Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 28.06.2022. 09:00

Stresne situacije u usjevima - kako pomoći biljkama?

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u njima u različitim odnosima

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 821
  • 98
  • 0

Svjedoci smo sve izazovnije poljoprivredne proizvodnje, promjene klime, ekstremnih suša te naglih temperaturnih razlika noćne i dnevne temperature. Mnoge aktivne tvari pesticida se zabranjuju, a postojeće nekad ne mogu riješiti problem u potpunosti.  

Osnova kod biljne proizvodnje je postići dobru kondiciju jer dobro ishranjena biljka je manje sklona obolijevanju i napadu od štetnika. U novije vrijeme se pri ishrani bilja u velikoj mjeri upotrebljavaju preparati, odnosno gnojiva na bazi aminokiselina. No, što su one, kada i kako ih primijeniti u usjevima?

Sve su bitne

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima. U malim koncentracijama biljci su potrebni lizin, triptofan i metionin, dok su druge potrebne u većim količinama.

Koriste se i za rast i razvoj plodova (Foto: Martina Popić)

Lizin i arginin važni su jer stimuliraju fotosintezu i usporavaju proces starenja. Sve aminokiseline su važne, a nedostatak jedne blokira sintezu drugih. Gnojiva na bazi njih, nalaze veliku primjenu kad se biljka nalazi u stanju stresa, u tom slučaju omogućava joj brži oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uvjeta za razvoj.

Faza stresa

Najbolji trenutak za dodavanje ovakvog gnojiva je vrijeme kada biljka ima i najveću potrebu za aminokiselinama, a to je: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, potrebno ih je dodavati i u vrijeme mraza, prevelikih napada štetnika, bolesti ili drugih slučajeva kada se biljka nalazi u fazi stresa.

Njegova važnost očituje se u sljedećem:

  1. antistres učinak - pomaže biljkama u stresnim situacijama bilo koje prirodno visoke ili niske temperature, nedostatak sunčeve svjetlosti, štete od tuče, suše, itd.,
  2. fitostimulativni učinak - poboljšava razvoj biljke u najosjetljivijom fazama razvoja, rast i razvoj sazrijevanje plodova,
  3. poboljšivač ishrani - idealan je kao dopuna tradicionalnom gnojenju jer se njegovom primjenom postižu visoki prinosi i poboljšava kvaliteta ploda.

Povoljno djeluju na fotosintezu i fiziološke procese u biljci voćarskih, ratarskih i povrtarskih kultura. Može se primijeniti kroz sustav za navodnjavanje, fertirigacijski ili češći slučaj folijarno. Na tržištu ih ima pod raznim trgovačkim nazivima, različitih proizvođača, u bolje opskrbljenim poljoprivrednim ljekarnama, a cijena im je prihvatljiva.


Tagovi

Đubrivo Ishrana bilja Aminokiseline Lizin


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]