Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba kupusnjača
  • 12.09.2021. 10:30

Šuplja stabljika kupusnjača odbija kupce - riješite ju gnojidbom

Pojava kupusne kile i šuplja stabljika koja odbija kupce, pogotovo one koji namjeravaju kiseliti kupus mogu se riješiti pravilnom gnojidbom, napominju iz tvrtke Yara.

Foto: Depositphotos/jack520429@gmail.com
  • 730
  • 159
  • 0

Jedne od najmasovnije uzgajanih povrtlarskih kultura su kupusnjače, a njihov predvodnik je kupus. Glavni uvjet za profitabilnost njihove proizvodnje je pravilna ishrana koja mora biti usmjerena na visinu prinosa te kvalitetu.

Ove vrste biljaka imaju izrazito varijabilnu dužinu vegetacija - od kratke za rane hibride i sorte do veoma duge za kasne usjeve. One iz tla iznose velike količine hraniva stoga je visoka kvaliteta gnojiva ključna za njihovu optimalnu iskorištenost u pojedinom trenutku vegetacije te pravilan prolazak usjeva kroz sve stadije razvoja i rasta.

Kako bi pomogla povrćarima, tvrtka Yara iz svog asortimana posebno izdvaja proizvode namijenjene njihovoj proizvodnji. Za osnovnu gnojidbu preporučuju YaraMila granulirana gnojiva Complex 12-11-18 i proizvode YaraMila™ Cropcare na osnovi sulfatnog kalija. Kako ističu, posebna kvaliteta gnojiva YaraMila Complex je u tome što sadrži polifosfate koji se ne blokiraju u tlu pa su posebno preporučljivi ondje gdje se intenzivno uzgaja povrće bez mogućnosti kvalitetne plodosmjene.

Dio asortimana za kupusnjače (Foto: Yara)

Količine u primjeni idu od 400 do 800 kg/ha, ovisno o plodnosti tla koju je potrebno utvrditi analizom, hibridu/sorti, namjeni proizvodnje (prerada/stolni) i očekivanom prinosu. Bitno je za istaknuti da ona ne sadrže punila, odnosno nosače već se isključivo sastoje od komponenata koje hrane biljke, a bitna im je karakteristika i visoka topljivost.

Kalcijev nitrat za obranu od kupusne kile

Kupusna kila (Plasmodiophora brassicae) je jedna od važnijih bolesti ovog povrća. Iako se zaražene biljke u početku normalno razvijaju, kasnije postaju zakržljale, zaostaju u rastu i u konačnici propadaju. Simptomi su vidljivi i na lišću koje je svjetlije zelene boje, a kod jačih napada ono postaje žućkasto. Osim što požuti, na korijenu nastaju i zadebljanja.

U obrani biljaka od ove bolesti pomažu YaraLiva™ Nitrabor i YaraLiva™ Tropicote, proizvodi na osnovi kalcijevog nitrata koji djeluju tako da reguliraju pH u zoni korijena čime nastaju nepovoljni uvjeti za pojavu kupusne kile.

Također, poznato je da kupusnjače iznose značajne količine kalcija iz tla pa je primjena učinkovite ishrane sa sadržajem ovog elementa uvjet za profitabilnost. Stoga ova tvrtka preporučuje prethodno spomenuta dva gnojiva koji biljku hrane kalcijem, elementom koji uvjetuje visoku kvalitetu i postojanost plodova tijekom prijevoza i na policama u prodaji.

Savjetuje ih se primjenjivati u više obroka tijekom prihrane, od faze početka razvoja rozete do završnih faza nalijevanja glavice. Riječ je o količinama od 150 do 250 kg po hektaru u dva do tri navrata, ovisno o dužini vegetacije i potrebama usjeva za dušikom.

Šuplja stabljika izravno utječe na prodaju

Riječ je o povrću koje se često intenzivno uzgaja u sustavu navodnjavanja, a takav način proizvodnje zahtijeva izuzetno preciznu opskrbu magnezijem i mikroelementima. Stoga u ponudi ove tvrtke možete pronaći folijarni pripravak YaraVita Brassitrel, koji se primjenjuje dvaput u sezoni, na početku i na kraju razvoja rozete i to u količini od 1,5 do 3 litre po hektaru.

Pokusno polje kupusa (Foto: Yara)

"Proizvođači kupusnjača su prepoznali razliku u kvaliteti uroda uz korištenje našeg programa gnojidbe", poručili su iz ove tvrtke napomenuvši da su zapazili da pojava šuplje stabljike izravno utječe na kvalitetu i prodaju. Radi toga preporučuju primjenu Nitrabor/Tropicote i Brassitrel gnojiva kako bi se ona uklonila. "Uzgajivači kupusa za kiseljenje posebno su zainteresirani za glavice koje nemaju šuplju stabljiku, a što je standard za kvalitetu pri preradi", zaključili su.

Za više informacija obratite se tvrtki Yara na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Yara Gnojidba Kupusnjače Ishrana bilja Kupusna kila Šuplja stabljika YaraLiva™ Nitrabor  YaraLiva™ Tropicote YaraVita™ Brassitrel


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024