Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kooperacija
  • 26.01.2019. 10:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Suradnja s braniteljima: Siguran otkup i za papriku, feferon i krastavce

U Gospiću su na prezentaciju sporazuma o suradnji Ministarstva branitelja i Podravke došli brojni poljoprivrednici i branitelji, ali i oni koji to nisu. Svima se jako dobrom stvari čine da bi ova hrvatska kompanija mogla otkupljivati njihove proizvode. Veliku podršku cijeloj priči dat će i grad Gospić.

Foto: Bigstockphoto/Matelev Andrei; Milan Tomašević
  • 1.193
  • 137
  • 0

Lička poljoprivreda je gotovo zamrla. Ili bolje rečeno usnula je višegodišnji san. Po ličkim pustopoljinama ima nešto krava i ovaca. Uzgaja se i nešto krumpira, no daleko ispod razine od prije rata. Ima i voća, no tužno je bilo gledati jesenas kako zapušteni lički šljivari rađaju, a nadaleko poznata šljiva bistrica propada. Nema je tko brati, nema je tko otkupiti. Pitanje koje se sada nameće je Može li moćna hrvatska kompanija Podravka probuditi zaspalu ličku poljoprivredu?

Voditelj poljoprivredne proizvodnje u Podravci Luka Gašpar kaže da su u Gospić došli razgovarati o kooperantskim odnosima s hrvatskim braniteljima i njihovim OPG-ima, ali i OPG-ima općenito. Dio je to suradnje Podravke koja je u neku ruku uzela na sebe obavezu da će otkupiti sve što proizvode branitelji, a kako bi ova kompanija imala što više proizvoda s naših polja.

Nadaleko poznata šljiva bistrica 

Podravka logistikom, bilo da se radi o sufinanciranju, kreditiranju, stručnim nadzorom i potporom poručuje da je u potpunosti na dispoziciji kooperantima. Naravno, puno ovisi o lokalnoj upravi koja mora dati vjetar u leđa.

Šansa za branitelje, poljoprivredne proizvođače 

Na prezentaciji moguće suradnje Podravke i ličkih poljoprivrednih proizvođača i predstavnika braniteljskih zadruga bio je i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. On smatra da je suradnja s Podravkom preko Ministarstva branitelja znak svijetle budućnosti jer se mogu svi poljoprivredni potencijali staviti u funkciju. No, on smatra da je za to potrebno puno truda, ali i puno odgovornosti. Grad će dati veliku potporu u svim segmentima, stručnim, financijskim i ljudskim, a sve kako bi poljoprivreda ponovno zaživjela u Lici.

Tijekom prošle godine u cijeloj zemlji branitelji su Podravci “prodali” više od 500 tona voća i povrća i više od 4.000 tona žitarica. Za prvu godinu suradnje to su odlične brojke. Inače, sporazum osigurava i ispitivanje kvalitete zemlje, stručni nadzor od strane Podravkinih agronoma. Podravka omogućuje i kreditiranje, suradnju bez posrednika, sigurno plaćanje. Za žitarice je plaćanje u roku od 10 dana, a za voće i povrće 30 dana. Sada je sve na braniteljima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima među braniteljima. Ministarstvo i grad Gospić financijski bi pomogli transport proizvoda do Koprivnice što je također značajna stvar.

Najviše zainteresirani za otkup paprike, feferona i krastavaca 

Podravka je i ranije bila prisutna na neki način u Lici putem otkupa raži, zobi ili šljive. Kvaliteta ličkih proizvoda, a pogotovo šljive je vrhunska i nema problema za otkup robe, smatraju u Podravci. Inače ova tvrtka zainteresirana je ponajviše za otkup paprike, feferona i krastavaca i smatraju da bi se to moglo proizvoditi u Lici. Ipak i oni predlažu udruživanje malih proizvođača kako bi se količina povećala i kako bi proizvod bio što prihvatljiviji i Podravci. Gašpar smatra da je najavljena gradnja otkupne stanice kroz Razvojni centar odlična stvar.

Na sastanak s predstavnicima Podravke su došli brojni branitelji - proizvođači

To je to što lokalna zajednica treba raditi i u Gospiću to radi, osigurati malim proizvođačima mjesto gdje će se to konfekcionirati. Razvojni centar je vrhunski kamen temeljac za cijelu priču. Bez obzira na Podravku, to je vrhunska stvar za domaćeg proizvođača“, smatra Gašpar koji hvali ideju gradnje Razvojnog centra s otkupnom stanicom u Gospiću.

Sada sve ovisi o potrebama, mogućnostima i trudu. Podravka je suradnji otvorila vrata budućim kooperantima. Bitno je udruživanje, suradnja i umrežavanje proizvođača te dobra suradnja s lokalnim jedinicama.


Fotoprilog


Tagovi

Lika Gospić Ministarstvo branitelja Povrće Žitarice Podravka


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.