegata, a prijavilo ih se ukupno devet. Konkurencija je ondje i najveća, a kandidati, naglašava, vrlo kvalitetni ljudi i poljoprivrednici. Podsjećamo, glasanje traje do 28. veljače. 


Fotoprilog


Tagovi

Toni Grossi Izbori u HPK Uzgoj povrća Kandidat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).