Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Slavoniji
  • 15.08.2017. 07:30

Suša uzrok prepolovljenog uroda mahuna penjačica

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose mahuna penjačica 40-ogodišnje Deane Bijelić.

Foto: Roberta Kljenak
  • 954
  • 78
  • 0

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose mahuna penjačica koje uzgaja 40-ogodišnja Deana Bijelić, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s prepolovljenim urodom. Stoga se boji mogućih visokih cijena povrća na tržnici.

Na uzgoj mahuna, koje traže malo zahvata, pod jednim jutrom zemlje odlučili smo se zbog vrijednih vitaminskih i dijeto-profilaktičkih vrijednosti plodova, no danas se, zbog izostanka navodnjavanja, suočavamo s prepolovljenim prinosima.

Suša ostavila velike posljedice u Slavoniji

Premda smo ih povremeno zalijevali, kiše gotovo i nije bilo pa su plodovi smežurani, mekani, gotovo i skuhani. Govorimo li o listovima, isti su spaljeni, smeđe -žute boje, a štetnici redovito sišu sokove. S obzirom na to da se trudimo biti ekološki proizvođači, nasade špricamo samo s koprivom, a štetnike skidamo ručno, što je više, naravno, moguće.”, objašnjava Deana.

Ova je vrijedna poljoprivrednica mahune penjačice gnojila dva puta s gnojivom od komposta, a suša joj je, s obzirom na to da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, narušila ovogodišnji rad i trud oko povrća neizostavnog u svakoj kuhinji. Upravo stoga, žalosti ju što je ostala bez polovine prinosa mahuna koje su dio meksičke prehrane već više od 7.000 godina, a koje su u Europu donijeli Španjolci, nakon čega su se proširile i na ostatak svijeta.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Deana Bijelić Suša u Slavoniji Suša Suša na mahunama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/