Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusnjače
  • 07.01.2023. 10:30

Sve kraća vegetacija i dostupnost kupusnjača na tržištu

Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtnice koriste tijekom cijele godine.

Foto: Depositphotos/jack520429@gmail.com
  • 1.502
  • 99
  • 0

Zaštićeni prostor osigurava najintenzivniju, kombiniranu proizvodnju, najbolje iskorištenje, kontrolu od bolesti i štetnika uz primjenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu. U grupu kupusnjača ubrajaju se glavičasti kupus, lisnati kelj, glavati, kelj pupčar, cvjetača, brokula, kineski i pekinški kupus i koraba, navodi stručnjak za povrćarstvo Borko Ivanović.

Sve pripadaju porodici Brassicaceae. Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju vrlo značajnu grupu povrtnih vrsta koje se uglavnom uzgajaju na otvorenom polju, a u posljednje vrijeme, sve više i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom.

Kasne vrste povrća bit će ukusnije nakon djelovanja prvih mrazeva

Kako smo ranije pisali, time produžavaju dospijevanje kasnog povrća sve do zime s dugoročno negativnim temperaturama. Kada je prekriveno, bit će zaštićeno prilikom pojave prvih kratkotrajnih hladnoća. 

Zašto su dobri kao predusjevi?

U pogledu zahtjeva tržišta posljednjih godina evidentne su određene promjene u tradiciji i navikama, a u manjoj mjeri za kvalitetu i okus. U posljednjem desetljeću vodeće selekcijske kuće oplemenjivanjem i selekcijom stvorile su sorte i hibride kupusnjača s vrlo kratkom vegetacijom (45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se kao i ostale povrtne biljke koriste tijekom cijele godine, naglašava Ivanović.

Dostupan svake sezone (foto: M. Lazarević)

Sve je to uvjetovalo da se koriste kao predusjev našim glavnim povrtnim vrstama (rajčica, paprika, krastavac). Vrlo rani hibridi kupusa (Jetma RZ F1, Adema RZ F1) odnosno super ranih, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja što omogućuje vrlo ranu proljetnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se osigura sklop 45.000-75.000 biljaka s masom glavice 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u trgovačkim centrima. 

Smjena usjeva

Pored kupusa vrlo interesantna je i koraba, na primjer hibrid "Cindy" vrlo je popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za presađivanje glavnog usjeva.


Tagovi

Kupusnjače Borko Ivanović Sezonska salata Koraba Predusjev


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?